Lemezismertetők

SKÁLMÖLD – Með Vættum

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.skalmold.is

Kiadás éve: 2014

Stílus: Viking / Folk Metal

Brief Sum: The Icelandic Skálmöld is one of the few bands which could reach real success in the folk/pagan/viking scene in the 2010s. With their new album they prove that this position is well-earned and stable: Með vættum (“Among spirits”) is a very complex, well-constructed, diverse and balanced material. It contains all the strength of the band: epic melodies, elevated choirs, powerful vocals, heavy riffs, brutal grinds, mystic atmosphere and enchanting Nordic tunes. There are no vacant runs or boring parts; there is only the professional, unique Skálmöld style!

 

Az izlandi Skálmöld egyike azon kevés bandának a folk/pogány/viking metal színtéren, akiknek sikerült komoly karriert befutniuk a 2010-es években. Első nagylemezükkel, a 2010-es Baldurrel hamar berobbantak a köztudatba és a Napalm Records vette szárnyai alá a csapatot. Így már e lemezzel bejárhatták Európát a Heidenfest keretében (többek közt a Finntroll, a Turisas és az Alestorm társaságában), 2012-ben kiadott második lemezükkel, a Börn Lokával pedig ismét végigturnézták az öreg kontinens klubjait, szintén a Finntroll és a feröeri Týr társaságában. Közben pedig egy nagyszabású koncertet adtak hazájukban, amin az Izlandi Szimfonikus Zenekar és több más vendég is közreműködött – a koncert rögzített anyaga tavaly év végén jelent meg CD+DVD kiadásban.

A sűrű turnék és a speciális anyag elkészítése azonban nem vonták el a srácok figyelmét a dalírásról, így időközben elkészült a Með vættum (kb. „Szellemek között”) címre keresztelt friss sorlemez is, mely egy újabb komoly Európa-turné közepén, november 14-én kerül a polcokra. A nyolc tételes, 50 perces korong egy rövid, de súlyos dallal, az Að vorival („Tavasszal”) in medias res indul, és azonnal hallható, hogy a Skálmöld ezúttal sem tért le a már kitaposott, saját ösvényről: jól felismerhető, karcos, epikus vonal ez rendkívül erős vokálokkal, himnikus kórusokkal, zúzós dobokkal és léggitározásra ingerlő szólókkal. A Með fuglumban („Madarak között”) már a reszelős, blackes gitártémák és az emelkedett szintiszólamok is előkerülnek és végre az oboa is hosszabb szerephez jut – igaz, itt egy elég egyszerű dallamot játszik. Különböző arányokban és változatos kombinációkban ezek az elemek kísérik végig a teljes korongot: a banda ismét zseniálisan ötvözi a dallamosabb és a progresszív témákat a darálós, bólogatós és néhol hátborzongatóan elszállós részekkel. A zene erősen gitárközpontú (elvégre három is van benne), de ahol megjelennek a billentyűk, ott kifejezetten jó hátteret illetve alapokat adnak, az oboa pedig szerencsére többször is előkerül, folkos ízt csempészve az anyagba (bár szerintem mindkét hangszer kaphatna még egy kicsit több szerepet).

A banda legnagyobb erőssége azonban mégis az ének, egyrészt az egymásnak felelgető háromféle fő vokál, mely a zenekar három külön tagjának éneke: a frontember torokból jövő hörgése/torz éneke, a rá felelgető blackes károgás és a ritkábban feltűnő tiszta ének, mindezt pedig megkoronázzák a hat tag által együtt produkált kórustémák! A dalszövegek egyébként továbbra is izlandiul vannak és ritmusukat a tradicionális időmértékes verselés szabályozza. A dalok ezúttal az északi mitológia szellemvilágába repítenek el minket, ismét koncepciószerűen kapcsolódva egymáshoz.

Hangulatilag ez az album sokkal könnyedebb, mint elődei és bár nincs híján a sötét, vérgőzös csataterekre repítő pillanatoknak, mégis alapvetően vidámabbnak hat, az Að vetri („Télen”) fogós átvezető témája ennek a legjobb példája. Amellett, hogy igencsak összetett a zene, elég kiegyensúlyozott is az anyag, nincs üresjárat és unalmas pillanat, még a kifejezetten hosszú tételek sem válnak monotonná, az utolsó dal himnikus, emelkedett vége pedig tökéletesen megkoronázza a matériát! A zene mellett pedig a kidolgozott borítónak is érdemes komolyabb figyelmet szentelni.

A szigetlakó skandinávok tartják a saját maguk által emelt magas szintet; minden lemezük egyedi, mégis rögtön felismerhető stílusú és professzionális. Továbbra is azt tartom, hogy az utóbbi évek legjobb viking metal zenekara a Skálmöld és abszolút megérdemlik a sikereiket. Az aktuális turné, ahol a srácok az Arkonával együtt az Eluveitie vendégei, december 10-én ér Budapestre (egyébként két hazai előzenekar is lesz e bulin, a Niburta és a Kylfingar), így hamarosan élőben is kiderül, hogy szólnak a Með vættum dalai! Nem hiszem, hogy csalódni fogok!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Að vori
2. Með fuglum
3. Að sumri
4. Með drekum
5. Að hausti
6. Með jötnum
7. Að vetri
8. Með griðungum


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Autentikus északi turné élén tér vissza a Skálmöld

KMZ

Dalriada – Debrecenben az Alestorm és a Skálmöld vendégeként!

KMZ

Omnium Gatherum, Skálmöld és Satm1na jövő héten kedden a Dürer Kertben!

KMZ

Omnium Gatherum, Skálmöld, Stam1na – 2 hónap múlva Budapesten!

KMZ

SKÁLMÖLD – Vögguvísur Yggdrasils

ST. Toma

Skàlmöld a toleranciáért!

KMZ

Eluveitie, Arkona, Skálmöld – Koncertbeszámoló

Gwanath

Skálmöld – Að hausti (Official Lyric Video)

KMZ

Skálmöld bemutatja közelgő albumának részleteit!

KMZ

Finntroll, Týr, Skálmöld – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Hot News: Skálmöld – On Tour

KMZ

SKÁLMÖLD – Börn Loka

ST. Toma

Hot News – Napalm Records news: Saltatio Mortis – Skálmöld – Thulcandra

KMZ

SKÁLMÖLD – Baldur

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek