Lemezismertetők

SUIDAKRA – Realms of Odoric

Kiadó: AFM

Weboldal: www.suidakra.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Melodic Death / Black / Folk Metal

Brief Sum: The new album of the German folk melodeath metal band, Suidakra sailed away from Celtic folklore and entrenched itself in the fantasy world of Kris Verwimp’s comic book. Verwimp and Arkadius of Suidakra had already written a soundtrack album with the same title, Realms of Odoric for their musical side-project (also with the same name) and now they tried to merge this fantasy atmosphere with Suidakra. It wasn’t their best idea I guess: it lacks the real epic feeling but also put the strong folk elements of Suidakra to the background. Odoric’s story became an average, not too good album in the band’s discography with only a few above average tracks like The Hunter’s Horde or Pictish Pride.

 

Három évvel az elég jó, bár saját magukhoz képest kiemelkedőnek sem mondható Eternal Defiance után újra nagylemezzel jelentkezett május végén a kelta érdekeket a Rajna-mentén dallamos death metallal képviselő Suidakra.

A Realms of Odoric címre keresztelt 12. (!) anyag az eddigi legtöbb dalt tartalmazó sorlemez 13 tétellel. Másban is eltér a megszokottól a korong, hiszen e konceptalbum nem a briton/kelta történelemből és mítoszokból meríti ihletét, hanem a fantasy műfajának világába kalauzol bennünket. A választás oka az, hogy a zenekarral régóta együttműködő belga grafikus és szövegíró, Kris Verwimp és a zenekar motorját jelentő Arkadius már jó ideje együtt dolgoznak egy azonos nevű önálló, Verwimp képregény-sorozatához készült instrumentális, szimfonikus „filmzenei” projekten is és most úgy döntöttek, itt az ideje e mellékprojektet a „Suidakrásan” is leképezni (viszont az ihlető projekt 2014-es albumának dalaival nincs átfedés).

Bár fantasy témáról van szó, ezúttal sem szakadunk el teljesen a Brit-szigetek archaikus kelta történeteitől, hiszen Verwimp jelentős részben arra, részben pedig az ősi germánokra építi fiktív világát (erre utalnak pl. az olyan népnevek, mint a piktek, kimberek, stb.). A Realms of Odoric projekthez képest e lemezen kevesebb a filmzenés hatás és énekkel mesélik el a képregény történetét, tehát ízig-vérig metalról van szó, nem pedig olvasáshoz való háttérzenéről. Viszont ettől függetlenül nem érzem kifejezetten epikusabbnak vagy filmzenésebbnek egy átlagos Suidakra-lemeznél, inkább csak a súlypontok tolódtak el: jóval kevesebb a hagyományos kelta népzene, több a zongora és a cselló/vonós, illetve több a narrálós-mesélős vokál a megszokottnál. Részben ezek okán nem tartom kifejezetten jól sikerült anyagnak, egy átlagos szintű matériáról van szó, sőt kicsit még sok is az a 13 dal. Egyébként csak 47 és fél percről van szó, mégis kissé unalmassá, önismétlőssé válnak a témák.

Sajnos a Suidakra legjobb elemei áldozatul estek a koncepciónak, állandó session énekesnőjük, Tina háttérszerepbe szorult és leginkább rockosan énekel (üdítő kivételek az Undaunted és a népies, akusztikus és Arkadius részeinél szinte bluesos Braving the End). A dudás-furulyás állandó session-zenész Axel még ennyi szerephez sem jut, alig néhányszor csendülnek fel melódiái – a folkos dallamok ezúttal főleg a szintetizátorra lettek bízva. Hiányolom a komolyabb, emelkedett kórusokat is, amik szintén csak fel-felbukkannak, pedig Tina mellett további két férfi vokalista is vendégeskedett a stúdióban. Persze vannak pozitívumai is Odoric zenei világának: a csilingelős szintidallamok (pl. The Hunter’s Horde; Pictish Pride) és az igazán filmzenés részek (pl. Dark Revelations közepe; Once Against the Tide rövid kórusa) például kifejezetten üdítő elemek. Ha már a kelta folklórt háttérbe tolták, ez utóbbira lehetett/kellett volna jobban építeni, illetve a szokásos extrém riffelést sem kellett volna dallamosságra cserélni ilyen sok helyen.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Into The Realm
2. The Serpent Within
3. The Hunter’s Horde
4. Creeping Blood
5. Undaunted
6. Lion Of Darcania
7. Pictish Pride
8. On Roads To Ruin
9. Dark Revelations
10. Braving The End
11.One Against The Tide
12. Cimbric Requiem

Bonustrack (Digipak version)
13. Remembrance

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Suidakra interjú

KMZ

KME videók: Gruesome, Cats in Space, Dead By Wednesday, Obscenity, The 69 Eyes, Doro, Suidakra, A Time To Hope, Devildriver, Green Death, Broken & Burnt

KMZ

Hot News: Suidakra – „Emprise To Avalon“ re-release with new cover & bonus tracks!

KMZ

Heidenfest 2013 – Wien – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Suidakra – new album available/ track-by-track & trailer video online!

KMZ

SUIDAKRA – Eternal Defiance

ST. Toma

Hot News: Suidakra – „March Of Conquest“ video clip released!

KMZ

Hot News: Suidakra – new song available for streaming!

KMZ

Hot News: Suidakra – “Eternal Defiance” cover artwork & tracklisting unveiled!

KMZ

Hot News: Suidakra – New album/ title unveiled!

KMZ

SUIDAKRA – Book Of Dowth

Saint-Savin

Ensiferum, Suidakra, Naildown, Sin Of Kain, Blood Rainbow, Archaic – Koncertbeszámoló

Ata

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek