Lemezismertetők

TENGGER CAVALRY – Blood Sacrifice Shaman

Kiadó: Metal Hell Records

Weboldal: http://tengger-cavalry.com/

Kiadás éve: 2015

Stílus: Folk Metal

Brief Sum: Tengger Cavalry is one of those great and exotic folk/pagan metal bands who come from the region of Inner Mongolia playing a unique subgenre called “nomadic metal” influenced by Mongol, Inner Asian and Siberian ethnic music and shamanism. After more, greatly received albums, in 2015 they re-released the radically rearranged and re-recorded version of their first, demo longplayer, Blood Sacrifice Shaman. In my opinion it is not their best material (neither the original, nor the new version), although it’s still very strong and unique. Its music isn’t too complicated but it has an extraordinary archaic and atmospheric energy which absolutely catch the listener. Probably only the Mongol shamans know its secret!

 

Belső-Mongólia a történelmi Mongólia déli-keleti területe, ma Kína része. Hogy miért érdekes ez a mi szempontunkból? Azért, mert egy különleges, egyedi kultúrával rendelkező régió, ami ma egy, a metalszíntéren feltörekvő hatalmas országhoz tartozik. Nem meglepő hát, hogy egy sajátos műfajt is kitermelt Belső-Mongólia, méghozzá a folk metal alstílusának tekinthető „nomád metal”-t olyan érdekes bandákkal, mint az Ego Fall, a Nine Treasures vagy épp írásom tárgya, a Tengger Cavalry.

A pusztai égisten lovasságának gerincét Nature Ganganbaigal (eredeti nevén Zhāng Tiānrán), egy tehetséges muzsikus adja, aki eredetileg szólóprojektjeként alapította 2009-ben a mongol, belső-ázsiai és szibériai népzenére épülő, a mongol kultúrát és sámánhitet a középpontba állító pogány metal bandát. A multiinstrumentalista énekes még 2010-ben kiadott két demó anyagot a kínai Dying Art Productions gondozásában, majd 2011-es lemeze, a Sunesu Cavalry (eredeti kiadásban egy ambient folk bónuszlemezt is tartalmazó duplaalbum volt Cavalry Folk címmel) megért egy nemzetközi újrakiadást az amerikai Metal Hell Records jóvoltából a következő évben. E siker arra ösztönözte Nature-t, hogy társakat vegyen maga mellé és koncertbandává alakítsa a Tengger Cavalryt. Egy újabb Kínában kiadott lemez után a Metal Hell Recordsszal állandó szerződés köttetett, így 2013-ban és 2014-ben is megjelent egy-egy CD-jük, idén pedig a legelső demó nagylemez, a Blood Sacrifice Shaman érett meg a nemzetközi újrakiadásra.

A májusban megjelent anyag azonban több, mint újrakiadás. Néhány black metalosabb tétel lekerült az anyagról, egy friss, folk metalos szám pedig felkerült rá (Horsemen) és a régi dalok is teljes egészében újra lettek hangszerelve és újra fel lettek véve jó minőségben, ráadásul e lemezen már nem kizárólag Nature felelős a hangszerelésért, hanem a teljes zenekarral lett rögzítve. Ez azt eredményezi, hogy az eredeti folkos black/pogány metal helyett az új „Vért Áldozó Sámán”-on inkább a második lemeztől kezdve jellemző, blackes és melodeathes hatású folk metal a meghatározó, a korai stílus csak a bónuszként felrakott két demódalban lelhető fel. Míg a metal hangszerelés főleg a hátteret adja, a népi hangszerek (a mongol morin húr, azaz lófejes hegedű és a belső-ázsiai pengetős dombra), illetve a vokálok viszik a fő dallamot. Utóbbiak nagy része autentikus belső-ázsiai torokének némi károgós hörgéssel megfűszerezve, azonban, akárcsak eredetileg, most sem szöveget énekelnek, hanem halandzsáznak, ebből kifolyólag pedig lényegében instrumentális lemezről beszélhetünk. Bár pár helyen hiányolom a rendes dalszöveget (a többi anyagon egymást váltják a kínai és angol nyelvű nóták), alapvetően a vokálok és a morin húr tökéletesek arra, hogy egy archaikus, sztyeppei világ hangulatát megfessék a hallgató számára.

A Tengger Cavalry-t már az elejétől fogva viszonylag rövid albumok jellemzik, ez a matéria sem kivétel a maga 37 percével. Véleményem szerint sem a korai, sem az új Blood Sacrifice Shaman nem a legjobb lemezük, viszont így is nagyon erős és egyedi. Zenéje, akárcsak borítója, nem túlkomplikált, mégis van benne valami varázslatos ősi erő, ami nagyon meg tudja ragadni az embert. Talán a mongol sámánok tudják a titkát!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Соёмбо (Hymn of the Mongolian Totem)
2. Tengger Cavalry
3. Horseman
4. Rootless
5. The Wolf Ritual
6. The Native
7. Blood Sacrifice Shaman
8. Hero
9. Spirits
10. Tengger Cavalry (2009)
11. Blood Sacrifice Shaman (2009)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

V.A. – Mongol Metal

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek