Lemezismertetők

SULPHUR AEON – Gateway To The Antisphere

Kiadó: Ván Records

Weboldal: facebook.com/SulphurAeon

Kiadás éve: 2015

Stílus: Death Metal

Brief Sum: It is highly recommended for the fans of death metal and Lovecraft, more so if you love both. Once the fearfully immense world lets the prying listener a little closer, there is no escape: you’ll start following the spiral thinking there’s still going back, even though your fate’s been decided at the first steps, at the first notes.

 

Annak ellenére, hogy Lovecraft világa milyen karakteres és mennyi rengeteg fantázia rejlik benne, mégis kevés az olyan csapat, aki az ő sötét fantáziáját választja zenéje alapjául. Bár dalok és ráutalások azért még ismertebb csapatok között is előfordulhatnak, például a Morbid Angel alaposan beleásta magát a témába, de véleményem szerint a Sulphur Aeon jár legközelebb ahhoz a hangulathoz, amit én ezen novellák mellé képzelek.

A 2010-ben alakult német csapat első lemeze is felettébb jól sikerült. A Shallowed by the Ocean’s Tide zseniális borítója mögé a zenekar olyan death metal zenét pakolt fel, ami egységes egészet alkotott a kép sugallta koncepcióval, Lovecraft világával. A hozzáállás mit sem változott a Gateway to the Antisphere lemezen sem. A zenéhez társított festmény még komorabb, és még inkább el lehet merülni a részletek tanulmányozásában, a hozzá írt dalok pedig hasonlóan komorak és tömörek, nem adják könnyen magukat, mégis mindig van bennük valami, ami magához csalogat, hogy aztán beszippantson e világ velejébe.

A dalok rendkívül összetettek, rengeteg tempóváltással lehet találkozni bennük. Persze ez nem öncélú és nem esnek szét jazzesen a nóták, végig megmaradnak a klasszikus death metal keretei között, kivéve talán azt, hogy némi dallamot azért hozzáadnak és sejthető módon imitt-amott kénytelenek szintetizátorral tömöríteni a hátteret, de ez tényleg a hangorkán perifériáján marad.

Az elvárható intró és outró összefogja a dalokat, de ha még ez sem lenne elég a Devotion to the Cosmic Chaos és az Into the Courts of Azathoth fő riffjei ugyazazok, persze más dal bontakozik ki belőlük, így ez a keret megerősítést nyer.

Mivel rengeteg tempóváltás jellemzi a tételeket, nem lehet azt mondani, hogy egyik nóta gyors, másik lassú, mégis összbenyomás alapján vannak lassabb, középtempóban agyonaprított tételek, mint a Calls from Below. Ennek ellentetje az Onwards… aminek nyakatekert tempója van, de akár az első két tételt, vagy a zárót is említhetném. Ezekben találni olyan részeket, mikor kozmikus sebességre kapcsolnak.

Az Abysshex vagy akár a He is the Gate még trükkösebb, a zajfüggöny mögött elég komoly melódiák rejtőznek, ha az ember van olyan bátor, hogy barátságtalan atmoszférája mögé merészkedjen.

Erősen ajánlott szórakozás a death metal valamint Lovecraft kedvelőinek, főleg ha a metszeti halmazba tartoznak. Az eleinte ijesztően masszívnak tűnő világ magához engedi a fürkész hallgatót és onnan már nincs menekvés, a spirál mentén egyre beljebb haladunk és bár azt hisszük még van visszatérés, pedig már az első lépéseknél, az első hangoknál eldőlt a sorsunk.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. … To Drown This World
2. Devotion To The Cosmic Chaos
3. Titans
4. Calls From Below
5. Abysshex
6. Diluvial Ascension – Gateway To The Antisphere
7. He Is The Gate
8. Seventy Steps
9. Onwards… Towards Kadath
10. Into The Courts Of Azathoth
11. Conclusion

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Hot News: FDA Rekotz To Release Sulphur Aeon Debut On December 28th

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek