Lemezismertetők

STIGMA – When Midnight Strikes

Kiadó: Pivotal Rockordings

Weboldal: www.stigmahc.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Deathcore

 

 

 

 

Az olasz Stigma zenekar 2000 elején kezdte a pályafutását, a bandát Stefano “Vlad” Ghersi (ének) és Morgan Ferrua (gitár) alapították. 2002-ben csatlakozott hozzájuk Flavio Magnaldi (basszusgitár), Stefano Ghigliano (dob) és Andrea Bailo (gitár). A 2003-as Metamorphosis és a 2004-es Epitaph Of Pain EP-k után koncertezni kezdtek elég rendesen, nem kisebb nevek társaságában, mint a Napalm Death, Entombed, Soulfly, Marduk, stb. A deathcore banda eléggé sablonosra sikerült borítója kissé lehangoló, de a belső oldalak és a korong szép kidolgozású, információgazdag. Bonus track-ként az Epitaph Of Pain dal, és az I Am Dracula videóklipje található a lemezen.

Az intro a Walpurgis Night címet viseli, igazából egy alig hallható, hangeffektekből összeállított katyvasz ez, némi szintivel meg gonosz kacajjal megtoldva. Mint valami zombie vagy vámpírfilm bemutatója a 19. század elejéről… Az I Am Dracula egy erőteljesen modern metalos beütésű, deathcore-nak csöppet sem nevezhető (ebbe a skatulyába dugták őket az oldalon) szám, érezhetően némi finomabb black metal árnyalattal. A Silver Bullets And Burning Crosses tipikus metal riffekre épül, a ’90-es évek szerkezeti formáin nyugodva. Az ének karcos hörgés, a témák jól fekszenek, kidolgozottak és dinamikusak. Nem tudom színpadon mennyire nyomulnak jól a srácok, de ha társul az előadáshoz valami beteges mozgás, az csak dob rajta. A To Be Really Dead… That Must Be Glorious! Egy keményebb, technikásabb nóta, ez már deathcore hangulatú riffeket sorakoztat csatarendbe, és nem is akárhogy. A keverési arányok jól el vannak találva, a lemez süt a dinamikától.

A Flesh Ritual egy zúzda téma, nagyon jó dobtémákkal, kemény tizenhatodokkal, az ének pörgős, death metalos, a hangulat komor, sebes, emésztő. A gitárok feszessége, és a technikai kidolgozottság érezhető a számon. Beneath The Crown Of Eternal Light a next track címe, ami egy kissé gyengébb dal, bár a dinamikával semmi baj, csak a témák nagy része csapzott és semmitmondó benne. Töltelékgyanús elem. A Blood, Your Precious Blood! egy dallamos betéttel és mély, hörgő hanggal indít, ami azután átmegy egy szaggatott riffelésbe és dallamosabb, karcosabb énektémába. Ha az a néhány sablonos rész nem rontaná el a pörgős voltát, akkor nagyon rendben lenne, de így csak 75%. A Call For Vengeance súlyos őrléssel kezdődik, és egy death metal alapú szerkezetre épül fel, amit technikás váltások tesznek még durvábbá.

Keményen lüktet, megdörren, érdekes a black metal betétek felbukkanása. Kísérletezős a maga módján, de nem járnak rossz úton, az biztos. A Walking The Fields Of Apocalypse elszabadulása előtt egy elég fura effekttel nyit, majd átmegy pusztitó, black metalos zúzásba, hogy lesöpörjön mindent, ami az útjába kerül a szám közepe felé itt is felbukkan egy-egy gyengébb riff, de összességében korrekt a szám. A Sons Of Midnight a ’90-es évek közepét helyezi előtérbe néhány újabb elemmel keverve. Nem rossz maga az ötlet, a kísérletezés azért érződik, ami miatt kissé lapos lett a szám. Keveredik benne némi északi fém hangulat is, és alapjaiban súlyosan röffen a hangzás, de kevés. A bonus track egyike az Epitaph Of Pain című nóta a második EP-ről. Klasszikus thrash/black metal sémákból épül fel a szerkezet, old-schoolra hegyezve mindent. Az I Am Dracula videoklippje elég rendesen össze van rakva, és ha azt mondom, hogy a felépítése, témája megszokott vagy várható, akkor nem járok messze az igazságtól.

Ha egy korrekt képet akarok összegezni, akkor azt mondhatom, hogy fejlődőképes zenekar lemezét hallhatjuk, bár ha a tölteléknótákat kihagyják, néhány szám kidolgozására pedig időt szánnak, mindenképp ütősebb lett volna az anyag (ha másnak nem, harmadik EP-nek, csak a jobb számokkal). Ezért annyi, amennyi.

Tracklist:

1. Walpurghis Night
2. I Am Dracula
3. Silver Bullets and Burning Crosses
4. To Be Really Dead… That Must Be Glorious
5. Flesh Ritual
6. Beneath the Crown of Eternal Light
7. Blood, Your Precious Blood
8. A Call For Vengeance
9. Walking The Fields of Apocalypse
10. Sons of Midnight
11. Epitaph of Pain

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek