Lemezismertetők

TEN – Stormwarning

Kiadó: Frontiers Records

Weboldal: www.tenofthebest.com

Kiadás éve: 2011

Stílus: Melodic Hard Rock

Brief Sum: After more than four years of calm before the storm, this is another amazing album from one of the most prolific songwriters of the British music scene – bound to take the hard rock world by storm. Heed the warning!

 

Egy híján tíz. Itt tart jelenleg a Gary Hughes énekes / dalszerző vezette formáció, a Stormwarning ugyanis a kilencedik lemezük a sorban (több EP, válogatás-anyag és egy koncertalbum mellett). A zenekar létezésének eddigi tizenöt éve alatt ez becsületes teljesítménynek mondható – hozzá kell tenni, 1996 és 2001 között gyakorlatilag nem múlt el év Ten kiadvány nélkül, mintegy futószalagon, nagyüzemben gyártották a lemezeket a britek. Aztán, ahogy az már lenni szokott, lassan eljött a hosszabb szünet és kreatív feltöltődés ideje is. Esetünkben ez bő négy esztendeig tartott, ráadásul az ilyenkor szinte kötelező időkitöltő „best of” vagy effélék nélkül telt el szépen csendben.

Nos, a pihenés határozottan jót tett Gary Hughesnak (aki időközben azért csak kihozott egy szólóalbumot…), mert a Stormwarning egy felfrissült, ereje teljében muzsikáló zenekart mutat. A felfrissülés a tagságra és a háttérstábra is igaz: hogy csak a legismertebb neveket említsem, a dobok mögött az Egyesült Államokból importált Mark Zonder (Warlord, Fates Warning, Slavior), a produceri székben pedig honfitársa, a Pink Cream 69 bőgős Dennis Ward ül. Ami meg a zenét illeti, jelentős újítás nem történt, de nem is volt rá szükség. Hallható viszont a lemezen minden, ami a csapatot mindig is jellemezte és egyedivé tette, függetlenül attól, hogy éppen a korai, némileg populárisabb korszakát, vagy a nagyszabású koncept albumok idejét élte-e. AOR / hard rock ötvöződik progresszív stílusjegyekkel és kelta hatásokkal. Előbbiekről annyit: a nyitó Endless Symphony hét és fél, az azt követő Centre Of My Universe több mint hat perc hosszú, és a dalok terjedelme rendszerint amúgy is öt perc fölé kúszik. Ám aki ebből arra következtet, hogy Gary „nyelvezete” dagályosabb a kelleténél, az nagyot téved. Az elegánsan hangszerelt, sose túlzsúfolt szerzeményeket okosan megírt, fogós refrének koronázzák meg, így amint az ember ráhangolódott Mr. Hughes fogalmazásmódjára, alig három-négy percnek fogja érezni a játékidőt. Utóbbi tényező sem véletlen, hiszen a csapatnak sokáig tagja volt az a Vinny Burns gitáros, aki azelőtt a Dare-ben pengetett együtt Darren Whartonnal, aki a Thin Lizzy késői korszakában játszott Phil Lynottal, aki stb. Remélem, követhető…

Szintén nem mellékes, hogy ezekkel az eszközökkel, na meg Gary dallamérzékével és mélyebb fekvésű, viszonylag szűk keretek között mozgó, de kellemes csengésű hangjával mennyi különböző hangulatot képesek megfesteni a Ten számai. A Kingdom Come és a Destiny himnikus, az előbb említett Endless Symphony vagy a The Hourglass And The Landslide elmélkedősebb, a Love Songot pedig már a címe elárulja… Mindemellett (nem domináns módon, de azért érzékelhetően) végigvonul a korongon egyfajta kimért, kissé hűvös atmoszféra, amelyet magával Angliával kapcsolatban is szokás emlegetni. Mégsem holmi borongós, rideg zenei világra kell gondolni. Nagyon is pozitív töltetű, kimondottan nyugtató hatású muzsika ez.

Szóval minden érintett megnyugodva dőlhet hátra, a Ten maradt, ami volt. Még a jól megszokott logó is visszatért a Luis Royo alkotta borítón a The Twilight Chronicles után. Ha a címbeli viharjelzés netán arra is utal, hogy ezután ismét magasabb fordulatszámon pörög majd a banda, akkor kívánom, hogy a mostani kirobbanó forma még sokáig kitartson! Mindezt pontszámban kifejezve, legyen stílszerűen egy híján tíz.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Endless Symphony
2. Centre Of My Universe
3. Kingdom Come
4. Book Of Secrets
5. Stormwarning
6. Invisible
7. Love Song
8. The Hourglass And The Landslide
9. Destiny
10. The Wave

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

A Ten kiadja ‘The Dragon And Saint George’ című EP-jét

KMZ

Ten – Tell Me What To Do (Lyric Video)

KMZ

A Ten májusban kiadja ‘Isla De Muerta’ albumát

KMZ

Ten bejelenti két új tagját

KMZ

Ten „Albion” albuma novemberben jelenik meg!

KMZ

TEN – Heresy and Creed

Dehumanizer

Hot News: British Hard Rock Masters Ten come back with their 10th studio album „Heresy And Creed”

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek