Lemezismertetők

TALBOT – Eos

Kiadó: Slow Burn Records

Weboldal: www.talbot-music.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Stoner / Doom Metal

Brief Sum: The Estonian duo from the deepest pits of underground has created music of real rarity on its full-length album. Two instruments altogether, a bass guitar and drums plus vocals create the musical world that mixes psychedelic, stoner, sludge and post rock atmosphere, with the help of which the listener can get into a marvelous musical experience, without leaving the heavy doom metal line behind.

Biztos vagyok benne, hogy a Talbot szóról még a KronosMortus olvasóinak is az egykori autómárka jut eszébe elsőként, és igen kevesen vannak, aki erre az észt pszichedelikus stoner/sludge duóra asszociálnak. A szcéna legszűkebben vett „kemény magjában” viszont máris kultikus státuszt értek el, és nem is érdemtelenül.
Hogy mennyire nem lerágott csont ez a fajta zene, és hogy igenis lehet újat mutatni a Black Sabbath óta felnövő immár sokadik generációnak is, azt bizonyítja az Eos hét felvétele. A baltikumi formáció hangzásának igazi különlegessége abból adódik, hogy nincs gitár a zenéjükben(!), a dob és a basszus mellett csupán sampler betétek színesítik a muzsikát, de ezek is inkább csak hangulatfokozó jelleggel.

Magnus Andre basszusgitárja rendkívül erősen be van torzítva, és majdhogynem olyan súllyal szólal meg, mintha „rendes” gitár lenne, és a zenében betöltött szerepe is hasonló, Magnus sokkal inkább komplett riffeket játszik rajta, mintsem hogy csupán a ritmust szolgáltatná. A két hangszer által keltett masszív hangfolyamok tökéletes egésszé állnak össze, nincs hiányérzetem az album hallgatása közben; a két muzsikus tökéletesen megtalálta a módját annak, hogy ebből a cseppet sem szokványos felállásból kiindulva – pozitív értelemben – cseppet sem szokványos végeredményt alkosson. Bőven merítenek a 70-es évek pszichedeliájából, de a durva metal műfajok (sludge, doom) is markánsan jelen vannak a dalokban. Tonnás súllyal döngölnek a földbe a tradicionális doom alapokra épülő riffek (ne feledjük, kizárólag basszusgitáron eljátszva!) és a mély, dörgő ének, de mielőtt ez a nyomasztó egyveleg végleg rátelepedne az emberre, mindig a legjobbkor jön egy dallam, egy post rock-os elszállás, és máris az űrben érezhetjük magunkat. Mindezt egy dalon belül akár többször is eljátsszák (átlagban 7-8 perc körüliek a szerzemények), és olyan mesterien fonják egymásba az első pillantásra eltérő, valójában viszont nagyon is összeillő témákat, hogy jóformán alig lehet tudatosítani ezeket a dolgokat, a hallgató csak sodródik a zenével. A legjobb példa erre az Observer X című darab; amit a refrénben művel az énekes (nem tudom, kettejük közül ki követte el a dallamos vokálokat), arra az én szavaim nem lennének elegendőek, ezért meg sem próbálom leírni ezt a zenei élményt – ezt tényleg hallani kell.

És a sokszínűségnek ezzel még nincsen vége, a Cayenne-ben és a Combat Zen Speech-ben Kyuss-szerű stoner is befigyel, a Coach közepe felé pedig már szinte rock&roll-os gyorsaságúra fokozzák a tempót. A zenei hatások teljesen világosak az észteknél, de végeredményben mégis unikumnak számít, amit játszanak.
A Talbot soha nem lesz (még rock/metal viszonylatban sem) szélesebb rétegek kedvence, de ez egyáltalán nem őket minősíti. Ha a sludge metal művészet, akkor a Talbot a magas művészet – ha kell, mélységes mélységekbe rántanak, a következő pillanatban pedig már a felhők felett szárnyalunk a zenéjükkel, és (nem szeretem ezt a kifejezést, most mégis leírom) katartikus erejű muzikális megnyilvánulás az Eos.

Tracklist:

1. Threshold
2. Cayenne
3. Observer X
4. Eos
5. Combat Zen Speech
6. The Van Of Pleasant Living
7. Coach

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek