Lemezismertetők

SHADE EMPIRE – Zero Nexus

Kiadó: Dynamic Arts Records

Weboldal: www.shadeempire.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Industrial Death / Black

 

 

 

A finn Kuopio városából származó “Shade Empire” egy olyan lemezzel jelentkezett most, aminek hallatán minden industrial / black metalt kedvelő egyén elégedetten fogja kivenni a lejátszóból, ebben biztos vagyok. Behatóbb ismerettel nem rendelkezem a bandával kapcsolatban, ezért a történetükről csak annyit, hogy eddig ezen kívül (“Zero Nexus”) két lemezük jelent meg. A horda muzsikájában egyébként még kevés melodikus metal és némi dark beütés is tetten érhető. Persze a súly és a lendület így is jelen van mindegyik nótában.

A zenében főszerepet vállaló billentyűs hangszerről (melyet Olli Savolainen kezel) elmondható, hogy a zene kaotikus jellegét hivatott megteremteni. Itt nem csak valami gépies pötyögésre, ipari zajokra kell gondolni, hanem hatalmas érzékkel kiválasztott, szinte a futurisztikus élmény határát súroló témákról lehet beszélni. A hatásra még pluszban rátesznek a néha felbukkanó őrült tempók, és a súlyos kegyetlen riffek, az énekes Juha Harju (aki az Ajattara-ból lehet ismerős) sokszínű hangjáról nem is beszélve. A furcsa című kezdő nóta a “9 in 1” őrült thrash tempókkal kezd, melyből egy tiszta dallamú refrén kerekedik ki. Nem mondom, hogy hatalmasat üt, de a hangulat megteremtésére tökéletesen megfelel, és előrevetíti, hogy mire is számíthatunk a majd háromnegyed órás lemezen.

A második “Adam & Eve” kicsit szellősebbnek hat. Igaz, begyorsulás itt is akad. Viszont a dal címéből fakadóan felcsendülő női énekhanggal, és az enyhén dark metalos refrénnel csak sokadszori hallgatásra sikerült megbarátkoznom. Viszont innentől nincs megállás, a “Blood Colours the White” kicsit direktebb (riffelősebb) dalszerkezete és sötét hangulata miatt a lemez egyik legjobbja. A “Flesh Relinquished” egyes részei pedig még a Dimmu Borgirnak is jól állnának. Aztán az egyik legsúlyosabb dal a “Harvesters of Death”, melyben minden eddiginél őrültebb a tempó. A másik kedvencem a “Whisper from the Depths” kegyetlen, szinte már gépiesnek ható riffekkel, gonosz énekkel. Nem mehetünk még el szó nélkül a záró “Victory” mellet, mely egy majd tíz perces kompozíció. Րrült hangulattal, kegyetlen metallal, elszállós részekkel. A dal végére pedig a végső megnyugvással.

Ha infóim nem csalnak, ez a lemez egy háromrészes koncepció befejezése. Ezen kívül csak annyit mondok, dobjátok ki a Deathstars lemezeit és nyomjátok a lejátszóba a Shade Empire “Zero Nexus”-át, ha egy kaotikus utazásban akartok részt venni.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. 9 In 1
2. Adam And Eve
3. Blood Colours The White
4. Flesh Relinquished
5. Harvesters Of Death
6. Serpent-Angel
7. Whispers From The Depths
8. Ecstacy Of Black Light
9. Victory

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek