Lemezismertetők

SERENITY – Death & Legacy

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: http://www.serenity-band.com/

Kiadás éve: 2011

Stílus: Symphonic Metal

Brief Sum: Symphonic metal the way I like it: good melodies, catchy refrens, precise vocals and some tinkling female voice. Plus good songs of course. Varied and full of emotion. The way Serenity does it.

 

A 2001 óta létező osztrák bandát 2009-es, Fallen Sanctuary című lemezükön hallottam először (bevallom 2007-es debütjükkel, a Words Untold & Dreams Unlived-del azóta sem kerültem kapcsolatba), s ha nem is váltak rögtön nagy kedvencemmé, a nevüket sikerült megjegyeztetniük velem. Ennek megfelelően érdeklődve vártam, vajon mit hoznak majd össze az új albumra. Illetve mit nyújtanak majd a Metal Fest Open Air Hungary-n. Élőben látott színvonalas produkciójuk még inkább felfokozta kíváncsiságomat, így örömmel kaptam a lehetőségen, hogy írhatok is a Death & Legacy-ról. Szépen felépített szimfonikus metal tételek sorakoznak, olyan történelmi személyiségekről emlékezve meg, mint Sir Francis Drake, Casanova, Hernan Cortés, Kolumbusz, Marco Polo vagy Galilei. A dalok között duettek is felcsendülnek Charlotte Wessels (Delain), Ailyn (Sirenia), és Amanda Sommerville vendégszereplésével.

A lemez intróval nyit és három további interludiummal zenei közjátékot is tartalmaz. Általános vélekedésemmel, hozzáállásommal szemben, jelen esetben azt kell mondanom, hogy ezek nem haszontalan időtöltések, hanem a témák megértését, felvezetését szolgáló szösszenetek, olykor izgalmas, fajsúlyos zenei jelenléttel, mint a Marco Polo sztori előjátékaként funkcionáló Below Eastern Skies.

A szerzeményekre általában a középtempó, illetve a lassabb, letisztultabb és a húzósabb, combosabb, vagy energikusabb témák váltakozása jellemzi. Persze nem kell azonos, mechanikus struktúrákra gondolni, csak a dinamika játékos hullámzására. Ahogy az ebben a stílusban megszokott, kiválóan megférnek egymás mellett a drámai hangulatokat hozó szimfonikus és/vagy zongorás részek és a zúzósabb, riffgazdagabb megoldások. Kiváló példa erre a lendületesen nyitó New Horizons, vagy a vége felé behúsosodó, nagy ívű refrénű The Chevalier Ailyn közreműködésével.

Az album számomra legkedvesebb, legemlékezetesebb tételei, a már élőben hallott, középtempós, mégis változatos Far From Home, a finom vonós kísérettel megtámogatott, lírai akusztikus duett Changing Fate (Amanda Sommerville-el), az egyszerű vonalvezetésű Youngest Of Widows, a zúzósabb és akusztikus témákat is hozó Serenade Of Flames, Charlotte Wessels szépen csengő hangjával.

A lassan bevonuló State Of Siege felépítése, témahalmozása és érdekes énekmegoldásai miatt, a csendes lefolyású, szaggatásokkal tarkított, már-már erőtlen Heavenly Mission pedig remek melódiái miatt érdemel említést.

Igazából nincs kifejezetten gyenge dal a CD-n, sőt némelyek a Metal Festes buli miatt már első hallásra ismerősek voltak, a fentebb nem említettek viszont kevésbé fülbemászóak, lényegre törőek a szükséges helyeken. A muzsika finomságai sokszor az egyszerű és/vagy annak ható rock és szimfonikus elemek közé rejtőznek, a hangszerelési és dalszerkesztési megoldások pedig nem ritkán a Within Temptationt juttatják eszembe, csak kevésbé bombasztikus formában. Mindenképp ki kell emelnem Georg karakteres és sok mindenre alkalmas hangját, és a köré jól felépített kórusokat, vokálokat és duetteket, melyek legtöbbször a dalok lelkét, színét, ízét adják.

A csapat színpadi megjelenésben, aktivitásban még nem átütő, de ez a lemez egyértelműen nem másodvonalas teljesítményt és produkciót tükröz. Bár a borító szerintem még nem világszínvonalú, a Death & Legacy óriási előrelépés elődjéhez képest.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Set Sail To (Intro) 0:29
2. New Horizons 6:49
3. The Chevalier 5:32
4. Far From Home 4:48
5. Heavenly Mission 5:24
6. Prayer (Interlude) 1:22
7. State Of Siege 6:48
8. Changing Fate 5:42
9. When Canvas Starts To Burn 4:48
10. Serenade Of Flames 4:55
11. Youngest Of Widows 4:08
12. Below Eastern Skies (Interlude) 1:35
13. Beyond Desert Sands 4:54
14. To India’s Shore 4:34
15. Lament (Interlude) 0:40
16. My Legacy 4:45

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Serenity – új lemez és budapesti buli „szinte ingyen” a kanyarban!

KMZ

Tales Of Evening, Serenity, Visions Of Atlantis, Dragony, Temperance, Leecher – Koncertbeszámoló

Mountain

Serenity Interjú

KMZ

KME videók: Serenity, Megaherz, Soulfly, Venomous Concept, The 69 Eyes, Divided Multitude, The New Black, Exarsis, Terror Empire

KMZ

Hot News: Serenity and Mortillery – New Clips online

KMZ

Hot News: Napalm Records news – Serenity, Vision of Atlantis, The Sorrow, Lonewolf

KMZ

SERENITY – When Canvas Starts To Burn video

KMZ

Tristania, Van Canto, Serenity, Xandria, Amberian Dawn – Koncertbeszámoló

Gwanath

SERENITY – Words Untold & Dreams Unlived

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek