Lemezismertetők

SVARTSOT – Vældet

Kiadó: Nail Records

Weboldal: www.svartsot.dk

Kiadás éve: 2015

Stílus: Folk Metal

Brief Sum: The latest album of the Danish horde evokes the medieval folklore of Scandinavia. Vældet (“Well”) shows quite an improvement in music: there are more tempo changes, more technical guitar melodies than on their previous material and the folk instrumentation is very colourful. In this sense, it is their most mature album up to now. Maybe the sound is a bit less energetic than Maledictus eris’, but its quality is good as always. Svartsot is still a pleasant dash of colour in the Viking/folk metal scene!

 

A dán Svartsotot a korai időszakban, első két lemezük idején (Ravnenes saga – 2007, Mulmets viser – 2010) sokan mulatós viking metalként könyvelték el pörgős furulya- és harmonikajátékuk okán, holott a vidám hatású népi elemeket már ekkoriban is szigorú death metallal ötvözték, koncepcionálisan pedig már ekkor is túlmutattak a népszerű viking éránál, hisz későbbi történeti és folklorisztikus témákat is feldolgoztak több dalukban. Hogy teljesen lerázzák a „mulatós” és „viking” címkéket, előző lemezükön, a 2011-es Maledictus erisen elhagyták a harmonikát és a koncepció is egy sötét, későközépkori világot, a pestistől szenvedő XIV. század közepi Dániát varázsolta elénk.

Új lemezük, a február végén a külföld felé nyitó magyar Nail Records gondozásában megjelent Vældet („Kút”) ezt a vonalat viszi tovább: e korong is későbbi, középkori skandináv témára épül koncepcionális módon. A néhol archaikus dán dalszövegek a nyárközépi (Szent Iván-éji) ünnepkörhöz szorosabban vagy lazábban kötődő ősi, pogány eredetű népi hagyományokat járják körül, nem annyira a vidám, ünneplős oldaláról megközelítve a kérdést. Ezt az atmoszféráját már a Havancsák Gyula (HJules) által készített részletgazdag booklet sejteti.

Az eddigi leghosszabb dalokkal rendelkező, 46 perces anyagon összesen 8 tétel kapott helyet, melyből három is hat és fél perc körüli. Ez azt is jelenti, hogy nincsen intró és nincsenek átvezetők sem, a nyitó Midsommerrel egyből a sztori közepébe csöppenünk. E sztorit pedig elég hosszú dalszövegek mesélik el többféle énekstílus segítségével – a szokásos mélyhörgés és acsarkodós károgás mellett tiszta ének, csordavokálok és a Huldre énekesnője, Nanna Barslev közreműködésének köszönhetően még egy kis női ének is képbe kerül (utóbbi amúgy újdonság a szakállas-szőrös barbárok muzsikájában). Ezt a vonulatot egyetlen hosszabb instrumentális dal, az I Mørkets Skær szakítja meg, de nem átvezetőként, hanem teljesértékű tételként.

Ha zeneileg kellene belőni az anyagot, valahol a Mulmets viser és a legutóbbi Maledictus eris között helyezném el, de mégiscsak valamivel közelebb áll ez utóbbi stílusához: egy szerves fejlődés újabb lépcsőfokának is nevezhetnénk. Ezt pedig az mutatja, hogy több tempóváltással, változatosabb és technikásabb gitárjátékkal találkozunk és a népi vonal, így a furulya és a mandolin is virtuózabb, mint korábban. S míg a Maledictuson a dudát éppen csak bemutatták, itt e hangszer is állandó szereplő, még közelebb hozván a későközépkor világát a hallgatóhoz. Az album hangulatát tekintve egyébként közvetlen elődjénél kevésbé zord. A Kilden – I Marker og i Lunde a kórusaival és az Allerkæresten min furulyatémájával kifejezetten lazábbak (e dal egyébként gitárszólója miatt is említést érdemel), a Markedstid pedig egy az egyben egy „szajhahajkurászós” kocsmadal, bár a második fele némileg talán indokolatlan módon áthajlik brutális death metalba – persze egy-egy est a tavernában már a 700 évvel ezelőtt is érhetett csúnya véget…

Összességében ez a lemez egy újabb kellemes színfoltja a folk/viking metal színtérnek, ráadásul a dánok érezhető fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években zenei szempontból. A hangzással sincs komoly gond, bár az előző anyaggal összevetve talán egy kicsit kevésbé élettel telik a dalok, de hát mint tudjuk, a Svartsot élőben szól igazán ütősen. Remélhetőleg ez utóbbit is ismét megtapasztalhatja a hazai közönség hamarosan, hiszen a Facebookon már az Arkona és a Dalriada is megszellőztette, hogy e két banda a dán hordával közös Európa-turnét tervez év végére vagy jövő év elejére, ennek pedig remélhetőleg a magyar kiadó és magyar co-headliner okán lesz hazai állomása is.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Midsommer
2. Urtekonen
3. Kilden – I Marker og i Lunde
4. Allerkæresten min
5. Moder Hyld
6. Markedstid
7. I Mørkets Skær
8. Ved Vældets Vande

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

SVARTSOT – Kumbl

Menegroth

Svartsot – „Liden Kirsten” videopremier

KMZ

Svartsot Interjú

ST. Toma

Hot News – Napalm Records news: Arkona – Svartsot – Hellsaw

KMZ

Hot News – Svartsot: Maledictus Eris (Teaser) | Napalm Records

KMZ

SVARTSOT – Mulmets Viser

Jillian

SVARTSOT – Ravnenes Saga

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek