Lemezismertetők

SPIRITBELL – A tribute to Metal Church – In memory of David Wayne

Spiritbell Cover231016

Mindig nagy örömmel tölt el, ha Márkó Zoltán barátom bejelentkezik nálam valamelyik zenei projektjével. Két kezemen meg tudom számolni, hány ilyen sokoldalú és kreatív zenész flangál hazánkban, aki ennyire otthonosan és magabiztosan mozog a metal nagyobb alműfajai között – bizony nem sok! Ezúttal azonban nem új fába vágta fejszéjét, hanem Patak „Pixi” Sándorral egy régi kopjafát, a SpiritBell-t faragják tovább.

A duó – amelyben a zenei részekért és a keverésért Márkó, míg a vokálért Pixi felel – ezúttal az amerikai heavy/power metal legendák, a Metal Church korai szerzeményeihez nyúlt hozzá, meglehetősen nagy szakértelemmel. A Tribute to Metal Church / In Memory of David Wayne című korongra hét dalt válogattak és dolgoztak föl a kvintett 1984-es névadó a Metal Church, valamint az 1986-os ikonikus The Dark albumairól. Ezek a számok a mai 30-as és 20-as korosztály számára jószerivel semmit nem mondanak, ezért is fontos misszió a felelevenítésük és életben tartásuk a feldolgozások által. Ebben Márkóék a hagyományos felfogást képviselik, azaz a maguk eszközei és tehetsége révén igyekeznek minél pontosabban és precízebben visszaadni az eredetit. A poroszos felfogás eredményeként számíts az eddigi egyik legjobb munkájukra, olyanra, amely nem enged elcsúszni egyetlen részletet sem úgy az időtartás, mint a megvalósítás terén.

A zeneiség viszont ennél komplexebb kérdés. Ha a Tribute-ot önmagában szemléljük, megszólalását tekintve, a feldolgozások a korai heavy/thrash érzést közvetítik ugyan, ámde a végeredmény több ponton túlságosan steril és modern lett. Nade világos leszek, és sorra veszem a lemez főbb gyengéit és erősségeit.

A gitárok terén az eredeti Metal Church sokkal sűrűbb, míg a Dark rücskösebb textúrákkal bír ugyan, de kidolgozottságában a feldolgozások egyáltalán nem maradnak el, sőt, ami az előbbit illeti, a Gods Of Wrath akusztikus és basszusvonalai nekem jobban tetszenek az eredetinél, míg az utóbbi anyagról a Start The Fire és a Watch The Children Pray szólóit, valamint a Method To Your Madness-t a húrok terén úgy álltalában a SpiritBell szintén nagyon eltalálta.

Sajnos a dobokkal egyáltalán nem vagyok megelégedve. Kirk Arrington játékát az egyszerűbb szerkezetű daloknál, úgymint a Start The Fire esetében (ami egy acél vödörre hasonlít), az ékegyszerű Watch The Children Pray­-nél vagy a kalapáló Tons Of Bricks esetében sikerült visszaadni ugyan, addig például a Beyond The Black vagy a Gods Of Wrath közelébe sem ér, tekintve, hogy a cinekből kevesebb van, és a mixben azok is alig-alig hallhatók.

Végül de nem utolsó sorban lássuk a vokált! Pixi érezhetően odatette magát minden számban. Hangja nem fakó a kiejtése is rendben van, mi több, alakítása a Beyond The Black, a Gods Of Wrath és a Method To Your Madness esetében zseniális. A Metal Church majdnem hozza a Beyond The Black szintjét, miként a Watch The Children Pray sem sokkal marad el a Method To Your Madness-től. Hiába volt intenzív, valamiért kevésbé volt meggyőző a Tons Of Bricks, a Start The Fire-t pedig erőtlennek éreztem.

Mindent egybevetve nehéz szavakba önteni az érzést, mikor meghallod Gods Of Wrath lebilincselő dallamait és Pixi kivételes énekhangját, ami mindig hab a tortán. De a hidegrázás élménye a Watch The Children Pray, illetve a Method To Your Madness esetében nekem – aki messze nem vagyok Metal Church rajongó és eddig maximum csak a sör mellett hallgattam őket az öregrocker haveroknál – abszolút megvolt. Köszönet érte a párosnak!

A SpiritBell 35 percnyi Meatl Church feldolgozásait elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik az aberdeeni veteránok korai himnuszait, de – hozzám hasonlóan – nem zavarja őket, ha az ismert dalokat más környezetben hallja viszont.

Kiadó: –
Kiadás éve: 2023
Stílus: Heavy Metal
Webspiritbell.bandcamp.com

Tracklist:

  1. Beyond The Black
  2. Metal Church
  3. Gods Of Wrath
  4. Start The Fire
  5. Watch The Children Pray
  6. Method To Your Madness
  7. Tons Of Bricks

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

SpiritBell – Meghallgatható a hazai heavy metal banda új EP-je!

KMZ

SpiritBell – német kiadónál jelenik meg a dunántúli banda új lemeze

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek