Lemezismertetők

SETHERIAL – Ekpyrosis

Kiadó: Regain Records

Weboldal: www.setherial.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Black Metal

Brief Sum: It’s a strong, severe black metal album from a cult band. By the way, they haven’t change much since their last album, Death Thriumphant.

 

Apokaliptikus csapással robban be a svéd black metal legenda Setherial új lemeze. Az áprilisban hazánkat is megjárt nagy múltú horda az Ekpyrosis-al bebizonyítja, hogy méltó helye van az ikonikus bandák között még így, több mint 15 év után is. Kegyetlen, elsöprő erejű zenéjük az évek során letisztultabbá vált, de brutalitásából, éléből nem veszített semmit. A Death Thriumphant óta egy gitárossal bővült a felállás, de a zenei világ vajmi keveset változott 2006 óta. Szélvész riffelés, géppuska dobtémák, kegyetlen, rideg károgás, néha kísérteties szinti aláfestések. A hangzás amolyan tipikusan hideg, fagyos, ami jellemző a minőségi skandináv black metal-ra.

A legnagyobb „probléma” ezzel az albummal is az, mint rengeteg más ilyen „kult” black banda esetén. Tényleg jó a cucc, gonosz is, zeneileg is teljesen rendben van, csak körülbelül ugyanezt nyomták már az 1996-os Nord albumon is. Ez ebben az esetben nem feltétlenül baj, mert itt nem megy át unalmasba a dolog, megkockáztatom van a Setherial-nak egy egészen felismerhető saját „hangja”. De ettől még ne várjon tőle senki megváltást, vagy hatalmas újítást, mert ez a banda egyszerűen nem erről szól. Csak nyomni akarják a sallangmentes,” Satanism, Death, Darkness” életérzéssel átitatott black metal-t. Ilyen módon is sikerül hosszabb távon nyomot hagyniuk azon az egyre kisebb színtéren, ami erre a zenére kíváncsi.

Nem tudom viszont megállni, hogy ne hozzam fel példaként a Marduk-ot. Րk hasonló időben, hasonló stílussal kezdték, de mostanra már sokkal többre jutottak a Setherial-nál, mert az idők során folyamatosan törekedtek valami mást, egyénibbet és újszerűbbet alkotni, és sikerült ezt úgy megvalósítaniuk, hogy közben hűek maradtak a black metal-hoz is. Na ez az a tulajdonság, ami a Setherial-ból nagyon hiányolok, meg még rengeteg más nagy múltú zenekarból is.

Tracklist:

1. A World In Hell
2. Ekpyrosis
3. The Mournful Sunset Of The Forsaken
4. The Devouring Eye
5. Subsequent Emissions From A Frozen Galaxy
6. Thoughts Of Life They Wither
7. Celestial Remains Of The Cosmic Creation
8. Enemy Of Creation

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Setherial signs with Debemur Morti Productions

KMZ

Setherial, Impiety – Koncertbeszámoló

Jillian

Setherial, Corpus Christii, Ravencult – Koncertbeszámoló

R.I.P.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek