Lemezismertetők

SHAPAT TERROR – Mentés Másként…

Kiadó: –

Weboldal: www.shpt.hu

Kiadás éve: 2009

Stílus: Southern Rock / Grunge / Metal

 

 

 

 

Kis pátriánkban gombamód megszaporodtak az olyan feltörekvő csapatok, melyeket a manapság oly divatos, ám kissé elcsépelt stoner jelzővel illetnek. Jómagam jobban szeretem a szőrös férfizene kifejezést aggatni erre a korántsem újkeletű műfajra, mely mindig is a beavatott -urambocsá” műértő- férfiközönség sajátja volt. Kétségtelen azonban, hogy a Nuke, Sunday Fury, Stardrive, Locust On The Saddle, Saint Petrol, Haw és társaik becsülettel űzik ezt a lehangolt, ősrégi -mégis kortalan- söráztatta, füstszagú riffrock muzsikát.

Eger sosem volt egy metal fellegvár, épp ezért nagyszerű, hogy az Anger, a Napok romjai és a szép reményű Polly Is Dead romjain alakult egri alkoholpusztító brigád is a fenti stílusban alkot. Az esti mulatozásairól elhíresült kompánia az elmúlt években két demós kiadványt is rászabadított hallgatóságára, mely előzmények tükrében nálam igen magasra került az a bizonyos léc. Nos, a hallottak tudatában bizton állíthatom, a nemrég megjelent “Mentés másként…” című debüt magasan üti ezt a mércét. A cucc egyébként a zenekar honlapjáról ingyenesen letölthető, de igényesebb zenebarátok lemezformátumban is gyűjteménybe illeszthetik.

A Sohajda Péter ének/gitár, Pálkovács Attila gitár, Miklós Szabolcs basszus, Gál Gergely dobok felállású négyes magas szinten műveli azt a zsigeri ösztönzenét, amelyet hangulatilag valamelyest a Deliverance korszakos C.O.C., vagy az egyes Karma To Burn tájékán tudnék jellemezni.

Ami kiemeli az Shpt-ot a honfitársak közül, az a hihetetlen fogós, -kövezzetek meg, de vállalom- egyszersmind “slágerközpontú” megközelítés, amely hazai palettán igen nagy ritkaság. A díszes társaság nemcsak bulizni tud veszett módon, de a dalírás mikéntjét is alaposan kitanulták. Sohi egyedi dallamai szinte azonnal ragadnak a fülbe, s ez kétségtelenül csak a nagyok sajátja. Ezt kérem, érezni kell! Ettől lett igazán érdekes történet ez az “ócska rokkkkk”…

A srácok saját, Aenima CGS stúdiójában felrántott cucc bivaly módon megdörren, gitárok telt hangzása fület gyönyörködtet, a dobok eszelősen oda lettek pakolva, a dalok gőzmozdony erejével húznak.

A SHPT gyantaillatú látomásai közül a nyitó Fénytörés, a négyes rajtszámú Egyikse, a Vágóhíd, Hobbikert a város közepén és a Roza mind-mind telitalálatok. Az abszolút favorit Lombhullás után pedig úgyis kényszeresen kértek majd egy újabb kört…

Ne feledjétek: jobb egérgomb, MENTÉS MÁSKÉÉÉNT! Vigyétek, vegyétek, igyátok…

Tracklist:

1. Fénytörés
2. A folyó két partján
3. Hetedik emelet
4. Egyikse
5. Hatos
6. Magrodeo
7. Csigavonal
8. Vágóhíd
9. Hobbikert a város közepén
10. Roza
11. Lombhullás

Pontszám: 9.5

Kapcsolódó cikkek

Karma To Burn, Shapat Terror – Koncertbeszámoló

Verebelyi_Gabor

Egri Rockfesztivál – Koncertbeszámoló

Verebelyi_Gabor

Don Gatto, Igor, Shapat Terror, Haw – Koncertbeszámoló

A honlap alapértelmezése

Wall of Sleep, Nadir, Locust On The Saddle, Shapat Terror – Koncertbeszámoló

Vodka

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek