Lemezismertetők

SNØSTORM – Into the Longest of Nights

Snostorm Cover240629

Ma reggel nézelődtem kicsit a Talheim Records kiadványai között, amikor megakadt a szemem egy nagyon szép borítón, ami egy hollót ábrázol. Rögtön elhatároztam, hogy ebbe bizony belehallgatok, és állíthatom, nem bántam meg. A norvég/bolgár melodic black metal Snøstorm hozta, amire számítottam.

A trió – Nikolay Velev (minden hangszer), Atle Attila Nygård (ének) és Veronica Veleva (háttérének) – alapvetően modern black metalt produkál viking/pagan riffekkel, deathes vokállal és itt-ott aprócska progresszív felütésekkel. A jól megírt norvég és angol dalok élvezetesek és teljesen kielégítők. Az epikus és bensőségestől a gyászoson át a szárnyalóig terjednek, s elbeszélő utazásra vezetik a hallgatót elmúláson, veszteségen, belső vívódáson és a lélek változásának küzdelmein keresztül.

Az anyag megszólalását nézve, a vízhangos gitárok és a légies, szépen kidolgozott basszus alatt gyorsan pörgő dobok kaptak helyet, melyek közép és gyors tempót diktálnak. A dobolás egyébként erőteljes; a száguldó részek régi iskolás hangulatúak, de valahogy mégis frissek. Az ének morgó és kellőképpen kísérteties, de mindenütt nagyon jól harmonizál más hangszerekkel. Petyo Kolev vendégéneke sokat tesz hozzá a produkció emelkedett, monumentalitásra hajazó színezetéhez. Tetszik, ahogy a dallam a tremolo-pickingel felemelkedik a sötét és végzetes tartományokba, mielőtt viharként, robbanásszerű ütemekkel megtámogatva orkánerővel lecsap. A megszólalásban a norvég mellett a svéd black metal hangzás egyes részeit vélem felfedezni, főként a dallam és a tempóváltások terén. Az intenzitásban féktelen, de mindazonáltal hatalmas ritmusokat tud adni, amelyek csak tovább rángatnak a folyamatosan felgyorsuló tűzörvénybe. Szóval az összesen 41 perces anyag mind a kilenc szárnycsapása a féktelen blast beatek, forrongó tremolo dallamok és harcias, taposó riffek lázadásában gyakorlatilag rád tör a hangszórókból.

Az Into the Longest of Nights egy olyan album, amely a kezdetektől fogva ütős. Ragyogó dallamokkal, kiemelésekkel és agresszív, sötét hangulattal van tele. Ekként a Tales of the End bemutatkozó lendülete után a banda most egy erőteljes black metal támadásként mutatkozik be ördögi éllel, amelyet a megnyerő dallamok és az igen jól átgondolt dalszerzés ügyes használata mérsékel. A modern, illetve post black hangzás kedvelőinek ez a korong egy igazi jutalom, de bárki bátran megpróbálkozhat vele.

A dallamok orgiájában a leginkább ajánlott számok között találod a nyitó Eternal-t, továbbá a szédületes Helvetes Hjerte, a Voice of Malice, és végül A World so White, valamint az Etterlengtet szürke dallamait.

Kiadó: Talheim Records Germany
Kiadás éve: 2023
Stílus: Melodic Black Metal
Webfacebook.com/snostorm.black

Tracklist:

  1. The Eternal
  2. I Am Fallen
  3. Helvetes Hjerte
  4. The King of Giants feat. Petyo Kolev
  5. Voice of Malice
  6. The Edge of The Abyss
  7. A World So White
  8. Etterlengtet
  9. Now Ascend

Pontszám: 9,5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek