Lemezismertetők

SÓLSTAFIR – Svartir Sandar 2CD

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: www.solstafir.net

Kiadás éve: 2011

Stílus: Psychedelic Rock / Metal

Brief Sum:  I bow before Sólstafir. Unique band, one of a kind.

 

 

A Sólstafir neve már régóta benne van a köztudatban. A magam részéről is már számos dolgot olvastam a zenekarról, de valahogy a közelebbi ismerkedés sokáig elmaradt. Egészen mostanáig, ugyanis a negyedik korongjukkal, (“Svartir Sandar”) végre megismerhetem ezt a zseniális zenekart. Mielőtt belemennék a részletekbe előjáróba csak annyit tudtam, hogy nem egy könnyű hallgatnivaló a Sólstafir zenéje és hát utólag belegondolva, kemény fába vágtam a fejszémet, mikor ezzel a dupla anyaggal kezdtem az ismerkedést. Az, hogy első hallásra sokkos állapotba kerültem még enyhe kifejezés. Szinte az ember fel sem fogja, hogy tulajdonképpen mit is hall. Meg is fordult a fejembe, hogy ezeket a dolgokat hogy képes egy zenész(ek) ilyen formában megvalósítani, vagy ha meg is tudja akkor valami földönkívüli erő mozgatja őket. Már maga az a tudat, hogy a Sólstafir izlandi származású ad egy különös ismeretlen tényezőt a muzsikának. Ez még azonban kevés lenne, ha maga a zenei koncepció nem lenne ilyen sokrétűen egyedi.

Kezdjük ott hogy a kimondhatatlan nevű gitáros énekes Aðalbjörn Tryggvason olyan egyedi orgánummal bír, melyhez hasonlót nem nagyon tudnék mondani. Igaz, hogy az elején szokni kell, de a végére olyan szinten összenő a zenével, hogy nehezen is lehetne elképzelni nélküle. Magáról a zenei alapról pedig oldalakat lehetne teleírni. Különböző stílusok keverednek itt a régi\új “psychedelic rock/metal”-tól egészen a nevezzük avantgarde metalon át sok minden. Az összkép viszont Sólstafir, amiből csak ez az egyetlen egy van. Semmilyen zenekar még csak hasonlót sem játszik ebben biztos vagyok.

A dalok pedig önmagukért beszélnek. Részletes elemzésükbe felesleges belemenni. Az összes dal egy önálló részlet az egészbe nem létezhetnek egymás nélkül. Szinte progresszív folyamként alkotnak egy önálló világot, melyben a témák egymásra épülve nyílnak ki. Vannak egyszerűbb, lendületesebb darabok és akadnak elgondolkodtató a lélek legmélyére ható zenei kalandok is. A hangszeres játék mindemellett egyedi a dob és a gitár hangolása szinte sohasem hallott karakterrel rendelkezik. Egybe hallgatva nyújt egy olyan különleges zenei és érzelmi utazást mely túlmutat mindenfajta muzikális korláton. Szavakkal leírhatatlan atmoszférát teremt a “Svartir Sandar”, melynek felületes hallgatása értelmetlen. Mellé kell ülni időt hagyva neki a teljes kibontakozásra, és garantálom, hogy nem lesz hálátlan. A Sólstafir egy egyedi karakterrel rendelkező zenekar, melyhez hasonlót nagyítóval sem nagyon találni. Már felmerült bennem a kérdés, hogy ők maguk egyáltalán tudatában vannak-e annak, hogy mit alkottak.

Aki vevő egy különleges hangulatú zenekarra és a zenét a maga teljes valójában szereti mindenfajta korlát nélkül annak az idei év legnagyobb dobása lehet ez a korong. Én csak meghajolni tudok a Sólstafir előtt és ez a fajta hangulati atmoszféra és muzikális zsenialitás pontokban ugyan nem mérhető, de, hogy ezzel is kifejezzem maximális tiszteletemet ezért: 10 pont

SAMPLE:
Facebook link

Tracklist:

CD1 “Andvari”
1. Ljós í Stormi
2. Fjara
3. Þín Orð
4. Sjúki Skugginn
5. Æra
6. Kukl

CD2 “Gola”
1. Melrakkablús
2. Draumfari
3. Stinningskaldi
4. Stormfari
5. Svartir Sandar
6. Djákninn

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek