Lemezismertetők

STORMNATT – The Crimson Sacrament

Kiadó: Ashen Productions

Weboldal: myspace.com/stormnatt

Kiadás éve: 2009

Stílus: Black Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Hát, elég fura volt megtudni a zenekar és a basszusgitáros neve (Nottoden) után, hogy a négytagú csapat a szomszédos Ausztriában, egészen pontosan Bécsben üzemel. Ja, és azt meg nem is említettem, hogy a lemez keverése a svéd Necromorbus stúdióban zajlott, természetesen Tore Stjerna által. Én úgy tudtam hogy az a jelentős mértékű észak-mánia már lecsengett, de ezek szerint még mindig vannak akik e mellett törnek lándzsát. Nézzük, hogy ezúttal milyen végeredményt eredményezett ez a dolog.

Általánosságban nem rossz, amit hallunk, bár semmi olyan nincs igazán az albumon, amit már mások el ne játszottak volna korábban nagyon sokszor. Konkrétan itt a leginkább a DISSECTION neve által fémjelzett, riffekben gazdag, melodikus hangvételű Death/Black Metalra gondolok. Ezzel tulajdonképpen le is í­rtam a fő csapásirányt, amit a lemez 8 nótája egyaránt követ, és attól szemernyire sem tér el. A témák egyenkénti minősége egyébként nem rossz, javarészt minőségi riffeket prezentálnak a gitárok, ám a 45 perces lemezen egy idő után kissé unalmasnak érzi a hallgató az ötleteket. Legalább is velem ez történt. Két-három dal erejéig jól lekötnek a srácok, de aztán sajnos a varázs hamar tovaszáll, és ez bizony nem jó hír. Hiába szól jól az egész, hiába a változatos tempók, a durvább, enyhén Blackes vokál, ez nem elég. Az említett DISSECTION hasonlóság egyébként nem totálisan áll fenn, tehát nem egy 100%-os kópia csapatról van szó, ez távolról sincs így! Egyébként olyan nevek ugranak még be a zenéjüket hallgatva, mint az ugyancsak svéd UNANMATED (akik mellesleg nemrégiben törtek vissza), vagy a francia GRIFFAR. Az mindenesetre szerintem szerencsés, hogy a Metal oldalt nem domborították ki annyira, mint ahogyan azt a legtöbb hasonló zenekar teszi, tehát nem Blackes énekkel ellátott Heavy Metalról van szó.

A dallamosabb, északi Death/Black Metal stílus elvakult fanatikusainak egy korrekt anyag lehet a The Crimson Sacrament (mint ahogyan az is, tulajdonképpen…), számomra viszont egy inkább átlagos anyag, ernyeinek elismerése mellett is.

————————–

ENGLISH VERSION:

Well, it was truly strange to learn after the name of the band and bass guitarist (Nottoden) that this four-piece is hailing from our neighbour, Austria, to be more precise, Wienna. Aye, and I did not even mention that the record has been mixed at Swedish Necromorbus studio, by, of course, Tore Stjerna. I thought that this big northern mania has already passed but it seems there are still bands that choose that path. Let us see, what was the result of this case here.

Generally speaking, it’s not band what we got to hear although there aren’t really things on the album that we could not hear previously by several other bands. To be more specific, I’m speaking here of the rich-in-riffs, melodic type Death/Black Metal a’la DISSECTION. With this actually, I did even describe the main direction all the featured 8 tracks have on the record, and do not abandon for a moment. The respective themes are good quality anyway, so are the riffs by the guitars but in the 45 minute-long album the ideas sound a bit boring after a time. At least that is what happened to me whilst listening to it. For two or three tracks it’s okay but after that the magic disappears and this is bad news I guess. Okay, the production is good, the tempos are varied, and the vocals are fairly Blackish , but that’s not enough. Anyway, the mentioned similarity to DISSECTION is not that significant so they aren’t a 100% copycat bands, that’s for sure. Nevertheless, names such as also Swedish UNANIMATED (who have just returned, by the way), or French GRIFFAR come to mind. What is a fortunate thing in my opinion that they have not emphasized the Metal side of things that much as most bands of this genre tend to do, so it’s not Blackish Heavy Metal…

For those fanatically into this more melodic, Northern Death/Black Metal, this could be an alright (as it is in reality, actually…) stuff. To me, however, The Crimson Sacrament is a rather average record beside admitting its values.

Tracklist:

1. Apparitional Echoes From The Void
2. Wounds Of Worship
3. The Crimson Sacrament
4. Soul Murder Ceremony
5. The Omega Illumination
6. Thanatheism
7. Blood Will Tell
8. Upon The Shores Of Solitude Pt. III

Pontszám: 6.5

Kapcsolódó cikkek

Mondstille, Tyrants, Stormnatt – Koncertbeszámoló

R.I.P.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek