Lemezismertetők

SKELETAL REMAINS – Devouring Mortality

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: @facebook

Kiadás éve: 2018

Stílus: Death Metal

Brief Sum: Complex, heavy, old school death hymns were born. Not a single brick is missing here. Wall of Death Metal stands firmly, solidly, like a monolith.

 

 

A 2011-ben még Anthropophagy néven bemutatkozó zenekar az elmúlt röpke hét év alatt már a harmadik nagylemezét jelentette meg. És akkor még a demót, illetve egy félhivatalos koncertlemezt (split-et) még meg sem említettem. Szóval nem ülnek a babérjukon a srácok, sőt a koncertezést sem hanyagolják.

Kifejezetten örültem, amikor az albumnyitó dal mindenféle kecmec (lásd intró) nélkül megindította a pusztítást. Már maga a Ripperology riff-felvezetése előrevetíti, hogy kegyelmet ne várjon senki, aki arra határozta el magát, hogy bő negyvennégy percre aláveti magát a kaliforniaiak kúrájának. Emberünknek, ha céltudatosan, mosollyal az orcáján indította el az anyagot, később se lesz panasza, ha viszont valaki naívan, lazulásra szánt perceket szeretne szerezni magának, szinte biztos, hogy menetközben feladja.

Első és legfontosabb tény: minden egyes dal, még az igazából dalösszekötő szerepet ellátó Lifeless Manifestation is mestermű. Önállóan, egy-egy single-n megjelentetve is helytállnának, ha ennek így bármi értelme is lenne az anyagiakon kívül. Chris Monroy nem csak hallgat(ja)ta a Nagy Ősöket, de vérré is vált benne, mert fogadni mernék, hogy az ereiben is death metal folyik.

Hát igen, a hatások… Kétségtelenül felismerhetőek a korai Death, Obituray, Gorguts, Pestilence által lefektetett “nyomvonalak”. A riffektől – a szólókon keresztül – a hangzáson át, a mondanivalóig minden a régi nagyokat idézi. Most persze erre hivatkozva jöhetnek a kritikusok, hogy “ugyan már, ezek semmi újat nem tudnak felmutatni, mások tollával ékeskednek”. Ráadásul őket erősítené az a tény is, hogy a szólók tökéletesek és úgy szólnak, mintha James ‘Gitáristen’ Murphy is vendégszerepelt volna a lemezkészítés közben. Mindezek jogosak is lennének, ha egy copy-paste-tel oldották volna meg a dalírást. De szerencsére erről szó sincs: komplex, súlyos, old school death himnuszok születtek, amelyeknek semmi közük azokhoz a csapatocskákhoz, akik napjainkat steril, matekos metallal árasztják el.

Apropó, ha már a hangzás is is szóba került, akkor nem mehetünk el említés nélkül amellett, hogy a keverést és a maszterelést bizonyos Dan ‘Istencsászár’ Swanö végezte. Szóval, akárhogy is nézzük, ha darabokra szedjük, ha együtt nézzük a komplett egészet, mestermű született. Egyetlen tégla sem hiányzik. A Death Metal Fala rendíthetetlenül, stabilan áll, akár egy monolit…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ripperology
2. Seismic Abyss
3. Catastrophic Retribution
4. Devouring Mortality
5. Torture Labyrinth
6. Grotesque Creation
7. Parasitic Horrors
8. Mortal Decimation
9. Lifeless Manifestation
10. Reanimating Pathogen
11. Internal Detestation
Bonus track on Special Edition Digipak:
12. Hung, Drawn And Quarted (CANCER – cover)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

SKELETAL REMAINS – The Entombment of Chaos

Gyrsee

Hot News: FDA Rekotz news: Arroganz – Decapitated Christ – Skeletal Remains

KMZ

Hot News: Skeletal Remains’ Beyond the Flesh Out Now

KMZ

Hot News: FDA Rekotz to Release Skeletal Remains’ Beyond the Flesh on November 9th

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek