Lemezismertetők

SOILWORK – The Ride Majestic

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: facebook.com/soilwork

Kiadás éve: 2015

Stílus: Melodic Death Metal

Brief Sum: Soilwork is far from done – they managed to prove again that this kind of music should be played with a unique style, characteristic tunes, and musical humbleness. 

 

 

Emlékszem még 2002-ben a „Natural Born Chaos” lemezzel kattantam rá a svéd Soilwork muzsikájára. A nagyon egyedi zenével előrukkoló brigád mindig is üde színfoltot jelentett a melodikus death metal tengerébe, ugyanis tökéletesen keverték azt egy modernebb megközelítéssel. Később sok zenekar bukkant fel az ő hatásuk miatt és kialakult a „metalcore” hullám is, de azért a Soilwork mindig is kívülálló volt és minőségbe köröket vert az akkori bandákra. Azóta számos lemezük megjelent, amik között voltak kevésbé erősek is. Persze ehhez nagyban hozzájárult a bandán belüli jövés menés, de azért rossz korongot sosem adtak ki és a markáns stílus továbbra is a sajátja maradt a csapatnak. A bő két évvel megjelent dupla album aztán elhallgattatta a kétkedőket és bebizonyította azt, hogy nem fogyott ki a lendület a csapatból, még annak ellenére sem, hogy így utólag visszagondolva azért nagy vállalkozás volt.

Mikor jöttek a hírek, hogy két évre rá már itt is a folytatás kicsit megijedtem, hogy feszített lesz a tempó. De mikor már megláttam az új „The Ride Majestic” album borítóját jó érzések kezdtek kavarogni bennem. Ám amikor először meghallgattam a lemezt nem dobtam hanyatt magam és átsuhant az agyamon az egész. Aztán többszöri nekifutásra már kezdett kialakulni a kép, és bebizonyosodott, hogy ez egy remek korong még hozzá olyannyira, hogy zeneileg az egyik legváltozatosabb Soilwork teljesítmény. Tökéletesen keverednek itt a durvább „melodeth” témák, az azonnal fülberagadó refrénekkel. Feltűnt, hogy a durvább részek között is számos emlékezetes témát hallani, viszont sok ötletet pakoltak egy-egy dalban így többszöri hallgatás után is új élményekkel lehet gazdagodni. Most érzem először azt, hogy mindent a helyére került. Björn „Speed” továbbra is csúcsformában énekel, hol a durvább hangja ad igazi adrenalin bombát, hol remek dallamai (ami továbbra is messze áll a nyálastól) teszik különlegessé a dalokat. „Dirk Verbeuren” dobolása észvesztő és a gitárosok dallamai, riffjei, szólói tökéletesen a helyükön vannak. S a lemez is tele van jó értelembe vett slágerekkel bár kiemelni nehéz közülük, de már az elsőre hallgatás után is a lemez húzódalaihoz sorolnám a „Death in General”, „Petrichor by Sulphur”, „Enemies in Fidelity” hármasát. Igaz a lemez a vége felé kicsit veszít lendületéből, de aztán az utolsó „Father and Son, Watching the World Go Down” dal megint olyan erősre sikerült, hogy nem tudok haragudni rájuk.

Mindent összevetve számomra egy kicsit több hallgatást igénylő lemez lett a „The Ride Majestic”, s ezáltal az egyik legszerethetőbb is. Nem kell még temetni a Soilworkot mert most is bizonyították, hogy egyedi zenével, markáns karakterrel, zenei alázattal, hogyan is kell játszani az ilyen zenét.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Ride Majestic
2. Alight in the Aftermath
3. Death in General
4. Enemies in Fidelity
5. Petrichor by Sulphur
6. The Phantom
7. The Ride Majestic (Aspire Angelic)
8. Whirl of Pain
9. All Along Echoing Paths
10. Shining Lights
11. Father and Son, Watching the World Go Down

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Jön! Arch Enemy, In Flames és Soilwork október 23-án a Barba Negrában!

KMZ

Kataklysm és Soilwork februárban a Barba Negrában!

KMZ

Amorphis + Soilwork – Közös turné keretében Budapesten is fellép a két északi csapat, vendég a Jinjer és a Nailed to Obscurity!

KMZ

Kreator, Sepultura, Soilwork, Aborted – Koncertbeszámoló

Cryonus

KME videók: Sinful, Arise In Chaos, Nothing Lies Beyond, Carnifex, Tank, Elm Street, Revocation, Soilwork, Equilibrium, Whitechapel, Ringworm, Winterhorde

KMZ

KME videók: Brainstorm, Manimal, Soilwork, Black Star Riders

KMZ

A Soilwork bemutatja ‘Enemies In Fidelity’ című új számát a Loudwire oldalán!

KMZ

A Soilwork bemutatja a „The Ride Majestic” album összes számának előzetesét!

KMZ

Az Soilwork bemutatja a »The Ride Majestic« című mini-dokumentumfilm első részét

KMZ

A Soilwork dalszöveges videó formájában mutatja be a ‘The Ride Majestic’ címadó dalát

KMZ

A Soilwork bemutatja a »The Ride Majestic« album számának új előzetesét a MySpace oldalon

KMZ

A Soilwork sorai között üdvözli Markus Wibom basszusgitárost!

KMZ

Soilwork – Új albumrészletek; előrendelés már lehetséges!

KMZ

Soilwork – ‘Bastard Chain’ koncertvideó a »Live In The Heart Of Helsinki« DVD/Blu Ray-ről!

KMZ

Soilwork – „Live In The Heart Of Helsinki” DVD/Blu-Ray részletei

KMZ

Hot News: Soilwork – drummer launches premium online instructional video

KMZ

Hot News: Soilwork – soon to kick off European tour, post video message feat. singer Speed Strid!

KMZ

Hot News: Soilwork – Video footage of drummer Dirk Verbeuren’s performance at Meinl’s Drum Festival

KMZ

Hot News: Soilwork – announce special show and DVD shoot in Helsinki!

KMZ

Soilwork, Keep Of Kalessin – Koncertbeszámoló

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek