Lemezismertetők

SKELETONWITCH – Beyond The Permafrost

Kiadó: Prosthetic Records

Weboldal: www.skeletonwitch.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Thrash / Death metal

 

 

 

 

Mostanában rengeteg közepes album érkezett hozzám, és egy idő után azt éreztem, hogy körülbelül ugyanazt tudom elmondani mindegyikről: jól van srácok, csak így tovább, igaz hogy kicsit unalmas, de azért korrekt munka. És akkor jön egy gyöngyszem, mégpedig a legváratlanabb helyről. Kis utánajárás után kiderült, hogy a számomra eddig tökéletesen ismeretlen Skeleton Witch kultikus státusznak örvend. Az album többszöri meghallgatása után kijelenthetem, hogy ez nem véletlen.

Több stílus is keveredik itt, de alapvetően a régi sulis thrash/death dallamos felturbózásáról van szó. A hangulat tehát a régi, de el lehet felejteni az unalmas, fantáziátlan, csak történeti jelentősége miatt érdekes számokat. Ehelyett nagyon dinamikus, húzós, pörgős zene található az albumon tonnányi király riffel és dallamos heavy metálos szólókkal. Szinte minden nótára jut egy-két igen emlékezetes momentum. Zenei hatás úgy tűnik, elég sok van; engem a lemez hangulata a stílusbeli különbségek ellenére a legendás Angel Corpse ’90-es évekbeli kiadványaira emlékeztetnek.

A durva thrash reszelések és death-es darálások mellett nem spórolnak a melódiákkal sem. Nagyon gyakran olyan érzésem volt, mint ha régi melodeath-t vagy heavy metált hallgatnék; ennyiben a Dismember hozzáállását idézik, akik szintén nem átallnak dúdolható szólókat írni old school death metáljukba. A sűrűn szólózgató gitárt nagyszerű dobmunka egészíti ki. Derrick Naunak sem a duplázás, sem az impresszív pörgetések nem okoznak gondot, ugyanakkor háttérben marad a virgázó gitárjáték mögött. A lemez vége felé előkerülnek az addig jól titkolt black metál hatások. Ezekben a pillanatokban abszolút a Dissection által kitaposott úton járnak, és megmutatják, hogy a fülbemászó dallamokkal igéző heavy/black metál világában is nagyon otthonosan mozognak (Remains of the Defeated).

Ami szemet szúrhat egyeseknek, az az, hogy néhány téma kísértetiesen ismerős máshonnan. A Beyond the Permafrost kezdése majdnem megegyezik egy korai Finntroll (!) daléval, később pedig mintha csak a Blood Rainbow-t hallanánk (ez aláírom, hogy nem lehet nyúlás; nem valószínű – sajnos -, hogy ismerik ezt a nagyszerű magyar együttest). A harmadik nóta kezdése az Amon Amarth „The Dragon’s Flight Across the Waves” nótájára hajaz, a negyedik szólója pedig részben mintha a Norther „Darkest Time”-jából lenne kölcsönözve. A legviccesebb „nyúlás” (ez végképp nem hiszem, hogy az) a nyolcas „Fire From the Sky”-ban hallható 1:13-tól, és nem más, mint a Backstreet Boys talált ki egyszer egy nagyon hasonló dallamot (mentségemre legyen, hogy azt csak egy Blackseed Boys paródia albumról ismerem.) A tizenegyedik szám végén pedig a riff majdnem azonos az Immortal „In My Kingdom Cold”-jának vezértémájával.

Az énekhang mindvégig blackes károgás, amely alkalmanként mély hörgéssel váltakozik. Jóllehet semmi különleges nincs benne, ehhez a zenéhez értelmetlen is volna fifikás kombinációkkal próbálkozni (értsd: kimondottan perverz volna ide pl. a tiszta ének.)

A fentiek azt sugallhatják, hogy egy gátlástalanul másoló bandáról van szó, ám nem szeretnék ilyen képet adni a zenekarról. Bár a hatások egyértelműek, ezeket elég jól keverik, így még némi egyediséget is kap a zene. Úgyhogy a lemezzel kapcsolatos egyetlen kifogásom nem is az eredetiséggel, hanem a hangzással kapcsolatos. Tisztának tiszta, de nem vagyok elégedett az arányokkal. Túlságosan is szólógitár-központú lett, a dobok, a basszus és a hörgés viszont ehhez képest hátra kerültek. Jóval súlyosabb lenne az összhatás, ha ezeket előrébb keverték volna – így a dallam/brutalitás arány némiképp elbillen az utóbbi rovására.

Azért ez még így is egy szuper album, pár hallgatás után fenemód meg lehet szeretni. Főleg azoknak ajánlom, akik a régi sulis extrém metálból hiányolták a változatosságot és a dallamokat – mindez megvan a Skeletonwitch-ben. Kiváló zenészek, kiváló dalok, szerencsésen megválasztott irány – várom a folytatást!

Hazai Terjesztő: Musicworld 2000 Bt (www.albamusic.hu)

Tracklist:

1. Upon Wings Of Black
2. Beyond The Permafrost
3. Baptized In Flames
4. Sacrifice For The Slaughtergod
5. Vengeance Will Be Mine
6. Limb From Limb
7. East Into The Open Sea
8. Fire From The Sky
9. Soul Thrashing Black Sorcery
10. Remains Of The Defeated
11. Feast Upon Flesh
12. Within My Blood

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Skeletonwitch – Video For New Album’s Title Track Now Playing At Noisey

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – New Album, Serpents Unleashed, Streaming Via Pitchfork; Limited-Edition „Bootleg Vinyl” Available

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – Latest Studio Video Includes Two New Song Samples

KMZ

Hot News: Skeletonwitch Marks 10-Year Anniversary With Video Premiere At Bloody-Disgusting

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – Second Serpents Unleashed Studio Video Posted

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – Serpents Unleashed Studio Footage Unveiled; Band Prepares For Upcoming Tours

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – New Album Serpents Unleashed Due This October

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – New Song To Premiere This Tuesday On Liquid Metal

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – Announce North American Tour Dates

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – New Song Stream Available

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – New Video Premiere Brought To You By Metal Injection

KMZ

Hot News: Skeletonwitch – North American Tour To Commence This Week

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek