Lemezismertetők

SVYATOGOR – Doctor Veritas

Kiadó: Svarga Music

Weboldal: myspace.com/svyatogorband

Kiadás éve: 2012

Stílus: Experimental Black Metal

Brief Sum: Interesting ideas and diverse styles make this album a quality product.

 

 

Keleti szomszédunknak soha sem kellett szégyenkeznie, ha a heavy metal zászlajának dicsőséges hordozásáról esett szó. Számos magas színvonalú bandát adott és ad a világnak a mai napig, légyen szó akár power, folk, black vagy death metalról. Nehéz eldönteni, hogy a sok elfogyasztott scsi vagy a vodka, esetleg az anyatej teszi, de tény, hogy hihetetlen gyakorisággal érkeznek emlékezetes kiadványok abból a régióból. Nincs ezúttal sem másként.

A Svyatogor (Святогор) zenekarnév eredetét vizsgálva szembesülhetünk vele, hogy egy jól ismert, de hazánkban kevésbé elterjedt „keleti-blokkos” autómárkának, a Moszkvicsnak volt egyik típusa. Azonban ha egy picit tovább kutakodunk, akkor rábukkanhatunk egy valószínűbb névadóra, amely nem más, mint egy legendás, de ugyanakkor öntelt ukrán óriás, aki saját hiúságának áldozata lett. Legendája szerint, akkor vívta ki a Mindenség Teremtője haragját maga ellen, amikor ezek a mondatok hagyták le a száját: „Volna csak fogantyúja Égnek és Földnek, egyiket a jobb kezembe, másikat a bal kezembe kapnám, és egy szempillantás alatt egymáshoz csapnám a fönti meg a lenti világot! Megemlegetné még a Teremtő is a nevemet!”

Az 1999-ben alakult harkovi zenekar pagankodó black metallal indította karrierjét. Közel hat évet kellett várni mire kézzel fogható bizonyítéka is lett működésüknek. Az első lemezük …with Wolfish Stalk and by Wings of Black címen jött ki, melyen az anyanyelven előadott számok harapósak, erőtől duzzadóak voltak, de a kortárs bandák szerzeményeit semmivel sem múlta felül. A 2009-es Energy – Freedom: Force Is Strong Power Is Imperious kimaradt az életemből, még csak nem is tudtam, hogy már túl vannak a második albumukon. Az idén májusban megjelent Doctor Veritas pedig immár a harmadik kiadványuk.

A debüt lemezhez képest – finoman szólva – mintha kicserélték volna a zenekart. Ez persze a valóságban részben meg is történt, mivel Arius és Master Alafern mellé új basszusgitáros és dobos érkezett. De az érdemi munkát a két nevesített zenész végzi, így a változások nagyrészt nekik köszönhetőek. Sokkal kevésbé behatárolható az a zene, amit idén letettek nekünk az asztalra. Őszintén szólva, mintha nem tudnák eldönteni, hogy melyik útra lépjenek. Biztos vagyok benne, hogy nyitottak több zenei irányzat tekintetében is, de néha olyan szélsőséges pillanatot él át a hallgató, hogy csak kerekedik a szeme…

Szemelgetve a felhozatalból, olyan példákat tudok megemlíteni, mint a nyitó In Memory of Fallen Heroes selymesen finom szláv folk-szálait, a Word Hard. Eat Watch nyitányában a Finntroll Bakom Varje Fura taktusaira utaló párhuzamot. A Doctor Veritas jazzes, szaxofonos kavarása után a Nor Fire, Nor Sword indusztriál alapozása végképp elszédíti a hallgatót, de az a 2 perc 30-nál „berobbanó” Lagzi Lajcsi „jam” már nálam is kiütötte a biztosítékot. Szeretem a változatosságot, de srácok, ezt már tényleg nem kellett volna. És akkor az album nyelvezetét még nem is említettem: az angol mellett az ukrán is feltűnik, de ha valakinek ez nem lenne elég, a francia nyelvből is kap ízelítőt.

Mielőtt bárki is azt hinné, hogy gondom lenne a Svyatogor új lemezével, ki kell ábrándítsam, mivel engem vonzanak a különleges megoldások, a nem túl nyilvánvaló ötletek. Többet görbült mosolyra a szám, minthogy inkább lefittyedt volna. Kétségtelen tény, hogy az a mix, amivel az ukránok szolgálnak, csak széles látókörű zeneszerető embereknél érhet célt. Kitűnően szól az album, hibátlan, minőségi csokorba foglalták anyagot, értem ez alatt a vizuális tartalmat is. Szóval nem sok kellett volna a maximális pontszámhoz…

Tracklist:

1. Памяти мёртвых Героев [In Memory Of Fallen Heroes]
2. Word hard. Eat. Watch.
3. Манифест [The Manifesto]
4. Doctor Veritas
5. Нi вогню, нi меча… [Nor Fire, Nor Sword…]
6. AWOKE / INCOMING (Antarctic solitude)
7. Плюнуть и забыть [Spit And Forget]
8. Неизбежность [Inevitability]
9. La concupiscence [Lust]
10. Реинкарнация дум [Reincarnation Of Thoughts]


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Svyatogor’s Doctor Veritas Out Now; Title Track Streaming At NoCleanSinging.com

KMZ

Hot News: Experimental Black Metal: Svarga Music to release Svyatogor’s Doctor Veritas on May 7th

KMZ

Hot News: Svyatogor… new album ready to be released soon!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek