Lemezismertetők

SPEKTR – Mescalyne MCD

Kiadó: Debemur Morti Productions

Weboldal: myspace.com/spektr

Kiadás éve: 2007

Stílus: Black metal

 

 

 

 

A francia SPEKTR eddig három anyagot adott ki, s mind a három rendre más-más kiadónál jelent meg. Hogy miért van ez? Biztosan lehetne erre különféle teóriákat felállítani, nyilván az is belejátszik, hogy az általuk prezentált stílus megosztja az embereket általában, a Black Metal és az indusztriális-beütésű Ambient fúziójáról lévén szó. Valószínűleg ezért van az, hogy a Candlelight kiadót otthagyva a honfitárs, mellesleg igen minőségi kiadványokkal előálló, kisebb Debemur Mortinál adták ki ezt a mindössze négy dalt magába foglaló mini CD-t. Az igazat megvallva jelenleg gyűjteményem egyik korábbi SPEKTR anyaggal sem rendelkezik, mindössze homályos emlékeim vannak, hogy hallottam valamelyik kiadványukat, s ha részleteiben nem is rémlik vissza, milyen volt, a pozitív jelző mindenképpen megmaradt elmémben.

A zenekar egyébként volt és jelenlegi BATLLEHORNS és HAEMOTH tagokat tömörít, s minimális mértékben ez érződik is, főként a HAEMOTH-é (aminek egyes anyagaiban azért valljuk be, nem kevés GORGOROTH is van itt-ott…), bár nem szignifikáns módon, inkább csak afféle utóízként. A dalokban találunk modernebb megközelítésű, szaggatottabb témákat, mint például a címadó nótában, szerencsére azonban nem esnék át a ló túloldalára, s nem afféle „Grand Declaration of War”-t kapunk. A „Maze of Torment” (hmmm, érdekes cím…) viszont egy kizárólag különféle sötét, gitármentes hanghatásokból álló majd’ öt percet jelent.

Hangulatát tekintve az anyag számomra talán még valamivel sötétebb is, mint például a hasonló vizeken evező BLUT AUS NORD elidegenedett világa. Az sajnos a szövegek hiányában nem derült ki, koncept anyaggal van -e dolgunk, vagy egyáltalán mi az összefüggés az anyag címével, ezért egyelőre csak a zenére tudok támaszkodni az értékelés során, pedig kíváncsi lettem volna a szövegi oldalra is. Bár a kapott promo minimalista kép- és információvilága is sűrű homályról tanúskodik, így nem kizárt, hogy nem is céljuk a dolgokra való nagyobb mértékű rávilágítás…

Bizonyos mértékű nyitottság (illetve affinitás az Ambient / Indusztriális stílushoz) biztosan szükségeltetik ehhez az anyaghoz, tehát aki kizárólag csak BLASPHEMY-t és BLACK WITCHERY-t (amiket egyébként én is előszeretettel hallgatok, tehát félreértés ne essék!!!) hallgat, nem biztos, hogy bármi jót is talál ebben a négy számban. Saját (al)stílusában azonban, ha nem is korszakalkotót (ez vitán felüli), de korrekt anyagot adott ki a zenekar legénysége.

Tracklist:

1. Hollow Contact
2. Mescalyne
3. Maze of Torment
4. Revelations

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Spektr leaking a full song off the new album

KMZ

Hot News: Spektr reveals new album preview

KMZ

Hot News: Spektr to release new album this February

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek