Lemezismertetők

TALES OF DARK – Perdition Calls

Kiadó: BadMoodMan Music

Weboldal: www.talesofdark.org

Kiadás éve: 2009

Stílus: Gothic / Doom

 

(scroll down for English Version)

 

 

Meg lennék lepve, ha a Doomos zenékben jártasabb emberek közül valaki ne említené meg a MY DYING BRIDE nevét a TALES OF DARK… kapcsán. Elcsépelt szlogennel azt is mondhatnám, ők a szerb MY DYING BRIDE (bár bizonyos tagok nevei alapján van némi honi kötődés is a bandában). A helyzet azért ennél jobb, tehát nem feltétlenül rossz dolog ez, bár tény, hogy számomra több helyen erősen visszaköszönt a brit zenekar munkássága. De nézzük meg közelebbről, mivel is van dolgunk.

63 percben összesen 9 dalt halhatunk, ami már jelzi, hogy itt ugye nem 3 perces szerzeményekről van szó. Lassú, hömpölygő, keserű dallamfüzérek viszik a lemezt hátukon az elmúlás felé. A változatosságra törekedvén pedig néhol szép akusztikus kiállások is fellelhetőek, tehát a stílus kötelezőnek mondható jegyei az album építőkövei kétségtelenül. Az erős, kitűnő megszólalás mindenképpen jót tesz ennek a fajta zenének, nem is lehet ebben szinte semmire panasz. Arányos a keverés, minden hangszer szépen hallatszik, és egy egységes, meleg, organikus produkció kerekedik ki belőle. Természetesen a szintetizátor sem hiányzik, ám jelenléte nem igazán hivalkodó, inkább csak egy plusz színezetet ad a lemezhez. Takács Árpád énekes dallamos vokálja eléggé Aaronéra emlékeztet, néhol pedig hörgéssel operál. Tudom, a dallamos énekhangon nem igazán egyszerű változtatni, de így nekem kissé a szükségesénél jobban idézi a zene a MY DYING BRIDE-ot. Továbbá a dalszövegek is érezhetően sokat köszönhetnek a brit dalnokoknak. A női ének használata egy üdítőbb ötlet talán, bár ez sem ismeretlen a stílusban. Mindezek ellenére a lemez egésze kellemes hallgatnivaló, jók a dalok, érzékkel vannak megírva (sőt, a negyedikként elhangzó, tényleg kitűnő Unassembled még akár egy afféle Doom slágernek is beillik, már amennyiben beszélhetünk ilyenről ezen stílusban), és a kivitelezés (hangzás, borító, artwork) is professzionális.

Ha nem ismerném a MY DYING BRIDE-ot, a pontszámom simán lenne egy nyolcas, így viszont (mivel nem tudok szemet hunyni a néholi túlzott hasonlóság miatt) most ez egy erősebb 7-es.

———————–

ENGLISH VERSION:

I’d be surprised if people familiar with Doom music did not mention the name of MY DYING BRIDE regarding TALES OF DARK… With an overused slogan, I could also say that they are the Serbian MY DYING BRIDE (though according to the names of certain band names they have some ties with Hungary too). The situation, however, is better than that, so it’s not actually a bad thing though to me the activity of the English band can be felt at several points. But let’s have a closer look what we have here.

We get 9 songs in 63 minutes so that’s also indicating there aren’t 3-minute-long shorties here. Slow, flowing, bitter melody-strings carry the record on their back toward passing away. Trying for variety, there are also nice acoustic breaks so we have the so-called compulsory marks of the genre obviously. The strong, excellent production does surely god to this kind of music, there’s nothing about it we can have problems with. The mixing is well-proportioned, every instrument is well-audible and we get a uniform, warm and organic production. Of course the synth is not missing either but its presence is not ostentatious at all, it’s just giving an extra colour to the record. The clean vocals of Árpád Takács rather remind me of Aaron, but sometimes he uses growls. I know it’s not really easy to change one’s clean vocals but this way it the music is much more reminiscent of MY DYING BRIDE than needed. Moreover, I can also feel the influence of the English bards on the lyrics. The use of female vocals is maybe a better idea though it’s also not a new thing in the genre. Despite all this, the record is enjoyable, the songs are good and composed well (moreover, the fourth one, Unassembled is quite a hit-like song if we can speak about such a thing in this genre), and the design (sound, cover, artwork) is also professional.

Had I not known MY DYING BRIDE, it would have been 8, but (since I cannot dispense with the obvious similarities at times) it’s now a stronger 7.

Tracklist:

1. Wretched Fate For All
2. Allegoria Of An Eternal Sundown
3. Sounds Of The Ravage
4. Unassembled
5. The Crown Of Venomous Silence
6. Soft Pluvial Murmurs Piano
7. Hollow
8. The Majestic Nothingness
9. From Scarveiled Hearts

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek