Lemezismertetők

SHEAR – Breaking The Stillness

Kiadó: Lifeforce Records

Weboldal: http://shearofficial.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Melodic Female Metal

Brief Sum: Finnish metal never dissappoints us and Shear found their way with the professional members and skilled female singer. The power metal atmosphere fits nicely into the music but the overused synth pushes the album down from the forefront. The competition is strong, it all depends on the sequel… 

Régen járt már nálam lazulósabb csajos metal, így ezúttal gyorsan le is vadásztam magamnak a Lifeforce legújabb üdvöskéjét. A promó lap rögtön térít is masszívan, hogy ilyet bizony még nem hallottál barátom, majd a fotók igényességéből rögtön le is vágom, hogy a Breaking The Stillness profi és komoly hozzáállással készült debütként érkezik majd e hónap végén a boltok polcaira. A srácok láttán széles mosollyal nyugtázom a finn színtér ismerős alakjait, továbbá a műfajban még szűz frontladyt – az ígéretes összképet csak a csöppet gagyi borító árnyalja kissé. Nosza, lássuk, mit fogunk döngetni az idei tavasz derűsebb óráiban!

Nos, a társaság valóban kitűnően levetkőzte a hírhedt skandináv mélabút, az album ugyanis egytől-egyig tele van gyors, lendületes, zenei szempontból kimondottan vidám dalokkal, amihez nagyban asszisztál a lemez egészen power metalos mivolta. Persze nem pont a stílus hagyományos képviselőire kell gondolni, a cucc sokkal inkább az utolsó két Amoral kiadvány hangzását idézi, annyi reparálással, hogy Ari Koivunen nyerítése helyett tetemes szintetizátor és Alexa Leroux veszi kezelésbe a hallójáratokat. Utóbbi taggá avatása amúgy igencsak jó húzás volt, hisz így nem csak, hogy jóval szélesebb közönséget lesz képes kiszolgálni a zene, de Alexa ténylegesen jó énekesnek bizonyul, hangja ideillő, kellemes, ugyanakkor érezhetően tele van erővel, mindemellett pedig egészen fantasztikus dolgokat képes kiénekelni, amit a játékidő során nem is restell több ízben is nyomatékosítani. De szerencsére azért többről van itt szó, minthogy egy tehetséges, csinos pofika önmagában eladja a zenét, a hangszeres szekció ugyanis szintén nagyon karaj témákat hoz, különösen Lauri Koskenniemi és Mikael Grönroos feszes, technikás, rendkívül temperamentumos riffjei bejövősek, melyek rendszerint a keménységgel sem fukarkodnak – a Scorched nyitányának hallatán pl. szinte már-már az az érzés kerít hatalmába, mintha a hajdan vadállat Amoral Reptile Ride-ja hasítana épp a lejátszóban.

Feltétlenül érződik tehát az egyes tagok keményebb előéletének lenyomata, éppen ezért akár az UnSun hasonlat is megállja a helyét – ahol ugye az ex-Vader-es Mauser vitte kicsit döngölősebb irányba a végterméket –, és bár Aya és Alexa vokál stílusa merőben különbözik egymástól, a nyakamat tenném rá, hogy jó barátságot ápol majd egymással a két csapat rajongóbázisa. Mára mindenképpen levonhatjuk a konklúziót: jót tett/tesz a színtér állóvizének ez az egészséges abszurditás! A mai sikeres hibridek és side-projectek után, szinte már látom is magam előtt Nell Sigland és Mikael Stanne közös gothic projectjét – a The Mundane And The Magic után biztos nagysikerű kooperáció lenne…!

Témánál maradva viszont, a suomik munkája is szenved néhány kisebb-nagyobb gyerekbetegségtől. Alapjában véve ugyan abszolút jó barátságban vagyok a fém zenén belüli elektronikával, de a Shear esetében inkább vízszintesbe húzza a számat ez az irgalmatlan dózisban használt prüntyi-mennyiség. A kártyákat persze mindig lehet jól forgatni, elég csak a Deadlock-ra gondolni, akik szintén bátor szinti-betétekkel operálva jutottak a csúcsra, de míg a németek zenéje ennek dacára szinte már cseppfolyós az emócióktól, addig itt az olyan nóták, mint az alapjaiban klassz, de borzasztóan túlcsicsázott Wounded vagy a Crowned By Fools egyszerűen túl sterillé és lelketlenné válnak. A másik nagy aggályom a koronggal, hogy a kicsit egy kaptafára íródott dalok végett eléggé szezonális, hangulatfüggő az anyag, a szavatossági idő maximum egy-két hét környékén mozog, utána pedig ki-ki mehet a maga dolgára más hasonszőrű formációk társaságában.

A promóció számomra még egy érdekes kérdés lesz, hisz mint az a decemberi One Without interjúból kiderült, Lifeforce-éknál nem feltétlenül bánnak aranytojást tojó baromfiként a feltörekvő női énekes gruppokkal (igaz, nem is ez a fő profiluk), egyszóval nem feltétlenül vagyok meggyőződve arról, hogy jó helyre került a csapat – erre azonban majd csak az idő ad választ, meglátjuk mi sül ki a dologból.
Tény, hogy nem kimondottan egy újabb standard, csitti-fitti female fronted bagázst kaptunk az arcunkba, hovatovább vannak egész szimpatikus húzások a debütön, mint mondjuk a kötelező ballada elhagyása, a kimunkált, élvezetes szólók és a mindvégig biztos, technikás hangszerkezelés, ám a lemez ettől sajnos még jócskán másodvonalas. Az említett bandák rajongói tehetnek vele egy próbát, nincs kizárva, hogy boldogabb lelkületű egyének valamivel hosszabb távon is elcsámcsognak majd rajta.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. The Awakening
2. In Solitude
3. Scorched
4. Someone Else’s Eyes
5. Wounded
6. Redemption Awaits
7. Stillness
8. Crowned By Fools
9. No Way Out
10. Be Here Now


 Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek