Lemezismertetők

SYMPHONY OF SYMBOLS – Stupefying Beliefs

Kiadó: Metal Scrap Records

Weboldal: www.symphonyofsymbols.hu

Kiadás éve: 2012

Stílus: Death / Black

Brief Sum: A standard of the west with top notch musical talents, which firmly holds its place in the western market.

 

Hú de régen volt. 2003-ban. Egy 1997-ben, Hódmezővásárhelyen alakult zenekartól kaptam egy nagyon igényes kiállítású, nagyon igényes zenét tartalmazó cd-t, a Fall Of Enigma (Horrification Rules On The Four Continents)-t. A feladó Forró István a zenekar dobosa volt. Azonnal frissen, melegében a lemezt el is süllyesztettem a lejátszóba, aztán győztem levegő után kapkodni, mert ilyet még sosem hallottam azelőtt hazai zenekartól. Az Opeth (és még rengeteg más) hatásából táplálkozó, professzionálisan és komplexen hangszerelt dalokat tartalmazó anyag volt a Fall Of Enigma, amely egy sokra hivatott és predesztinált csapat képét vetítette elém.

Aztán telt múlt az idő, a folytatás csak nem akart megérkezni. A folytatás, amely idén május 31-én látott napvilágot. Az eltelt nyolc esztendőben különböző felállások működtek, cserélődtek az emberek a biztos hármas (Forró István dobos, Mezey Tamás basszusgitáros és Szalkai Sándor gitáros) mellett, majd 2008-ban megtalálta a zenekar Militár Zsolt személyében azt a gitárost, akit véglegesen a biztos maghoz lehet sorolni. (Koncertképes felállásban Csontos Péter énekes működött közre 2010-ig). Eme korongot még ugyanabban az évben kezdte el rögzíteni a társaság, akikhez tavaly csatlakozott Hajnali Sándor (Gutted, Limb For A Limb) énekes. A srácok most sem fogták vissza magukat, hiszen az új lemez 13 tétele 62 és fél perc játékidőre rúg (a Fall Of Enigma hat szerzeménye is túlhaladta az egyórás időtartamot). Hivatalosan 13 szerzemény van a lemezen, gyakorlatilag csak hat, mivel a többi Cold Season 1, 2, 3, 4, 5, 6 és 7 címen futó tételek átkötések. Sanda gyanúm szerint konceptalbumról van szó, de ezt majd úgyis elmondja Forró István az interjúban. Mit mondjak? Feladták a srácok a leckét az album elemzését, befogadását illetően. Egy biztos, most már nem lehet rájuk sütni, hogy ez színtiszta Opeth, rengeteg hatást vonultatnak fel a szerzemények.

A death és a black metal az alap, melyhez doom és progresszív témák párosulnak. Kimért, lassú tempóban haladnak a szerzemények, gyorsulások csak ritkán akadnak, rétegzett, komplex felépítésben gondolkodnak a zenészek, nem populáris 3-4 perces, könnyen eladható, műanyag slágerekben. Szalkai Sándor és Militár Zsolt parádés riffeket, szépen kidolgozott és feljátszott szólókat adnak elő, de a szaggatott, groove orientált témáktól sem rettennek meg. Hangszereik keményen, arányosan, súlyosan szólalnak meg. Plusz pont az életerős, vaskos, tömény hangzás, melynek köszönhetően remekül hallatszanak Mezey Tamás progresszív hatású futamai, a keverésnek hála a bőgő nem tűnt el a „süllyesztőben”. Forró István változatosan, technikásan üti a dobokat precíz játékkal járul hozzá a dalokhoz. Úgy vélem komoly szerep, „felelősség” hárult Hajnali Sanyira, ugyanis ez a zene nem a mélyen bugyborékoló death/grind hörgésről szól. Énektémáit mély, de érthető hörgéssel tolmácsolja, a Guttedben hallható –kis túlzással- érthetetlen hörgésnek, helyenként előforduló visításnak nyoma sincs, ugyanakkor hozzáteszem, hogy dallamos éneket azért nem hallat. Sok időt vesz igénybe a Stupefying Beliefs, amíg az ember feldolgozza, bele kell merülni, minden egyes hallgatás ad valami pluszt, extrát, váratlant, felfedezetlent.

Annyit még elárulok, hogy a zenekar jelenleg egy új nótán dolgozik, mely egy, a kiadó által januárban megjelentetni kívánt válogatáslemezre kerül majd fel. Ez egy nyugati színvonalú, komoly zenészi képességeket felvonultató anyag, maximálisan megállja a helyét a nyugati piacon. A magam részéről sok sikert kívánok a csapatnak és izgatottan várom a folytatást.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Cold Season 1
2. Time Has Come
3. Cold Season 2
4. The End of Material Life
5. Cold Season 3
6. Fire for the Body
7. Cold Season 4
8. The Fire of Revenge
9. Cold Season 5
10. Roaming
11. Cold Season 6
12. Things That Only the Magus Knows
13. Cold Season 7

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Symphony of Symbols – megerősített abban, hogy menjünk sűrűbben

KMZ

Symphony of Symbols – Új lemez

KMZ

Symphony of Symbols – Things That Only The Magus Knows video

KMZ

Symphony Of Symbols hírek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek