Lemezismertetők

SUPREME PAIN – Cadaver Pleasures

Kiadó: Comatose Music

Weboldal: myspace.com/supremepainofficial

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

A promo lap szerint a holland Supreme Pain 2006-ban alakult Erwin, Aad (Sinister és Infinited Hated vokalista), valamint Robi (a szlovén Scaffold, és mellesleg beugróként a Belphegor, dobosa) közreműködésével. Később további tagokkal egészültek ki, Robit pedig a leginkább Putrefied és Unlord zenekarokból ismert Toep váltotta föl. A cél olyan brutális death metál megalkotása volt, amely ugyanakkor az old school svéd vonal hatásait is magán hordozza. Az kell mondanom, hogy ez teljességgel sikerült a bandának, noha sok egyediség nem fedezhető fel a zenében. Egy demo kiadása után ez az első albumuk, és az eredmény egy érett bandát tükröz.

A zene brutális oldala nagyon tipikus holland muzsika; a Sinister, ám méginkább olyan brutál bandák, mint a Severe Torture hatásait tükrözi. És csakugyan hallható az old school hatás is, így a végeredmény gyakran a hasonló párosításban gondolkodó Vomitory-ra emlékeztet.

Rögtön az első nóta – Blood of the Chosen – egy több mint hat perces, váltásokkal teli, brutális és kegyetlen death metál szerzemény. A műfajban szokatlan hossza ellenére nem válik unalmassá ez a szám; minden megvan benne, amitől szeretjük a death metált: darálás, szaggatott, kifacsart riffelés, tekerős szólók, és kíméletlen, mély gyomorhörgés. A riffelés is az egyik legkarakteresebb ebben a számban.

Klasszikus, egyszerű riffekből építkező középtempós svéd death metál íze van a hármas Souleaternek, ám a kegyetlenül blast témák innen sem hiányozhatnak. És persze változatosabb is a nóta egy valódi old school darabnál, megvannak a váltások, valamint a menetelős, súlyos refrén.

A negyedik dal lett a címadó (“Cadaver Pleasures”). Gyors tempója mellett a fő témában fellelhető stakkato riffelés nyújt kapaszkodót. A dal középső fele egyébként egy kimért tempójú, viszont meglehetősen sötét, és egy brutális darálós részből áll. 2:36-nál egy olyan lead jön (végül is nem bontják ki valódi szólónak), amely dallamos, mégis bizarr, félhangokból építkező jellegével abszol a kései Morbid Angelt idézi. Ha másért nem, hát emiatt a lead miatt ez az egyik kedvencem a CD-ről.

A Room of Stench is jól sikerült nóta, habár szintén hat perc fölötti hosszával ezt már nem nevezném elejétől a végéig izgalmasnak. A Belphegorra emlékeztető fő téma mindenképp tíz pontos, az átkötő témák viszont már szürkébbek.

A nyitótétel után a hatos Flesh Collectorban sikerült a leginkább ötvözni a brutál és az old school hatásokat, tehát a nóta akár egy Vomitory lemezre is felfért volna. Élvezet hallgatni Robert Kovacic dobjátékát (persze ez a többi nótára is vonatkozik), a szélvészgyors géppuska témák mellett jól hozza a kimértebb döngöléseket is.

Az utolsó dal a több mint nyolc perces Visions of Tyranny, egy több mint nyolc perces szörnyeteg. Mintegy összefoglalja az egész lemezt, minden megtalálható benne a korábbi dalok jellegzeetességei közül: disszonáns riffelés, a gyors és közepes tempó váltogatása, dallamos, ám baljós zárótéma, és talán a legbrutálisabb hörgés az egész lemezen.

A lemez hagzása erőteljes, viszont szerintem nem teljesen arányos. A gitárok és a ritmusszekció nem nyomják el egymást, az ének viszont kicsit hátra került. Aadnak jófajta brutális, bugyborékoló hangja van, ha kicsit előrébb került volna a mixben, az összhatás még nagyobbat ütne. Ezért és néhány szürkébb pillanat miatt a lemez nem hibátlan, de nagyon erős. Innovatívnak nem lehet nevezni, de igényes, intezív, szépen összerakott munka, amit a műfaj kedvelőinek feltétlenül ajánlok.

——————

ENGLISH VERSION:

According to the promo sheet, Dutch Supreme Pain was formed in 2006 by Erwin, Aad (Sinister and Infinited Hate vocalist) and Robi (drummer of Slovenian Scaffold, and by the way Belphegor as a session). Later other members joined too, and Robi has been replaced by Toep, most renown from Putrefied and Unlord. The goal was creating of sort of brutal death metal which at the same time bears the mark of old school Swedish style. I got to say they totally succeeded in pursuing this goal, even though there is not much uniqueness in the music. This is their first album after the release of their first demo, and it represents a mature band.

The brutal edge of the music is very typical Dutch music, showing influences of Sinister and especially the brutal bands such as Severe Torture. And the old school effects are there indeed, so the overall picture is reminiscent of Vomitory, which is also into a similar combination.

Right the first track – Blood of the Chosen – is a more than six minute-long, brutal and ruthless death metal piece full with changes in pace. Despite its length that is not common in the genre this track doesn’t get boring; it has everything we like death metal for: grinding, twisted staccato riffing, twisted solos, and merciless, deep guttural growls. The riffing is most characteristic in this track.

The third track, Souleater, has a classic Swedish death metal flavor with its midpaced structure based on simple riffs, but there ruthless blast themes are not missing from here either. And of course the song is also more diverse than a real old school piece; there are the switches, and the heavy marching chorus.

The fourth is the title track (“Cadaver Pleasures”). Even with its fast pace the staccato riffing in its main theme gives some handrail. By the way, the middle part of the song consists of a more moderate-pace yet pretty dark and a brutal grinding part. At 2:36 there is a lead (eventually, it is not progressed into a real solo) which, with is melodic and at the same time bizarre structure based on overtones is reminiscent of late Morbid Angel. If not for anything else, then because of this lead this is one of my favs on this CD.

Room of Stench is a well-done song too, although with its more than six minutes length I don’t regard this one exciting from the beginning to the end. The Belphegor-ish main theme is perfect by all means, but the interludes are duller.

Besides the opening track the sixth, Flesh Collector, is the one in which the brutal and the old school influences are best forged, so this one could have made it onto a Vomitory release. It’s a pleasure to listen to Robert Kovacic’s drum work (of course, this goes for the other tracks too); besides the tornado fast machine gun themes he delivers the more moderate ramming nicely, too.

The last track is Visions of Tyranny, a more than eight minutes long monster. Sort of summing up the album, it has all the elements typical of the previous tracks: dissonant riffing, constant switches between mid- and fast tempo, melodic yet sinister closing theme, and probably the most brutal growls on the whole release.

The sound is powerful but not quite proportional. Although the guitars and the rhythm section don’t oppress one another, the vocals are a bit in the background of the mix. Aad has a good brutal, “bubbling” growl, had it been put more in the foreground in the mix, the overall impact would be even greater. Because of this and some duller moments the release is not flawless, but still very powerful. Though not innovative, an ambitious, intense work nicely put together. I recommend it for admirers of the genre by all means.

Tracklist:

1. Blood of the Chosen
2. Drowned in Hate
3. Souleater
4. Cadaver Pleasures
5. Room of Stench
6. Flesh Collector
7. Lifeless Skin and Bones
8. Visions of Tyranny

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Supreme Pain: New Drummer!

KMZ

Supreme Pain Interjú

Dr. Feelgood

SUPREME PAIN – Divine Incarnation

Dr. Feelgood

Supreme Pain: Live Shows!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek