Lemezismertetők

SPARTANOf Kings and Gods

Úgy tűnik manapság a melodikus death metal a legjobb közege a történelmi témákban utazó zenekaroknak, ugyanakkor az alműfaj jó terepe a további kísérletezéseknek is. Ezen az ösvényen menetel, egyelőre még csendben, ám annál határozottabban a holland Spartan brigádja is, akiknek második eposza teljesen újra értelmezi az említett irányzat alapjait.

Az Of Kings and Gods különlegessége, hogy eddig szokatlan szövetségbe hívja a power- és a melodikus death metalt, miközben mindezt kiegészíti néminemű heavy metal és hard rock hatásokkal. A roppant részletgazdag szerzemény egészére jellemző a ritmusok dionüszoszi orgiája. A követhetetlen mennyiségben hömpölygő szövevényes riffek és szólók azon túlmenően, hogy percek alatt képesek visszaröpíteni az Ókor nagy pillanataihoz, technikai kivitelezésüket tekintve, többszöri meghallgatást követően is, olyan élményfaktorban részesítenek, ami az esősebb, borongósabb napokon igazán felüdítő tud lenni. A pattogós dobok és a basszerjáték ugyan igen erős benyomást keltenek, mégis inkább úgy éreztem, hogy csak a váltásoknál jutnak igazán fontos szerephez. Vokálok tekintetében a spártaiak tökéletes egyvelegét hozzák úgy a power mint a death vonalnak, nézetem szerint ez még sincs túltolva. Mindezek tetejében A Siren Song (Odysseus Part 2), egy szokatlanul karakteres női énekkel is meglep minket.

A hangmérnöki és masterelési munkálatok az ilyen típusú produkciók esetében meglehetősen hálátlan feladatok és nagy kihívással járnak, ezért a Spartan nem bízta a véletlenre muzsikái sorsát. Az előbbi teendőkkel – mások mellett – az Avatar-ban, a Dark Tranquillity-ban, a Diablo Swing Orchestra-ban és a Draconian-ban nyújtott teljesítménye alapján jól ismert svéd Jakob Herrmannt bízták meg. A keverést és a mixek elkészítését pedig a dán sztárcsináló, Jacob Hansen vállalta el. Ilyen téren az ő neve az Aborted, Arch Enemy, Dynazty, Fleshgod Apocalypse és Týr kapcsán csenghet ismerősen.

A dalok központjában – amint az a korong címe is sejteti – az ókori Hellász mítoszai és történelme, főképp a görög istenek és királyok tettei állnak. Összességében a trackek emlékezetesek, a refrének pedig szépen kiénekeltek, így könnyen megjegyezhetőek. A közel 37 pereces játékidőre jutó tíz tétel közül elsősorban a death tempókra építő, a tűzhozó legendáját bemutató Prometheus, a szédületes erejű basszer- és brutális dobtémákat felvonultató, az agógé kegyetlenségét leíró Trial-t, valamint a Nagy Sándor diadalairól és haláláról merengő Tomb of the Great (Alexander Part 2) vad akkordfolyamokból kibontakozó szépségét emelném ki. Az utóbbi két track például több vonatkozásban a korai Heaven Shall Burn számait idézi. Ezeken kívül hasonló erővel bír az Odüsszeusz-legendába egyik részletét kiemelni hivatott Kingdom of the Dead (Odysseus Part 1), ami még a németalföldiek mércéjével mérve is súlyos és dallamos szerkezetek harcias együttese. Itt minden dalnak megvan a maga stílusa és áramlása. Külön megjegyzem, hogy az album mentes az olyan kliséktől, mint a 300 idézetek vagy a „spártai huhogás” és társai. A King of the Pantheon igazolják, hogy szép gitárszólókkal, thrashes betétekkel és ötletes vokálsikolyokkal is meg lehet ragadni ezt a témát.

Mielőtt zárom soraim, hadd szóljak a borítóról is, amely igényes kivitelezésével tökéletesen visszaadja a lemez hangulatát.

A hopliták (Mike van Bekkum – basszusgitár, Peter Vink – gitár, Nick van Beusekom – gitár, Jeffrey Rademakers – vokál és Frank Bos – dob) és az egy szám erejéig vendégül látott ’szirén’ (Marcela Bovio) ezúttal tehát valami igazán szokatlant alkottak, lenyűgöző eredménnyel. Mivel az Of Kings and Gods nagyon elüt a hasonló fémötvözetektől, ezért külön dicséret illeti őket, hogy a sok zenei ötletet sikerült a kompozíció előnyére fordítani, ami ezáltal pezsgéssel és élettel tölti meg ezt a saját törvényei szerint felépülő organizmust. Az ilyen fajta műfaji párosításokra kevésbé fogékony hallgatók körében a Spartan talán nem lesz népszerű, ezzel együtt nekik is bátran ajánlani tudom.

Kiadó: Pest Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Melodic Death Metal
Webfacebook.com/SpartanOfficial

Tracklist:

  1. The Fires of Helios (Intro)
  2. Prometheus
  3. Birth of a God (Alexander Part 1)
  4. A Siren Song (Odysseus Part 2)
  5. The Trial
  6. Son of Kronos (Interlude)
  7. King of the Pantheon
  8. Supremacy
  9. Tomb of the Great (Alexander Part 2)
  10. Kingdom of the Dead (Odysseus Part 1)

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek