Lemezismertetők

TEN – Heresy and Creed

Kiadó: Frontiers Records

Weboldal: www.ten-official.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Melodic Rock

Brief Sum: The tenth Ten (pun intended). A rather solid album, as expected, its diversity is definitely commendable, but a few notches inferior to its last year’s predecessor Stormwarning concerning the songs. 

 

Mintegy négy évnyi hibernált állapot után a Heresy And Creed már a második Ten anyag tavaly óta (összességében pedig kereken a tizedik). Gary Hughes újra lendületbe jött, és még az sem akasztotta meg a munkában, hogy az előző lemezt rögzítő tagság jó része időközben lecserélődött.

A hosszú pihenő végét jelző Stormwarning gyakorlatilag mindent magában foglalt, amiről a Ten ellenszélben is megismerhető. Gary azonban nem az a fajta, aki ugyanazokat a köröket szereti futni albumról albumra, és a Heresy And Creed egy látványos elrugaszkodás a lendületesebb, mondhatni rockosabb irányban. Az előző korongot átható kissé hűvös hangulat, hacsak nem számítjuk a szomorkás lírai The Last Time-ot, itt nem jellemző, a (továbbra is tipikusan brit módra) mértéktartóan elegáns megoldások vannak előtérben. Jó példa erre a sztenderd Ten számnak is nevezhető The Lights Go Down, amely nem mellékesen annyira sztenderd, hogy elsőre azt hittem, valamelyik régi anyagról került elő újból vagy szimplán egy korábbi nóta utángyártása. Mindenesetre mintha már hallottam volna valahol. A történelmi ihletettségű Raven’s Eye meg a kelta dallamvilágból merít, és ott van az Arabian Nights „históriás éneke” is a maga keleti motívumaival.

Másfelől viszont érkezik egy sor, Hughes mestertől kevésbé szokványos vagy egyenesen meglepő fordulat is. A megklipesített Gunrunning egy hamisítatlan 70-es évekbeli riffre épül, a The Priestess egy blues alapú darab, míg a Game Of Hearts vagy az Insatiable – amellett, hogy hasonlóan direkt témák – a tempókat is felpezsdítik. Mindezt persze a Ten védjegyszerű hangzásába ágyazva kapjuk. Ami érdekes módon mindegyikben közös, az a szexszel, erotikával alaposan felfűtött szövegvilág, amivel ilyen gyakorisággal és nyíltsággal a Tennél eddig nem találkozhattunk.

Ez idáig még mind rendben is lenne. Dalok tekintetében azonban az idei eresztést sajnos szerényebbnek érzem elődjénél, változatosság ide vagy oda. A sokszínűségre való törekvés közepette is becsúszott pár kevésbé jelentőségteljes szerzemény, az Another Rainy Day (az album igazi kakukktojása) pedig annyira popos, hogy az már túlzás. Ten néven talán nem kellene annyira erőltetni az ilyesmit. Félreértés ne essék, a Heresy And Creed ezzel együtt is minőségi munka, ám a Stormwarning lényegesen jobban tetszett.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Gates Of Jerusalem
2. Arabian Nights
3. Gunrunning
4. The Lights Go Down
5. Raven’s Eye
6. Right Now
7. Game Of Hearts
8. The Last Time
9. The Priestess
10. Insatiable
11. Another Rainy Day
12. Unbelievable
13. The Riddle


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

A Ten kiadja ‘The Dragon And Saint George’ című EP-jét

KMZ

Ten – Tell Me What To Do (Lyric Video)

KMZ

A Ten májusban kiadja ‘Isla De Muerta’ albumát

KMZ

Ten bejelenti két új tagját

KMZ

Ten „Albion” albuma novemberben jelenik meg!

KMZ

Hot News: British Hard Rock Masters Ten come back with their 10th studio album „Heresy And Creed”

KMZ

TEN – Stormwarning

Dehumanizer

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek