Lemezismertetők

SICULICIDIUM – Utolsó Vágta Az Univerzumban

Kiadó: Sun & Moon Records

Weboldal: facebook.com/pages/Siculicidium

Kiadás éve: 2009

Stílus: Black metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Hosszú idő után ismét eljutott hozzám egy anyag, ezúttal az első teljes nagylemez, az Erdélyben működő zenekartól. Én eddig csupán a Native Pride/Hét Vezér Haragja gondozásában kiadott Transylvanian Resistance CD-r formátumú demójukat hallottam (ami tulajdonképpen a kazetta verzió anyagát tartalmazta egy bónusz dallal megtoldva), ami még 2003-ban látott napvilágot. Érdekes érzés volt így, hat évvel később ismét megismerkedni a zenekar jelenlegi munkásságával. Persze azt tudom, hogy volt egy split anyag a FUNEBRE-vel közösen, illetve a Lélekösvény EP is megjelent 500 példányos kiadásban.

Viszont ami érdekes, az az, hogy így, ennyi év és pár kiadvány után is rá lehet ismerni a zenekarra, ami egyben azt is mutatja, hogy ők nem tartoznak a minden kiadványon más arcot mutató zenekarok közé. Jó, történt azért némi letisztulás, zeneileg érettebb, összeszedettebb most a csapat, de az alapvető védjegyeik azért felismerhetők maradtak szerintem. Már a debütáló demo bónusz dala, a BARATHRUM Vampire dalának feldolgozása is előre vetítette, hogy a SICULICIDUM nem egy újabb DARKTHRONE, vagy IMMORTAL kópia, hanem más vizeken eveznek. A féktelen gyorsaság tehát nem igazán jellemző rájuk, inkább közepes tempóban kreálják meg szerzeményeiket. Egyszerűbb, de fogós riffekkel operálnak, vaskos, telt hangzással, amire egy mélyebb, leheletnyit talán Csihar egyes megoldásaira emlékeztető ének érkezik. Itt-ott (például a nyitó/címadó dalban) hangulatos torzítatlan gitár témákat is hallhatunk, és külön dicséret illeti a magyar nyelvű, érdekes világú dalszövegeket is (és bizonyos terjesztőknél az anyag eddig fogyása is azt bizonyítja, hogy bizony, nem csak angol szöveggel lehet olyat, alkotni, amit külföldön is respektálnak).

A lemez egyik nagy erénye egyébként a fogósság, a témák nagy része azonnal rögzül az ember fejében, ennek egyik ékes példája a Halványan c. kompozíció. A dalcímek/szövegek is rendelkeznek egyébként azzal a kissé borongós hangulattal, amit maga a lemez is áraszt, és ami számomra teljesen rendben van. Ha a zenekar stílusát kellene meghatározni, az viszont bizony nem könnyű. Nem Black Metalról van szó egyértelműen, noha a műfaj bizonyos jellemzői megtalálhatóak néhol. De azt hiszem, nem is ezen van a lényeg, hanem azon, hogy egy kitűnő, minőségi anyagot tett le a banda az asztalra, amit az extrémebb zenék rajongóinak tetszését méltán vívhatja ki.

ENGLISH VERSION:

After a long time, another material, this time the first full-length, of this Transylvanian band crossed my way. I only heard their demo CD-r titled Transylvanian Resistance (which actually contained the material of the tape version with one bonus track) released on Native Pride/Hét Vezér Haragja in 2003, so it was interesting to familiarize myself with the recent activity of the band. Of course, I know there was a split stuff with FUNEBRE, and the Lélekösvény EP limited to 500 copies.

However, it’s interesting that after all these years and releases I can still recognize the band which also goes to show that they are not of those bands that change their face with each release. Okay, there have been some changes, and the music has matured, and it’s more cleared out but the basic trademarks are still present I guess. The cover of BARATHRUM’s Vampire on the debut demo already projected they’re not the next DARKTHRONE or IMMORTAL copycats but they walk different paths. So the unrestrained fastness is not their trademark they rather create in the mid-tempo vein. They work with simple but catchy riffs, and with a thick, full production on which come the deeper vocals which reminds me a little bit of Csihar’s certain themes. Here and there (for example, in the opening/title track) there are moody clean guitar parts too, and credits go to the Hungarian-written, interesting lyrics (and the selling of the album at certain distros also shows that even without the use of English language you can create things that are respected abroad).

One of the biggest virtues of the record is its catchiness, most themes stick to mind already at first listen, a fine example of which is Halványan. The track titles/lyrics anyway have a murky feel to them, as the music itself, and I like that. However, if I have to define their style, I’m in a sort of trouble. It’s not exactly Black Metal thought there are some elements of that too. But I don’t think it’s the point but the fact that they have delivered an excellent, quality material which can rightly be liked by people into more extreme music.

Tracklist:

1. Utolsó vágta az Univerzumban
2. Halványan az idő ellen
3. Bizonytalan ideák 1-2 – Ellenállás! (Bizonytalan ideák pt. 2)
4. Talán (ha hallanám…)
5. A sajnálat utolsó lehelete (Taxidermia)
6. Lebomlás, lelassulás

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

SICULICIDIUM – Az alámerülés lárvái

Herczeg Frigyes

SICULICIDIUM – Keringők (Valses) EP

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek