Lemezismertetők

SPIRITUS MORTIS – The Year Is One

Kiadó: Svart Records

Weboldal: www.spiritusmortis.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Doom Metal

Brief Sum: Another excellent release from Finland’s number one doom metal band, an album that was worth waiting seven years.

 

 

2009-ben igencsak emlékezetes koncertet adott Budapesten ez a finn alakulat, s ugyanabban az évben jelentette meg előző albumát (The God Behind The God) is. A köztes időben két split anyaguk jött ki, Sami Hynninen énekes pedig az egyszemélyes Opium Warlords projektjével foglalatoskodott. Most azonban ismét teljes lehet a klasszikus doom metal kisszámú, ám annál lojálisabb rajongótáborának boldogsága.

A Spiritus Mortis ugyanis ebben a műfajban alkot. Vagyis itt nincsenek gótikus hatások, netán női ének, nincs death metalos hörgés, és stoner / sludge stílusjegyeket sem találunk náluk. A Candlemass vagy a Solitude Aeturnus lehet jó összehasonlítási alap, de esetünkben ez tényleg csak irányadásnak tekintendő. Az énekhang mellesleg nem áll távol Robert Lowe-étól, Hynninen a hasonlóan magas tartományban is otthonosan mozog a szintén teátrális előadásmód mellett. A csapat ugyanakkor nagyon is megáll a saját lábán. Feltalálni semmit nem talált fel, viszont az adott kereteken belül alkotva újból egy roppant erős lemezt tett le az asztalra.

A finnek remek érzékkel művelik a szívükhöz legközelebb álló irányzatot. Jussi Maijala gitáros és Teemu Maijala basszusgitáros még 1987-ben (!) alapította a zenekart, s jóllehet a 2000-es évek kezdetéig csak demókat rögzítettek, bőven volt idejük kiérlelni dalszerzési készségüket. (Jelenlegi tagságuk, Kari Lavila gitárossal, Jarkko Seppälä dobossal és Samival kiegészülve, megegyezik a hét évvel ezelőtti felállással.) Legyen szó direktebb dalokról – pl. Robe Of Ectoplasm, She Died A Virgin – vagy a Holiday In The Cemetery és a World Of No Light eposzokról, mind tele van nagyszerűen eltalált, ízes riffekkel, na meg parádés dallamokkal. A szövegeket a halál témája, sőt az okkultizmus hatja át erőteljesen. Persze aki anno jelen volt az említett bulin, és emlékszik az excentrikus frontember színpadi megnyilvánulásaira, azt aligha érheti váratlanul bármi is ezen a téren…

A Reverend Bizarre – ahol Sami is énekelt korábban – feloszlásával egyértelműen a Spiritus Mortis vette át az első számú doom metal banda pozícióját Finnországban. Amellett, hogy az elsők is ők voltak ott. Ötödik albumukkal bebiztosították vezető helyüket, egyszersmind a 2016. év egyik legkimagaslóbb munkája is hozzájuk fűződik a stílusban. Örvendetes volna 2017-ben élőben látni őket, pláne ha a rendkívül aktív és agilis itthoni underground koncertszervezők közül valaki megint elhozná őket.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Robe Of Ectoplasm
2. I Am A Name On Your Funeral Wreath
3. Babalon Working
4. Jesus Christ, Son Of Satan
5. Holiday In The Cemetery
6. She Died A Virgin
7. Black Magic, White Powder
8. World Of No Light

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek