TESTAMENT – Brotherhood of the Snake

Print Friendly, PDF & Email

2016. nov 23, 18:30 :

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.testamentlegions.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Thrash Metal

Brief Sum: This record is a wonderful piece of classical Testament music, and yet there are some solutions here and there that are hallmarks of today’s extreme metal, thus giving the classically coated songs some incredible freshness and momentum. It really kicks the walls out! I wonder though, how did that little triangle get in the logo, what happened to the letter A?

 

Réges-rég egy messzi-messzi általános iskolában egy osztálytársam, ismerve zenei ízlésem, adott egy kazettát. Egy piros Maxell volt, ráadásul metal szalagbevonatú. Akkoriban a Polimer normál kazetta volt a legtöbbször elérhető számomra. Azért néha találkoztam króm-dioxidossal is, de ilyennel még nem. Végre lehetőségem nyílt a hifi kapcsolóját a gyakran használt normal-ról átbillenteni a CrO2-n át a metal-ra. A berobbanó zene teljesen lenyűgözött. Még sose hallottam ennyire tiszta felvételt! Csilingeltek a cinek, búgott a basszus és a gitárok kitöltötték az üres helyeket a hangképben. Persze nem csak a felvétel tisztasága, hanem maga a zene is megtetszett elsőre. Meg is néztem milyen csapatról van szó. A Testament volt az.

Még egy hasonló élményem volt velük kapcsolatban, szintén akkoriban történt, hogy bevezették a műholdas tévét és szüleim kíváncsian bekapcsolták szombat dél körül, hogy megnézzék mi az. Éppen az Over the Wall klipje ment a Power Hour-ban!

Polimer kazetta, Super Channel; sokan talán nem is tudják miről beszélek. Ide nyúlik vissza a Testament története és hihetetlen, hogy most a számítógépem merevlemezéről hallgatom legújabb lemezüket! De ami még hihetetlenebb, hogy ez az alkotás már első körben megfogott, annyi lendület van benne, hogy az 1987-es Testament sem hitte volna akkoriban, hogy 29 év múlva ilyen intenzitásra és eredetiségre lesznek képesek.

A hangok nagy természetességgel törnek ki a hangfalakból. Nincs görcsös bizonyítani akarás, egyszerűen jó dalok vannak klasszikus thrash stílusban mikor nem csak a sebességnek, hanem a dallamoknak is fontos szerepe van. Már az első taktusoknál megmutatkozik, hogy nem akármilyen élmény vár ránk. A címadóban mint számítani lehet, benne van az egész lemez esszenciája, ugyanakkor érdemes fülelni, mert mindenféle izgalmas, néha meglepő megoldásokat hallhatunk a mű hallgatása folyamán. Nagyon jók a középtempós zakatolások, amit a The Pale Kingben is hallani. Olyan húzása van a verzének, ami előrevetíti, hogy bizony itt nem fognak hibázni. A Stronghold gyors sodrásra épülő dal, miután a Seven Seals visszavesz a tempóból és rátesz a dallamosságra egy lapáttal. Az egyik meglepetés számomra a Born in a Rut volt. Vánszorgós a verze, ami fokozatosan épül fel egy rock and rollos hatású refrénbe.

Ezek után a B oldal a lemez legagresszívebb nótájával nyit: Centuries of suffering. Villákat, headbangot vissza, moshpit! A középrészen a black metalos gitárkiállás brutál! A Neptune’s Spear nagy kontraszt az előzőek után. Tempó csökken és a dallamok kifejezőbbek lesznek, a szóló egyértelműen ezen nóta koronája. A Black Jack hatalmas lendülettel süvít, de a refrén alaposan visszavesz ebből. Ez a kettősség jellemzi a dalt, emiatt nem ez a legdurvább zúzda a lemezen. A következő nóta egy melódikus lendület és ebből a záró darabra sem fogynak ki, nincs megállás.

Érződik, hogy a nóták szépen össze vannak rakva, a gitártémák szerves részét képzik az élménynek. Nem csak verze-refrén meg valamit odapöttyintünk a gitárral, ami akár jó is lehet. Itt jól kifundált beépülő gitárjáték van.

A lemez szenzációs egyenlege a klasszikus Testament zenének, ugyanakkor lazán felbukkannak benne olyan megoldások, amik a mai extrém metalt jellemzik. A klasszikus megoldású dalok így hihetetlen frissességet, lendületet kapnak. Nem az van, hogy vén kecske is megnyalja a sót, hanem szétrúgja a karámot!

Csak tudnám, a logóba miért lett beszúrva az a kis háromszög, mi lett az A betűvel?

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Brotherhood of the Snake
2. The Pale King
3. Stronghold
4. Seven Seals
5. Born in a Rut
6. Centuries of Suffering
7. Black Jack
8. Neptune’s Spear
9. Canna-Business
10. The Number Game

Pontszám: 9.5

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Ezt a cikket eddig 843 alkalommal tekintették meg.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..