Lemezismertetők

SÓLSTAFIR – Í Blóði Og Anda (In Blood and Spirit) (Reissue)

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: www.solstafir.net

Kiadás éve: 2013

Stílus: Viking Black Metal

Brief Sum: One of the heaviest and most extreme listening material so far, it surpasses every composition in it’s quality and uniqueness.

 

Az izlandi Sólstafir az elmúlt időkben egyre növeli népszerűségét és sokan fedezik fel maguknak egyedi hangzásviláguk értékeit. Ez nem is csoda hisz az utoljára kiadott dupla cd-s „Svartir Sandar” egy remekmű lett, aminek nagyszerűségét az oldalon is próbáltam szavakba önteni. Nagyon nehéz megragadni azokat a dolgokat amiről az izlandiak zenéje szól, mert mélyen a lélekre hatva fejti ki hatását, és olyan magával ragadó összetéveszthetetlen atmoszférával bír melyet a mai világban nagyítóval kell keresni. Sokakat érdekelhet azonban, hogy honnan is indult a zenekar és mi vezetett végül is stílusuk kiteljesedéséhez. Most eljött a remek alkalom, hogy betekintést nyerjük a zenekar múltjába ugyanis újrakiadásra került bemutatkozó lemezük az „Í Blóði og Anda”.

Gyakran lehetett olvasni, hogy a „black metal” is hatással volt rájuk és ennek igazságtartalmára most maximálisan fény derült. Meghallgatva ezt a korongot egyértelműen hallatszik, hogy honnan is indult zenei ösvényük és, hogy a black metal-t milyen egyedi módon is lehet játszani. Mert nem úgy kell elképzelni az egészet, hogy régebben lemásoltak volna valami ős black metal zenekart és utána eltávolodtak a stílustól. Hanem mostani zenéjük ennek a stílusnak a kibontakozása. Akármelyik dalt is hallgatjuk meg a lemezről egyértelműen hallatszik, hogy ez bizony Sólstafir! A gitár, és dob hangzás maximálisan felismerhető, mint ahogy az énekes karakteres hangja is. Persze itt még nem énekelt, hanem szinte károgva üvöltött, ami bizony éles kontraszt a mostanihoz képest. Mint ahogy a zenei is elég távol áll napjaink letisztult stílusától. Rengeteg gyors téma van a lemezen kásás gitárhangzással, sötét hangulattal. Persze dallamokat is lehet felfedezni a masszív őrlés közepette és már akkor is engedtek mást stílust elvegyülni a black metal elemek között. Ezáltal van amikor lecsendesedik a zene és hagy egy kicsi megnyugvást a hallgatónak, máskor meg totál káoszba fullad.

Mindegyik tételt csak is a zseniális jelzővel lehet illetni, ugyanis semmivel sem összetéveszthető stílusban és hangulatban fogant. Meg merem kockáztatni, hogy ez a lemez még az újabbaknál is nehezebb hallgatnivaló és, hogy nem is mindenkinek fog tetszeni ez az extrémebb zenei környezet. Ha egymásmellé állítjuk az akkori és a mostani Sólstafir zenéjét egyértelműen látszik, hogy mind a kettő másképpen magával ragadó, mégis egy gyökérből táplálkozik. Nem tudok mást mondani a Sólstafir akkori zenéjének is értéke, egyedisége, és maradandósága volt, mely túlmutat minden általam eddig halott műtől.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

CD 1
1. Undir Jokli
2. Blodi og Anda
3. The Underworld Song
4. Tormentor
5. 2000 Ár
6. Ei Við Munum Iðrast
7. Bitch in Black
8. Í Víking
9. Árstíðir Dauðans

CD 2
1. Undir Jokli (Demo 98)
2. I Blodi og Anda (Demo 98)
3. The Underworld Song (Demo 98)
4. Tormentor (Demo 98)
5. 2000 Ár” (Demo 98)
6. Piano Song (Demo 98)
7. Ei Við Munum Iðrast” (Demo 97)
8. Bitch in Black (Demo 97)
9. Í Víking (Demo 97)
10. Undirheimalagid (Rehearsal 97)


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Katatonia, Sólstafir – Koncertbeszámoló

bönin

Sólstafir – Bláfjall (official premiere)

KMZ

KME videók: Manimal, The Apex, Devil You Know, Billion Dollar Babies, Brainstorm, Vesania, Zygnema, Sólstafir, Degradead, Soulbound, Wisdom, Luca Turilli’s RHAPSODY

KMZ

A Sólstafir korábbi dobosuk távozásáról beszél

KMZ

Sólstafir – Új dalpremier!

KMZ

Hot News: Sólstafir announce European shows!

KMZ

Hot News: Sólstafir premiere new song!

KMZ

Sólstafir – Ótta dalpremier

KMZ

Hot News: Sólstafir announce new album!

KMZ

Hot News: Sólstafir stream track of re-release!

KMZ

Hot News: Sólstafir stream track off reissue!

KMZ

Hot News: Sólstafir’s debut album to be reissued!

KMZ

Hot News: Sólstafir kick off European tour!

KMZ

Hot News: Sólstafir announce European tour

KMZ

Hot News: Seaons of Mist news – Gorguts, Chaostar, Disperse, The Old Dead Tree, Sólstafir, Rotting Christ, The Casualties, Holy Sleep

KMZ

Hot News: Season of Mist news: Engel, Terrorizer, Eths, Sólstafir

KMZ

Sólstafir, Xenomorph, Hocico a Fekete Zajon

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Sólstafir, Kells, Dodecahedron, Drudkh, Ghost Brigade

KMZ

SÓLSTAFIR – Svartir Sandar 2CD

Menegroth

Hot News – Season of Mist news: Saint Vitus, Morbid Angel, Esoteric, Kells, Fair to Midland, Eths, Sólstafir

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek