Lemezismertetők

SCANNER – The Galactos Tapes

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: www.scanner4u.de

Kiadás éve: 2017

Stílus: Heavy / Power Metal

Brief Sum: Geman power / speed metallers Scanner celebrate their 30th Anniversary with a special digipack double CD release. The first disc is a standard best of compilation based on the fans’ votes on social media and the second one contains a bunch of re-recorded songs from the past selected by the band – main man Axel “A.J.” Julius (guitars), that is.

 

2017-ben ünnepelte harmincéves fennállását a német power / speed metal vonulat egyik kultikus zenekara, a Gelsenkirchenből indult Scanner. Ebből az apropóból valósult meg ez a különleges, digipack kiadású dupla anyag. A három évtized mondjuk (minden rosszindulat nélkül) felfelé kerekítés, hiszen több alkalommal is sorozatos tagcserék vetették vissza az Axel „A.J.” Julius gitáros vezette formációt a folyamatos működésben, s ezek folyamán négy énekest is elfogyasztott a vesztfáliai Lapolvasó, mire rálelt a ma is hűséggel szolgáló Efthimios Ioannidisre. Kerek évfordulóhoz mindenesetre alaposan felspécizett best of jellegű kiadvány dukál, és pontosan ezt is nyújtja a The Galactos Tapes.

Az első korong különböző, a közösségi médiában lezajlott közönségszavazások útján beválogatott dalokat vonultat fel ugyanabban a formában, ahogyan azok rögzítésre kerültek annak idején. Szembetűnő, hogy a rajongók – szembe masírozva a széles körben elterjedt „az eredeti az igazi” hozzáállással – milyen nagyra tartják az 1997-es Ball Of The Damned albumot, amelyről egyenesen négy nóta kapott itt helyet, ideértve a Queen-féle Innuendo feldolgozását is. Összességében a hőskorhoz képest 6:9 arányban a későbbi, illetve közelmúltbeli termés felé billen a mérleg nyelve, amit én kifejezetten egészséges aránynak tartok. A két évvel ezelőtti The Judgementről két tétel bizonyult kihagyhatatlannak, jómagam főképp a Poe-tól direktben idéző Nevermore-t tartom bölcs döntésnek. (Mennyire bizarr most, pár nappal szegény Warrel Dane elvesztése után hallgatni!..) Ezzel szemben a Scanner név alatt teljességgel értelmezhetetlen, Lisa Croft énekesnővel készült Scantropolisról beszüremkedett Always Alien nekem bizony nem hiányzott volna innen. Még a CD végére illeszteni volt a legkevésbé elvetemült ötlet, bár még így is olyannak hat, mintha tévedésből pakolták volna fel ide valami más bandától…

Sokkal jobban hangzik ugyanonnan a Sister Mary és a Till The Ferryman Dies a hellén dalnok által felénekelt rég(ebb)i szerzemények között! Ezeket is a legvégére hagyták a második lemez szerkesztésekor, és még ha ebben a formában sem nevezhetők jellegzetes Scanner számoknak, talán nem lett volna durva perverzió jobban elszórni ezeket a mostani változatokat a többi tétel között. A többi ide válogatott és újrajátszott nótában számomra az a legizgalmasabb, hogy az erős, széles skálám mozgó hanggal megáldott Efthimiosnak egyaránt jól fekszik a Warp 7 vagy a Terrion hagyományos speedelése és a későbbi dalok (We Start It Tomorrow, Puppet On A String) epikus világa. Sok újat ő sem tesz hozzá egyikhez sem – azoknak legalábbis biztosan nem, akik az első anyagok óta hallgatják a csapatot –, viszont az ő tolmácsolásában és ilyen ízig-vérig old school heavy metalos, ám az akkorihoz képest masszívabb megszólalással is jó hallgatni ezeket. Mivel pedig a két diszken meglehetősen sok ponton fedezhető fel egybeesés, ebből a Scanner jelenkori koncertprogramjára is lehet következtetni.

Ami engem illet, éppen akkor volnék a legboldogabb, ha élőben hallhatnám egyszer e régi nagy kedvenceket. (Azt mondom, a kisszámú fellépés valamelyikét sem lett volna hátrány képileg megörökíteni egy DVD-hez, na persze itt már végképp anyagi jellegű kérdésről beszélünk.) Maga a The Galactos Tapes egyébiránt tisztességes áttekintése a banda eddigi pályájának és méltó megünneplése a harmincadik évfordulónak.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

Disc 1 – Compilation
1. Galactos
2. Warp 7
3. We Start it Tomorrow
4. Buy or Die
5. Across the Universe
6. Puppet on a String
7. Innuendo (Queen cover)
8. F.T.B.
9. After the Storm
10. Terrion
11. Out of Nowhere
12. The Law
13. Judge on the Run
14. Nevermore
15. Always Alien

Disc 2 – Re-recordings
1. Warp 7
2. Puppet on a String
3. Across the Universe
4. Buy or Die
5. Rubberman
6. Terrion
7. Wonder
8. Tollshocked
9. Sister Mary
10. Till the Ferryman Dies

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Scanner – Terminal Earth (Re-release)

Dehumanizer

SCANNER – Hypertrace (Re-release)

Dehumanizer

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek