Lemezismertetők

SONATA ARCTICA – The Days Of Grays

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.sonataarctica.info

Kiadás éve: 2009

Stílus: Power Metal

 

(scroll down for English Version)

 

Azt már az elején leszögezem, hogy nagyon nehéz dolgom van/volt az új Sonata Arctica lemez kapcsán. A 2007-ben megjelent “Unia” egy teljesen más képet festett a zenekarról. Olyannyira, hogy az a korong első hallgatásra totálisan meglepő volt. Viszont a végére maximálisan megszerettem, és ez lett az egyik kedvenc Sonata kiadványom. Tetszett, hogy mertek változni, és nem folytak egybe a sok hasonszőrű bandával, melynek végeredménye egyértelműen a zsákutca lett volna. Hamar eltelt az idő és máris itt van az új mű, melynek címe “The Days of Grays”. Közben változás is történt a felállásban Jani Liimatainen gitáros helyére Elias Viljanen érkezett. A váltás a mostani lemez fényében nem meglepő, de erről majd később. Azt már az elején leszögezem, hogy első hallásra úgy tűnik ez a korong egyenes folytatása az “Unia”-nak, közben meg mégsem. Talán a hasonlóság csak abban áll fenn, hogy gyors tempók itt sincsenek. Viszont minden eddiginél bátrabban mertek belenyúlni a szimfonikus megoldásokba, és már az ezelőtti albumokon ott lévő színpadias, musicales jelleg is nagyobb teret kap.

A szép zongorás felvezető (intro) után, egy meglepő dal következik “Deathaura” címmel. Különlegessége abba rejlik, hogy már a dal elején egy női ének csendül fel, és csak később érkezik Tony egyből felismerhető éneke. Ez a dal valahogy nagyon sokára áll össze a fejemben, talán a túl bonyolult egymásra rakott énekrészek miatt. Maga a zene azonban változatos és kellemesen sokrétű, a nóta vége felé már emlékezetes dallamok is helyet kapnak. Az utána következő “The Last Amazing Grays” viszont totál kedvenc. Itt már kezd tisztulni a kép, és egy pillanatra az “Unia” lemez is kezd felsejleni előttem. Aztán a totális sláger az egyetlen “régi Sonata-ra” hajazó gyors tétel “Flag In The Ground” következik. Itt a refrén is a tipikus azonnal ható, fülbemászó fajta. A lírai “Breathing” is kellemes, igaz nem a legemlékezetesebb lassú daluk. A hatodik “Zeroes” nálam totális üresjáratba futott. Ennek okát nem is tudom, valahogy nem sikerült ez a dal. A szép gitárdallamokat, és a végére szinte thrash-ba hajló riffekkel operáló “The Dead Skin” viszont telitalálat. Sajnos itt tűnik fel az is, hogy az új gitáros annak ellenére, hogy maximálisan tudja kezelni hangszerét, ezen a nótán kívül nem nagyon mutat sokat. Jó persze eljátssza amit kell, de sok tér nem jut neki ezen a lemezen.

A “Juliet” a már említett színpadias oldalát mutatja a zenekarnak. A kezdő nótával rokonítható, összetettebb darab. A kilences “No Dream Can Heal A Broken Heart”-ban ismét felsejlik a női ének, de ezt, dalt mégis inkább az egész dallamvezetése teszi naggyá. Az “As If The World Wasn’t Ending” visszafogottabb érzelmes dallamai Tony Kakko nagy pillanatinak egyike. A “The Truth Is Out There”-ben pedig a vonós hangszeres részek jelentenek zenei izgalmakat. Mint ahogy a lemez utolsó dala is jó ötlet, mely a kezdő “intro” kibővített énekkel megtámogatott verziója. Talán nem jön le az írásból annyira az én egyetlen problémám. Amit a “The Days of Grays”-en hallok az egy fantasztikusan zenei élmény, melyben rengeteg finomság lakozik, melyet nagyon jó hallgatni, és üdvözölt tény, hogy a Sonata Arctica továbbra is a saját útját járja, és kiváló zenei képzettséggel megáldott tagok alkotják. Ellenben azt is el kell mondanom, hogy annak ellenére, hogy kicsit “egyszerűsödni” akartak, valahogy az összkép mégsem lett olyan, sőt ezt a lemezt szó szerint egy kicsit erőltetni kell ahhoz, hogy működjön, és sokszori hallgatás után sem maradnak meg az emberben a dallamok, de mikor hallgatja mégis kellemes. Ami nem akkora baj, de néha elvesztem a fonalat.

Az igazsághoz még hozzátartozik az is, hogy nekem hiányzik innen a kicsit progresszívebb jelleg, és sötét hangulat, amik az “Unia”-át olyan naggyá tette. Azonban ennek ellenére is azt mondom, hogy a “The Days of Grays” egy jó lemez. Nem egyszerű, nem slágeres, nem tipikus, viszont maximálisan zenei és hosszútávon szerethető, és ez a lényeg. Sokan fanyalogni fognak majd a korong hallatán, de ha rám hallgattok, legyetek türelemmel és fedezzétek fel magatoknak a “Sonata Arctica” új lemezét.

—————————–

ENGLISH VERSION:

I have/had a hard time with reviewing the new Sonata Arctica album, that’s the first sure thing. “Unia”, coming out in 2007, was musically totally different from their other releases. It was totally surprising when I listened to it for the very first time. But by the end, I became fond of it maximally, I consider this to be one of my favourite Sonata Arctica albums. I liked that they dared to change their image, and they didn’t get lost in the dullness like many other bands in their genre. The time ticked away quickly, now here is the new composition of them, The Days of Grays. There was a change in their lineup since then: Jani Liimatainen (guitar) left the band, Elias Viljanen joined. This change isn”t surprising after listening to the CD, I’ll write about the reason later. When you listen to this album for the first time, it might seem a direct continuation of Unia, but at the same time, it isn’t. The similarity is maybe only the lack of fast tempos. But they have more symphonic themes than ever, and the theathre-like, musical-like atmosphere which emerged on their past few albums, are there, too.

After a nice piano intro, we can hear a surprising song, Deathaura. The surprise in it is that at the beginning, there are female vocals, and we can only notice the usual voice of Tony after it. It was hard to totally get accomodated to this song, maybe because the complex, various vocal parts changing each other. But in general, the variousity of this music is fine, especially through the end of the song, where some memorable melodies can be found. Next song is The Last Amazing Grays, which is my absolute favourite. Everything gets clearer there, for a moment, Unia can leap into my mind. Then there’s the only direct hit of the album, a song which can remind us to the “old Sonata”, it’s a fast song, Flag In The Ground. A great chorus there, really catchy. The lyrical Breathing is also pleasant, though it won”t be their most memorable slow song. Track 6, Zeroes is a totally dull song for me. Don”t know why, but I don’t like this song. But The Dead Skin is a highlight of the album with its beautiful guitar melodies, riffs which lean to thrash through the end. It’s a pity that the new guitarist is only playing something memorable at this song, at other tracks, he is less prominent, though he can operate his instruments properly, and contributes to the album to the extent it’s needed.

Juliet is a song with the mentioned theathre-like atmosphere. It has similarities with the first song, a complex one. Female vocals can be heard at Track 9, No Dream Can Heal A Broken Heart, but it”s rather the melodies what raise the song among the better ones. As If The World Wasn’t Ending is a soft song with sentimental melodies, a highlight moment of Tony Kakko. The stringed instruments mean something musically exciting at The Truth Is Out There. The last song on the album also has great ideas, it’s an extended vocal version of the intro. Maybe I couldn’t focus on my only complaint. The Days of Grays is a fantastic musical experience, with plenty of smoothness, it’s a nice time to listen to it, and the thing that Sonata Arctica is walking their own way is also a thing to be appreciated. The musicials have great skills in the band. But I had to tell you that in my opinion, despite the fact that they tried to be more “simple” in their music, the general view of this album is rather different from it. The melodies can’t be remembered easily, they can get lost in us, it needs a bit to be strained to work fine. It’s not a big problem, but sometimes I can get totally lost in it.

To tell the whole truth, I miss the progressive elements from this music, and the dark mood, too, which raised Unia to the highest level. But despite these, I can say that The Days of Grays is a good album. It’s not simple, it’s not hit-like, it”s not typical, but maximally musical, it can get liked, and that’s essential. I guess many would complain after listening to this CD, but I suggest you to keep on listening with patience, it takes time to explore the new album of Sonata Arctica.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Everything Fades To Gray (Instrumental)
2. Deathaura
3. The Last Amazing Grays
4. Flag In The Ground
5. Breathing
6. Zeroes
7. The Dead Skin
8. Juliet
9. No Dream Can Heal A Broken Heart
10. As If The World Wasn”t Ending
11. The Truth Is Out There
12. Everything Fades To Gray (full version) + BONUS on DigiPak

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Akusztikus lemezzel és turnéval készül az őszre a Sonata Arctica

KMZ

Sonata Arctica – ősszel nálunk is lemezbemutató koncert

KMZ

Sonata Arctica – „I Can’t Dance” videoklip

KMZ

Sonata Arctica „Ecliptica – Revisited” hivatalos albumtrailer + 3 új dalrészlet

KMZ

Sonata Arctica „Kingdom For A Heart” dal új verziója elérhető

KMZ

Sonata Arctica kiadja az újra felvett „Ecliptica” 15. évfordulós kiadását

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – »Pariah’s Child« enters charts worldwide & release new video “Love”

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – »Pariah’s Child« out now; stream online!

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – reveal second track-by-track video for »Pariah’s Child«!

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – launch first track-by-track video for »Pariah’s Child«!

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – Second Single ‘Cloud Factory’ out of »Pariah’s Child« – out now!

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – reveal fifth studio trailer of »Pariah’s Child« – featuring Tony Kakko

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – ‘The Wolves Die Young’ video clip released

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – fourth studio trailer of »Pariah’s Child« released

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – New single `The Wolves Die Young´out now

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – New single `The wolves die young´ to be released this Friday/third studio trailer of »Pariah’s Child« released

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – Second Studio Trailer of »Pariah’s Child« released

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – Tracklist of »Pariah’s Child« released

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – announce North American tour dates

KMZ

Hot News: Sonata Arctica – New Album »Pariah’s Child« comes in March, Cover released

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z