Lemezismertetők

STEEL ASSASSIN – In Hellfire Forged (Vinyl)

Kiadó: High Roller Records

Weboldal: myspace.com/steelassassin

Kiadás éve: 2009

Stílus: Heavy / Power Metal

Brief Sum: If this band had their album released in the mid ’80s we could’ve spoken of one of classic of the american metal wave. Heavy/power metal on the highest level!

 

Manapság túltelített színtérről, követhetetlen lemezdömpingről beszélünk, de ha jól belegondolunk, akkor ez nem volt másként a ’80-as években sem. Na jó, talán nem olyan mértékben, szinte nagyipari mennyiségben mint manapság, de akkoriban sem panaszkodhattak a rajongók, hiszen szinte minden hétre, hónapra jutott egy-egy aktualitás, egy friss lemez.

Nem volt kolbászból a kerítés akkoriban sem, nem mindenki jutott lemezszerződéshez. Számtalan példát tudnék felhozni a tehetséges, de sehova sem jutott metal zenekarokkal kapcsolatban. Ha nem bánjátok, nem teszem meg a felsorolást, most csak egyet említek, mégpedig recenzióm tárgyát, a Steel Assassint. 1982-ben alakultak Bostonban (Massachusetts), tehát ott bábáskodtak az amerikai heavy metal hullám kezdetekor, ahogy mondani szokás, jókor voltak a jó helyen. (Eredetileg csak Assassin volt a nevük és európai metal zenekarok feldolgozását játszották). A ’80-as években két demót (Demo 1984 és Demo 1985) rögzítettek, majd eltűntek, annak ellenére, hogy bemutatkozhattak a legendás Metal Massacre válogatás hatodik albumán illetve felvételeik révén kultikus státuszt sikerült kivívniuk a rajongók körében. Nevetséges, hogy bemutatkozó korongjukat csak három évvel ezelőtt jelentették meg. Kevin Kurran gitáros szerint az In Hellfire Forged nem egy best of korong, hanem korai dalaik, klasszikusaik újra felvett változata.

Az anyagot a csapat saját kiadásban jelentette meg cd-n, míg 500 példányra korlátozott bakeliten a High Roller. Sajnos nem tudom, hogy az eredeti változatok, hogyan szóltak a korábbi énekesekkel, egy biztos, a jelenlegi frontembernek John Falzone-nak elképesztő hangja van, vérbeli power metal torok. Korai Iron Maiden, Judas Priest hatásokat felvonultató szerzeményeiket intenzitás, energia jellemzi, szétveti őket az erő. Süket az, aki nem áll neki headbangelni, léggitározni a lendületes Spartacus-ra, a tempós Executioner-re vagy a zakatolós Breakout At St. Lo-ra, ezek egytől egyig tradicionális, amerikai power metal tételek, mégpedig ugyanolyan magas színvonalat képviselve, mint a Metal Church, a Sanctuary, a Savatage vagy a Vicious Rumors. Az Iron Maiden hatása a galoppozós riffeken érhető tetten, pl. a Phaeton-ban. Rendkívül szimpatikusak az ókori történelem ihlette szövegek, melyekhez nekünk magyaroknak is van közünk, az Attila The Hun jóvoltából.

Egyértelmű, hogy ezekben a dalokban (és a csapatban) megvolt a potenciál, szégyen, hogy nem jutottak semmire, hiszen az akkori mezőny javát kenterbe verik ezek a szerzemények. Hála a kiadónak és a zenekarnak, most hozzájuthatunk ehhez az underground csemegéhez. A gyönyörű borító hab a tortán.

Tracklist:

1. Spartacus
2. Phaeton
3. Crusader
4. Heavy Metal Soldiers From Hell
5. Burn Witch Burn
6.Attilla The Hun
7. Executioner
8. Breakout At St. Lo (Bonus track)

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek