TAAKE – Noregs Vaapen

Print Friendly, PDF & Email

2011. nov 5, 20:05 :

Kiadó: Dark Essence

Weboldal: http://taake.svartekunst.no/

Kiadás éve: 2011

Stílus: Black metal

Brief Sum: Noregs Vaapen is a sheer Hoest product. Experience shows that when a band is boasting with the label ‘True Norwegian Black Metal’, it is usually a clichéd material with a questionable quality. Here’s the counter-example, showing that making a surprisingly good, diverse, but basically traditional black metal album is possible.

Hoestnek, a norvég black metal fenegyerekének, a 2011-es év úgy tűnik, bőséges megnyilvánulási lehetőséget nyújt(nyújtott). A tavasszal megjelent Kveld EP-t követően a Swine Of Hades split-en szintén tiszteletét tette és most, az ősz folyamán megjelenésre került ötödik nagylemeze is. A büntetés végrehajtási intézeteket megjárt zenész ezúttal nem adott lehetőséget a hatóságnak, hogy akadályozzák az alkotásban.

A hét dalt tartalmazó Noregs Vaapen hamisíthatatlan Hoest produktum. Azonban mégis több mint egy soron következő Taake album. Lenyűgöző, hogy úgy képes tradicionális marad, hogy ugyanakkor kétségtelenül modern is. Engem már a Nattestid Ser Porten Vid lemez is meggyőzött, hogy ennek a fickónak vannak keresnivalója a black metal szcénában, de a legfrissebb anyag csak még inkább megerősíti bennem a hitet. Annyira friss és izgalmas az új produktum, hogy egyszerűen képtelen voltam ellenállni annak a késztetésnek, hogy egymás után, újra és újra végighallgassam. Aki került már közelebbi ismeretségbe Taake lemezzel, annak felesleges a hangulatot ecsetelnem. Aki pedig még nem esett át a tűzkeresztségen, az tapasztalhatja, hogy bár komor, sötét, síron túli atmoszféra, de a gazdag zeneiség művészibb, fennköltebb szintre emeli Hoest munkásságát egy szimpla black metal csapathoz képest. A Noregs Vaapen-en elég szép a vendégzenész felhozatal is, igaz, túl sok vizet nem zavarnak, inkább csak hab a tortán a jelenlétük: Nocturno Culto, Csihar Attila, Demonaz, BjØrnar Nilsen, Skagg adja a szerzeményekhez a hangját, illetve a hangszeres tudását. Fővesztés terhe mellett tudnék csak kiemelni nótát az albumról, mivel a színvonal az első perctől az utolsó hangig végig egyenletes. A Csihar mester vendégszereplését jelző Nordbundet és az álleejtős bendzsófutamokkal(nem vicc!) színesített Myr mellett a mandolinos Helvetesmakt egy paraszthajszállal emelhető(talán) a többi szerzemény fölé. Egyetlen fájdalmam, ezért nem lett maximális pontszámmal értékelve a lemez, az a szinte mindegyik számban feltűnő stroboszkóp villogáshoz hasonló szaggatott ütemezés, amely szerencsére csak rövid ideig tűnik fel, de számomra egyértelműen belerondít a dalokba.

Amikor a True Norwegian Black Metal címkével arcoskodik valamelyik zenekar, akkor sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egy közhelyes, minőségében megkérdőjelezhető kiadvánnyal rukkol elő. Íme, az ellenpélda, hogy lehet meglepetésekkel teli, változatos, de alapjaiban hagyományt tisztelő black metalt letenni az asztalra.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Fra vadested til vaandesmed
2. Orkan
3. Nordbundet
4. Du ville ville Vestland
5. Myr
6. Helvetesmakt
7. Dei vil alltid klaga og kyta

Pontszám: 9.5

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Ezt a cikket eddig 395 alkalommal tekintették meg.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..