Lemezismertetők

SVAR – Under a Sky Full of Thunder EP

Egy újabb nap, újabb metalcsemege Lengyelországból. Képzeld el, hogy ötvöződ a Groza és a Mgła hangzásvilágát és az eredményt feldobod kicsit korai Ozzy Ozbourne és Yngwie J. Malmsteen-féle gitárszólókkal. Valami ilyesmit csinál krakkói barátunk, Kamil Bolesta egyszemélyes zenekara, a pagan black metalos Svar.

A szláv tűzisten, Svarog nevének előtagját felvevő szólóprojekt 2020-ban bontott zászlót. 2021-es bemutatkozása, a Behind the Veileddig után, érkezett a villámcsapás, a második kislemez, a jelen ismertetés tárgyát képező Under a Sky Full of Thunder.

A lengyel black metal beláthatatlan sokféleséget mutat úgy dalírásban és műfaji átállásban, mint a hatások skálájában, valamint dallamosságában és technikásságában egyaránt. Mindegyik év hoz egy kis vérfrissítést és izgalmat a műfajba! Kamil barátunk esetében minden az átgondolt és haladó dalszerkezetekre épül. A 26 perces, lassú, középtempós és gyors részekből arányosan építkező tételek hangzása tökéletes párosítása a nehézségnek és a dallamosságnak. Az EP egyébként négy számból áll, amiből az utolsó instrumentális.

A gitárfelvezetések leleményesek, a riffek határozottan fülbemászók. Itt nincsenek visszafogott húrok, olyannyira, hogy a Svar esetében az innováció egyértelmű jelének a változatos gitárszólók tekinthetők. Ezek a szokásos black témákhoz képest talán hosszabbak és rockosabb érzetet keltenek, ami nagyon jó ötlet, viszont alkalmazásukat tekintve mintha némileg túlpozícionáltak lennének. A gyorsabb részeknél mennydörgés szerűen érkeznek a blast beatek, de bőven jutott hely a black metal stílusú tremolo pickingek számára is. A dob- és gitártémákhoz hasonlóan a vokál szintén tarkított, inkább death metal ihletésű. Az énekes előadása nem töltekezik sikolyokból, miként elhagyásra kerültek a károgások és sikolyok egyaránt. Kamil tulajdonképen nem hagyja el a vokálisan brutális területeket, tehát dalszövegeit metodikusan hörögve adja elő. Mindezek a kombinációk a megszokottnál nyersebb, morajló érzetet adnak a daloknak, ami különlegessé és egyedivé teszi az alkotást.

A nyitó Downfall azonnal felkelti a figyelmet, nem is annyira egyedisége, hanem kissé Mgła-s színezetű megszólalása miatt. A tremolo riffek és a hangzatos passzusok az egyszerű, de gyors dobtémákkal kísérve nagyon jól működnek, a szám felénél hallható berobbanás és az azt kísérő gitárszóló pedig lebilincselő. A Luminous, Lethal Force elődjénél változatosabb, dallamosabb, robbanásszerű ütemekkel tarkított darab, ugyanakkor emlékezetessé a death metal jellegű vokál teszi. A Sanctified by the Lightning sötét atmoszférával bír. A dobok és a cinek nyomban biztosítanak egy erős alaphangulatot, amit azután a dal szépen elmélyít és kidolgoz. A részletgazdag ingerek és ritmusok elsőrangú gitárszólókkal és vokálparancsokkal törnek elő. Az anyagot a címadó csapás, az örvényszerű és érzelmekkel telített hangzatú Under a Sky Full of Thunder zárja. A számos gitárréteggel és disszonáns riffekkel rendelkező track egésze igazi melankolikus alászállás a pogány dicsőségbe, méltó lezárás.

Az Under a Sky Full of Thunder lényegében koncepcionális kislemez, amely dalszövegeiben a mennydörgés szláv istenének, Perunnak a villámlással kapcsolatos népi hiedelmeit dolgozza fel. A Svar az album témájához tökéletesen passzoló képet is talált, a borítón ugyanis egy villámcsapástól sújtott fa látható. A grafikai arculatot Yaggvh készítette.

Ceterum censeo, megsüvegelendő, amit ez a srác csinál! Nekem nagyon bejött az Under a Sky Full of Thunder, sokáig nem hagyja el majd a lejátszómat. A Svar zenéje eltalálta a helyét. A 100 limitált példányban szerzői kiadásként megjelent minialbumot elsősorban a dallamos black metal rajongóinak ajánlom. Ha sietsz, talán még be tudod szerezni!

Kiadó: –
Kiadás éve: 2022
Stílus: Black Metal
Webfacebook.com/svarkvlt

Tracklist:

  1. Downfall
  2. Luminous, Lethal Force
  3. Sanctified by the Lightning
  4. Under a Sky Full of Thunder

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek