Lemezismertetők

SWEET & LYNCH – Only to Rise

Kiadó: Frontiers Music

Weboldal: http://sweetandlynch.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Hard Rock

Brief Sum: As the moniker suggests, this new project is centered around the talents of guitarist/vocalist Michael Sweet of Christian hard rockers Stryper and iconic guitarist George Lynch (ex-Dokken, Lynch Mob, KXM).  It’s really awesome to hear them venturing together into musical territories they never or seldom explored before. Still, some tunes do sound like their original bands – but who’s complaining… And let’s not forget bassist James Lomenzo and drummer Brian Tichy, their solid performance is another important addition to this project. A state of the art melodic hard rock album.

 

Szinte közhely leírni, hogy a Frontiers Records nagyüzemi termelésre állt át. Alapvetően a dallamos rock / metal műfajban jól bejáratott, patinás neveket pörgetik, olykor a legképtelenebb összeállításban „pályára” küldve a nagy múltú zenészeket – kérdés, látják-e egyáltalán egymást ezen anyagok születésekor –, de időről időre igenis megvalósulnak jelentős projektjeik. Ezek, még ha nem is tartanak tovább egy-két lemeznél és az élő fellépésekig sem feltétlenül jutnak el, legalább igazolják a résztvevőkkel szemben támasztott elvárásokat. Vagy éppen meg is haladják azokat. Magyarán: igen magas színvonalat képviselnek. Ilyen produktumról lesz szó az alábbiakban is.

Hogy mire számíthat az ember a Stryper énekesének, Michael Sweetnek és a színtér egyik legsokoldalúbb gitárosának, George Lynchnek (ex-Dokken, Lynch Mob, KXM) az összefogásából? Papíron ugyebár a 80-as évek hiteles és feelinges megidézése van kilátásban, a két főszereplő anyabandájának markáns zenei stílusjegyeivel felvértezve. Nos, ebben nincs is tévedés, ám az Only To Rise szerencsére nem pusztán a papírforma-eredményt hozza!

Az elsőként kiszivárogtatott September és The Wish – utóbbiból lett az album nyitószáma – még igen. Kellemes darab mindkettő, nem akad bennük kivetnivaló (bár előbbinek a Maidenes kezdése azért eléggé fülbeötlő…), de elsődlegesen a ráhangolás szerepe hárult rájuk. Persze az alkotók sem bolondok, hogy minden puskaporukat már a legelején ellőjék és a másodikként érkező Dying Rose-ban máris csúcsra jár a páros. A nóta annyira élethű „mása” a klasszikus Dokken gyöngyszemeknek (pl. The Hunter), hogy nincs az a rajongó, akit meg ne hatna. Énekdallamait maga Don Dokken is megirigyelné. Ugyaninnen eredeztethető a végére illesztett címadó tétel is. A himnikus Time Will Tell és a felhúzott tempójú Recover alatt viszont egyértelműen Michael van erőben, azaz a Stryper védjegyek válnak meghatározóvá. A kimért ütemekre épülő Rescue Me és Divine viszont a blues, illetve a 70-es évek muzsikái felé kacsint ki, remek alkalmat adva barátainknak, hogy ebben a tőlük kevésbé szokványos közegben is kiélhessék magukat. Nem lehet teljes a kép csendesebb pillanatok nélkül sem: a Love Stays amolyan merengős lassú, a Me Without You ellenben hamisítatlan rock líra, a versszakokban némi Scorpions beütéssel.

Remélem, ennyiből már világos, hogy érdemes volt összeboronálni a két mestert. Michaelnek a lehető legtermészetesebb módon sikerült közös nevezőre hoznia a különböző stílusokat és a sztratoszférában szárnyaló sikolyok vagy a refréneket ékesítő dús vokálok sem hiányoznak. George is a klasszikus hard rock énjét helyezi előtérbe számos arculata közül, mondjuk a KXM kísérletezősebb vonalához képest. Az őket kísérő ritmusszekció sem akárkikből áll, hiszen James Lomenzo (ex-White Lion, Megadeth, Black Label Society) basszusozik és Brian Tichy (ex-Ozzy, Pride & Glory, Whitesnake stb.) püföli a bőröket. Az Only To Rise nótában rövid dobszóló is hallható.

Lehetséges, hogy a Frontiers főnök Serafino Perugino által megálmodott Sweet-Lynch együttműködés csupán egyszeri próbálkozás marad – de már ezért az egy lemezért megérte!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Wish
2. Dying Rose
3. Love Stays
4. Time Will Tell
5. Rescue Me
6. Me Without You
7. Recover
8. Divine
9. September
10. Strength In Numbers
11. Hero-Zero
12. Only To Rise

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Sweet & Lynch megalakulása

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek