Lemezismertetők

TEMPESTUOUS FALL – The Stars Would Not Awake You

Kiadó: I, Voidhanger Records

Weboldal: www.midnight-odyssey.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Funeral Doom / Death Metal

Brief Sum: Dis Pater doesn’t abuse the genre with wild things or forced experimentations. It contains everything what the genre needs with a little bit of plus.

 

Rögtön az elején elnézést kérek minden funeral doom rajongótól, mivel számomra ez a zenei stílus sok maradandó emléket még nem okozott. Pedig a szándék megvolt bennem. Próbálkoztam egy tucatnyi banda anyagával, de sajnos egyetlen lemez sem tudott lekötni, nagyon hamar unalomba fulladt a zenehallgatás. Egy idő után már szinte menekültem, ha olyan kiadvány került a kezeim közé, amely 4-5 dalt tartalmazott bő egy órás játékidővel… Egészen eddig. Mondhatni, az ismeretlenség homályából egyszer csak előbukkant egy ausztrál művész, aki nem kicsit elkötelezettje a borús, depresszív hangulatkeltésnek.

Teszi ezt azért, mivel saját elmondása szerint, ezzel a zenével képes kifejezni leginkább a gondolatait, legmélyebb érzéseit, továbbá a hétköznapi világ ellentmondásosságából fakadó feszültség tompításához is ez megfelelő eszköz. Szóval a Tempestuous Fall egy egyszemélyes projekt, amely a funeral doom/doom death határmezsgyéjén egyensúlyozik, mégis képes volt hosszútávon odaszögezni a fejemhez a fejhallgatót. A stílust nem alázza meg semmilyen vadhajtással, erőltetett kísérletezéssel, minden megvan benne, ami a hasonszőrű bandákra jellemző, de mégis TÖBB. A gitárok mellett jelentős szerepe van a szintetizátornak is, amelyet Dis Pater legtöbbször orchestra, illetve piano effekttel használ. Amennyire sötét és nyomasztó a zene, ugyanannyira lebegős, pátosszal teli, s így a sűrű, tonnás gitártémák hosszútávon is emészthetőek. A hangszerek nyújtotta változatossághoz, gazdagsághoz a vendégzenész Renee Hunter is hozzájárult, aki kis hazánkban eddig kevésbé ismert hegedűművész.

Mivel egy fecske még nem csinált nyarat, nem mondom, hogy innentől kezdve újult erővel vetem magam a funeral doom zenekarok lemezeire, s tobzódni fogok a határtalan élvezetben, de mindenesetre üde színfoltként tekintek Dis Pater „viharos bukására”. Az én esetembe inkább a Tempestuous Rise jöhetne szóba, ami viszont nem túl szerencsés név egy funeral doom zenekar estében. Ettől függetlenül, hajrá, várom a következőt…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Old & Grey
2. Beneath A Stone Grave
3. Marble Tears
4. The Stars Would Not Awake You
5. A Cold Stale Goodbye

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek