Lemezismertetők

SCYTHICON – Casus Belli

Replicat Rep4d1 – 4 Panel Digipack

Ha zenehallgatásról van szó, meglehetősen konzervatív vagyok. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a digitális tartalmak követése meglehetősen messze áll tőlem. Az utóbbi időben mégis akadt két hazai zenekar, akikre felkaptam a fejem. Közülük először a gothic/doom/death Scythicon debütálást mutatom be.

A lemezen található 1 órás produkció nem túl csiszolt, és nem is túl nyers. A lengyelországi Hertz Stúdióban megálmodott kimért egyensúly tökéletesen tartja a finomságot és az agressziót, miközben gondoskodik arról is, hogy minden hangszer egész jól hallható legyen, egyúttal helye is maradjon ragyogni. Ez annál inkább nagy érdem, mert több számra jutnak vendégelőadók. Tehát a Scythicon zenészei – Bartha Tibor Attila ének, gitár, didgeridoo; Vándor Erik gitár, basszusgitár; Maczák Márk dobok – egy valóban sokrétű, komplex alkotást tettek az asztalra.

A társadalomkritikus és pesszimista színezetű dalszövegeket a többsávos vokál tiszta és durva részekben adja elő, de néha kántálás is hallható. Az ének alatt ritmikusan reszelő death/doom riffek és szurokfeketén guruló barázdák, kemény szólók és elevenen lüktető dobok dolgoznak. A kompozíció gothic részét a didgeridoo-betétek, az epikusabb színezetű cselló és néhány borongós gitárdallam alkotja. Igen, vannak dallamok is, de azért messze van a finomkodástól, inkább fél úton áll a melankolikus kullogás és dühös rohamok közt. Így összességében azt mondanám nagyrészt a kétezres évek újhullámos megoldásaira emlékeztető textúrák érzékelhetők benne, de persze csiszoltabb, jobban átgondolt formában, ekként a Casus Belli mind a kilenc suhintása magasabb, pusztítóbb és gonoszabb szintre emelt támadás.

A dalok közül az első a Demonization, ami a jó minőségű, kis átmenetekkel összefűzőt reszelő riffjeivel nagyon fülbemászó, ám a simogatás hamis reményét a thrash/death vokál és a kopogó dobok egy pillanat alatt összezúzzák. Emez erős kezdés után szintén tetszett a Future’s Tomorrow hullámzása, melyből főként a dobok pattogása és a zárórész lassú őrlése marad emlékezetes. A Soulceration torzított gitárképe megnyerő, de Sasvári Ferenc (Effrontery) szólója szerintem kissé kilóg az egészből, míg Madaras János csellója a kellelténél jobban a mixben marad.

A Grief for the Living/Requiem számomra túl avantgárd. A rövid sorozatokból álló riffelés, és úgy általában a húros hangszerek együttműködése a dobokkal valami frenetikus, csakhogy a mikrofonnál Bartha Tibor tiszta énekét elég lett volna egy versszakra szűkíteni, mivel egyrészt a hörgései szuperek, másrészt topogásra kényszeríti a tempót, harmadrészt Kuczogi Boglárka szép, csengő hangja sem tud így kellőképpen kibontakozni. Az ének szekció szerencsére a Kurvá-ban magára talál. Jósa Tamás (Divided) nagyon jól játszik a hangjával, Tomas Nilsson (ex-Dark Funeral, Zornheym) szólója pedig határozottan a korong legjobb darabjává avanzsálja a dalt. Lágy cinjáték kíséri a torzított akkordokat a Phantom Pain elején, majd futószalagon jönnek a riffek. A gyorsabb részekben a nyakficam garantált!

Az utolsó harmadot a gótikus színezetű instrumentális Event Horizon kezdi, melynél a minőségi szint továbbra is rendkívül magas. Az eddigi tételek után az ízes gitárvezetésben jó egy kis lélegzethez jutni, mert a hosszú dalszövegek miatt már kezdtem egy zenés felolvasós esten érezni magam. A Whitehell-ben visszatér a nyugtalanság! Ennek összetevői: határozott, thrashes húrok, csörömpölő cinek, tépázott riffek és vokál, továbbá egy irgalmatlanul erős gitárszóló Sasváritól – mindez nagyrészt kellemes középtempóban, ami további levegőt ad és biztosítja a szükséges változatosságot. Kár, hogy a lezárása ennyire vontatott lett. A Casus Belli-t egy nehézkes Black Sabbath feldolgozás zárja, amin Jósa és Madaras tündököl.

Röviden, a lemez tele van nagyszerű dalokkal, arról nem is beszélve, hogy gyilkos grafikával és elrendezéssel büszkélkedhet. Remélem hamarosan fizikálisan is a kezemben tarthatom!

Kiadó: –
Kiadás éve: 2023
Stílus: Death / Groove Metal
Webfacebook.com/ScythiconBand

Tracklist:

  1. Demonization
  2. The Future’s Tomorrow
  3. Soulceration
  4. Grief for the Living/Requiem
  5. Kurva
  6. Phantom Pain
  7. Event Horizon
  8. Whitehell
  9. Electric Funeral (Black Sabbath cover)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Scythicon – november 15-én jelenik meg a „Casus Belli” album

KMZ

Scythicon – újabb videó

KMZ

Bemutatkozik a Scythicon

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek