Lemezismertetők

SOULBURN – The Suffocating Darkness

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: facebook.com/official.soulburn

Kiadás éve: 2014

Stílus: Death Metal

Brief Sum: There is no denying that I’ve expected a bit more from The Suffocating Darkness, especially when I take into consideration the musical past of the members. If they are going for the long run, then they need to do better than this.

 

Elég érdekes körülmények között történt a Soulburn visszatérése, feltámadása. Történt, hogy a Ribspreaderből, Demiurgból, Paganizerből és még tucatnyi bandából ismert Rogga Johansson basszusgitáros (gitáros)/énekes összeszűrte a levet Bob Bagchus dobossal, hogy To The Gallows néven hozzanak össze egy, az ős Bathory munkájából merítő black/doom zenekart. Ezek után felkérték Eric Daniels és Henri Sattler (God Dethroned) gitárosokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk, teljessé téve a felállást. A srácok nekiálltak az első lemezhez dalokat írni, majd gondoltak egyet és visszaváltoztatták Soulburnre a banda nevét. Ez nem tetszett Roggának így kilépett az együttesből, nem sokkal később pedig Henri Sattler is lelécelt. Helyükre Twan Van Geel basszusgitáros/énekes (pl. Bunkur, Flesh Made Sin, Legion Of The Damned) és Remco Kreft gitáros (Grand Supreme Blood Court, Nailgun Massacre, Xenomorph) érkeztek, értelemszerűen így ők játsszanak a korongon.

A csapat története 1996-ig nyúlik vissza, hiszen akkor hívta életre Eric Daniels, Bob Bagchus és Theo Loomans basszusgitáros/énekes (Swazafix, Evoker, Asphyx). (A banda logóját Christophe Szpajdel készítette). A trió egy négyszámos demót rögzített még ’96-ban, majd Theo Loomans 1998-ban elkövetett öngyilkossága után a Pentacle-ből ismert Wannes Gubbels lett a zenekar tagja. Ez a legénység követte el a ’98-ban megjelent Feeding On Angels remekművet. (Máig nem értem mi szükség volt a Soulburn név felvételére, amikor 2000-ben ugyanez a tagság jelentette meg az Asphyx On The wings Of Inferno klasszikusát). A sors úgy hozta, hogy eme alkotás megjelenése után Eric Daniels és Bob Bagchus jó időre kivonták magukat a forgalomból, inaktívak voltak és csak 2009-ben tértek vissza a Grand Supreme Blood Court (mindketten), majd az Asphyx (csak Bob) soraiban. (Azóta már Bob Bagchus sem tagja a legendás zenekarnak, helyét a német Desasterből, Carnal Ghoulból ismert Stefan Hüskens, alias Tormentor foglalta el).

A Feeding On Angels ismeretében nagyon vártam a lemezt és azt kell mondjam, hogy csalódtam. Egyrészt azért, mert nem Wannes Gubbels áll a mikrofon mögött, másrészt pedig az anyag hallatán. Többször hallgattam meg, rágtam át az „A fojtogató sötétségre” keresztelt albumot, de nem lettünk igazi jó barátok. Óhatatlan és kikerülhetetlen, hogy az Asphyx munkásságához illetve a Feeding On Angelshez (esetleg a Grand Supreme Blood Courthoz) hasonlítsam ezt a korongot, ugyanis előbbiek, úgymond jogelődöknek számítanak. Talán úgy tudnám a legjobban megfogalmazni, hogy jellegtelen. Sajnos Eric Daniels súlyos, síri, védjeggyé vált riffjeiből, kitűnő szólóiból nem sok van, Twan Van Geel se nem Martin Van Drunen, se nem Wannes Gubbels, orgánuma, előadása a hörgés és károgás elegye. Az ős Bathory mellett a korai Hellhammer és Celtic Frost befolyása érhető tetten a muzsikában, utóbbi kettő alapkövetelmény a Daniels művekben. Kevés az emlékezetes jó téma, ezáltal kevés kiugró témát, dalt hallunk. A black metal hatását többségében érzem, Bob Bagchus sem üt olyan változatosan, mint korábban, a black metalos kalapálást, csépelést részesíti előnyben. Súlyos, brutális és kíméletlen a hangzás, azzal nincs is probléma, csak a nóták, maga a lemezanyag nem áll össze kerek egésszé. A jobb pillanatok közé a The Mirror Void, a rock ’n’ rollos betétekkel átszőtt Absinthesis, a száguldós, gyors riffeket, tempókat tartalmazó Hymn Of The Forsaken II és az I Do Not Bleed From Your Crown Of Thorns tartoznak, a többi elment mellettem, átlagosak, rutin munkák.

Nem tagadom, többet vártam a The Suffocating Darknesstől, különösen a tagok zenei múltjának ismeretének függvényében. Fanyalogni még fogok a korong miatt, viszont örülök annak, hogy van Asphyx, Pentacle és Grand Supreme Blood Court, tehát ezek a bandák is léteznek, dolgoznak a Soulburn mellett. Ha hosszú távra terveznek, akkor ennél a teljesítménynél sokkal több kell. Vagy állítsák újra csatasorba Wannes Gubbelst.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Apotheosis Infernali (Intro)
2. Under the Rise of a Red Moon
3. The Mirror Void
4. In Suffocating Darkness
5. Absinthesis
6. Hymn of the Forsaken II
7. Black Aura
8. I Do Not Bleed from Your Crown of Thorns
9. Wielding Death
10. Claws of Tribulation
11. Eden’s Last Sigh (Outro)


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Soulburn Interjú

Dr. Feelgood

Soulburn – Új dal online, tracklist, album előrendelés

KMZ

Soulburn „The Suffocating Darkness” borító és első dal

KMZ

Soulburn „The Suffocating Darkness” második album bejelentése, Bolt Thrower koncertek!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek