Lemezismertetők

SEAR BLISS – The Arcane Odyssey

Kiadó: Candlelight Records

Weboldal: www.searbliss.hu

Kiadás éve: 2007

Stílus: Atmospheric Black Metal

 

 

 

A szombathelyi Sear Bliss üde színfoltja nem csak a hazai, hanem az egész nemzetközi metal színtérnek. Ha valaki nem ismerné a bandát, akkor egy olyan muzsikát képzeljen el, ami a black metalban gyökerezik, de ezt egészítik ki fúvós hangszer bevetésével és megfoghatatlan billentyűjátékkal. Lemezeik között egy gyenge pillanatot sem találunk, és mindegyik más és más miatt nagyszerű. Szerintem nagyobb elismerést is megérdemelne a banda, főleg egy olyan legendás lemez után, mint a „Phantoms”. Tagcserék mindig is tarkították a zenekar pályáját, de sohasem álltak le egy percre sem. Talán ennek is köszönhető, hogy most végre egy neves kiadóhoz, a „Candlelight”-hoz szerződtek. Remélem mindent meg is tesznek majd a csapatért, mert nagyon megérdemelnék, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az érdekes az, hogy egyik lemezüket sem lehet teljes mértékben összehasonlítani, és mégis van mindegyiknek egy megfoghatatlan Sear Bliss hangulata, amit csak ők tudnak, és ezt sikerül nekik mindig átmenteni egyik lemezről a másikra, csak kicsit másfajta köntösbe. Gondoljunk csak bele mekkora váltás volt a „Grand Destiny” és a „Forsaken Symphony” között, az egyik egy szinte végletekig letisztult hangzású, kicsit „egyszerűbb” korong, a másik pedig a legkomorabb hangorkán, amit valaha halottam. Most azonban úgy érzem, hogy ez az új korong, a „Glory and Perdition” egyenes folytatása, de mégis apróbb elemekkel bővült a zenei repertoár. Amúgy ismét új tag érkezett Kovács Péter gitáros személyében, aki látszólag is jót tett a bandának, mert mintha élőben is feszesebbek lennének, és ezt a lendületet a lemezre is sikerült átmenteni.

A „The Arcane Odyssey” az eddigi legváltozatosabb Sear Bliss korong, és ez már rögtön a nyitó „Blood On The Milky Way”-ben szembetűnő. Szinte az egész fegyvertárat felvonultatják, kapunk black metalos begyorsulást, leállós-elmélkedős akusztikus részeket, hősies harsona játékot, éteri szinti témákat, és nagy örömömre visszatértek az ízes szólók is. Sőt, Nagy András minden eddiginél mélyebb hangokat is kienged magából. Nagyszerű kezdés és egy hibátlan szerzemény, az eddigi legösszetettebb Sear Bliss kompozíció. Aztán a fokozatosan építkező „A Deathly Illusion” következik, melyben az akusztikus gitár és dobjáték adja az alaphangulatot finom szinti-szőnyeggel, de aztán a marcona riffek is felütik a fejüket, és a magasztos harsonajáték vissza-visszatérő dallamai teszik fel a dalra a koronát. A harmadik „Lost And Not Found” pedig a lemez egyik legjobbja. Ez az egyik leghangulatosabb dal, melyben ott van a Sear Bliss minden szépsége. Elég csak meghallgatni a nóta közepére rejtett akusztikus részt, majd az ultradallamos gitárharmóniát, és az ebből kibontakozó hatalmas szólót.

A „Thorns of Deception” egy kicsit gyorsabb szerzemény, itt a főmotívumot a harsona és a szintijáték viszi. Megemlíteném még a lemez másik legnagyobb nótáját, ez pedig nem más, mint az „Omen of Doom”, melyben a nagyon eltalált „menetelős” harsona téma, egy magasztos hangulatot ad a dalnak. Ha ez még nem lenne elég, akkor ott van a monumentális „Somewhere” a maga bő 9 percével, mely egy „sima” nótaként indul, majd a leállás után zongora- és harsonabetéttel csap át egy mindent elsöprő szólóba, hogy aztán a néma csend után megkapjuk a folkos hangulatú, hegedűjátékkal felvértezett „Path To The Motherland”-et. Szokatlan megoldás a Sear Blisstől, de nagyon jó nóta és nagyszerű megoldás, hogy a két zenei világ között levő éles kontrasztot áthidalva mégis milyen egységet alkot az egész. Sajnos ezzel vége is a lemeznek, de az ember nehezen állja meg, hogy ne nyúljon ismét remegő kézzel a „play” gomb felé. Ez egy minden eddiginél összetettebb és változatosabb lemez, egy olyan egyedi hangulatú bandától, melyre büszkék lehetünk. Remélem végre megkapja az elismerést a Sear Bliss, mert a „The Arcane Odyssey” egy hatalmas mestermű, és jóval túlmutat a mai bandák nagy részén is. Rajongásom töretlen és tíz pontot adok rá, mert csak tízig pontozunk.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Blood on the Milky Way
2. A Deathly illusion
3. Lost and not found
4. Thorns of deception
5. The venomous grace
6. Omen of doom
7. Somewhere
8. Path to the Motherland

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Sear Bliss Monastery Ahriman koncert

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Sear Bliss, Age Of Agony – Koncertbeszámoló

Krol

Nagy András Interjú

Cryonus

Sear Bliss – Shroud (Official Lyric Video)

KMZ

Black metal fesztivál a Barba Negrában – Septicflesh, Inquisition, Sear Bliss, Christian Epidemic és Odius

KMZ

A Sear Bliss lesz az Amon Amarth vendége a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Under The Ashes #2 – Sear Bliss, Ygfan, Gylliath, Necroratory

KMZ

Koncertajánló – Walpurgis Night 2016.: Marduk / Sear Bliss / Bio Cancer / Svoid / Saratan

KMZ

Sear Bliss – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Sear Bliss – Húszéves jubileumi koncert a Club 202-ben

KMZ

SEAR BLISS – Eternal Recurrence

Black_wizard

Hot News – Sear Bliss: Recording New Albums

KMZ

Black Metal Fesztivál – Koncertbeszámoló

Morhguel

Sear Bliss, Dalriada, Age Of Agony, Teurgia – Koncertbeszámoló

Menegroth

Sear Bliss Interjú

Menegroth

Black-Death Fesztivál – Koncertbeszámoló

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek