Lemezismertetők

SOLSTICE – White Horse Hill

Kiadó: Invictus Productions

Weboldal: @ Facebook

Kiadás éve: 2018

Stílus: Epic Doom Metal

Brief Sum: Life’s real rhythm and beat can be found in White Horse Hill’s songs. The album can show our real place in the world. Much more than just an acoustic experience.

 

 

Néhány perc erejéig meg kellett barátkoznom azzal a ténnyel, hogy nem a floridai death-thrash csapat friss lemezébe futottam bele. De tényleg csak rövid ideig voltam lehangolva, mert ahogy a White Horse Hill lemez kezdett kiteljesedni, úgy talált egyre több helyet a szívemben. Nem vagyok egy “tipikus” doom rajongó, viszont ahhoz képest, hogy a brit zenekarral ez volt az első randevúm, hamar szerelembe estem.

Az őszinte, tiszta, sallangoktól mentes epikus költemények azonnal hatottak, Paul Kearns hangja pedig gyógyír volt a hétköznapi, dekadens, elkorcsosult világ által okozott sebekre. Sokszor jólesik brutális, fékevesztett zenékkel levezetni a napi szarságokat, de a Solstice dalai meg is tisztítanak, reményt és erőt is adnak.

A szerzemények ritmusa, lüktetése a természetes élet, az eredeti, élő, lélegző természet letisztultságának lenyomata. Ugyanakkor ez annak bizonyítéka, hogy a Solstice nem a kazamaták áporodott, enyészettel teli levegőjéből meríti a muzsikáját. A zenekar által megkomponált dalok távolról sem csak elmúlásról, vagy az élet megtagadássáról szólnak, ez a doom metal kéz a kézben jár a kelta folklórral, nem ritkán akusztikus részek színesítik a felhozatalt, amelyek méginkább emelik az album epikusságát.

A fennkölt dalok, magasztos pillanatokat szülnek. Azonban olyan ízléses a tálalás, hogy még csak árnyéka sem vetül a giccsnek az alkotásra. Amikor a For All Days, And For None-t hallgatom, úgy érzem, mintha egy középkori kastélyban lennék és a trubadúrok játékát élvezném. Személyes kedvencem, az Under Waves Lie Our Dead nem egyszer könnyeket csalt a szemembe. Illetve, ha már tálalás: az egyszerű, de mégis nagyszerű, és egyben kifejező borító mellett sem mehetünk szó nélkül el.

A bevezetőmben már említettem, hogy ezidáig nem voltam képben a zenekarral kapcsolatban, de pótoltam, illetve pótolni fogom a hiányosságaimat. Az egyetlen eredeti tag, a gitáros, Richard M. Walker alapította 1990-ben a bandát. Számos demo, EP és split kiadvány mellett csak két(!) nagylemezük jelent meg korábban. Leginkább kora közékori csaták, összecsapások, a harcos életmód dicsősége és árnyoldalai voltak a témák, amelyeket a dalokba szőtték. A három nagylemezre három énekes jutott, de meg kellett állapítanom, hogy a jelenlegihez, Paul Kearns-hez a korábbaik nem érnek fel. Ez az orgánum mindent visz.

Az első meghallgatás óta nem változott a véleményem a White Horse Hill-el kapcsolatban. Azt pedig alább, egy szám formájában prezentálom:

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. III
2. To Sol a Thane
3. Beheld, a Man of Straw
4. White Horse Hill
5. For All Days, and for None
6. Under Waves Lie Our Dead
7. Gallow Fen

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Solstice premiere new track at Pitchfork

KMZ

Hot News: Solstice – set to release comeback record in February

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek