Lemezismertetők

THANTIFAXATH – Sacred White Noise

Kiadó: Dark Descent Records

Weboldal: facebook.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Black Metal

Brief Sum: These anonymous hoods from Canada came out of nowhere with an album of unquestionable talent, full of well-structured songs with intelligent riffs. In songs like Eternally Falling or the beginning of Lost in Static between Two Worlds, they also prove they have a vein for creating a beautiful yet foreboding atmosphere with strings that border on madness. However, these atmospherics suffer a lot from a too clean production and thus, the album fails to envelop the listener in a memorable overall experience. As a debut though, this is still immensely impressive.

 

Azt, hogy a kép, amit egy album fest a hallgató fejében, mennyire könnyen befolyásolható, remekül példázza az, ami ennek a kanadai black metal bandának az első lemezéről szóló kritika írásakor történt velem. Ahogy ilyenkor szoktam, az ismerkedést hétköznapi körülmények között, utazás, otthoni tevés-vevés, szellemi energiát nem igénylő munka közben kezdtem, hogy egy kezdeti kép kialakuljon bennem a lemezről. Persze a kezdeti azért itt már nem teljesen igaz, mert eleve azért vállaltam a kritika megírását, mert sok általam megbízhatónak tartott újságíró és zenész rendkívül pozitívan nyilatkozott a Sacred White Noiseról, többen az év albumai között is említve azt. A tulajdonképpeni hallgatás előtt tehát már voltak elvárásaim, elképzeléseim a lemezzel szemben, noha a csuklyás-névtelen imidzs, a zenekar neve, a dalcímek és a meglehetősen jellegtelen borító nem igazán keltette fel a figyelmemet és nem is igen adott támpontokat a zene milyenségét illetően.

Az első néhány hallgatás aztán totális elképedést váltott ki belőlem. Az album kifejezetten idegesítő nyitánnyal bír, amelytől égnek merednek a szőrök a gerincem mentén és nem úgy, ahogy szeretném. Természetesen egy könyvet nem ítélünk meg a borítója után, így megpróbáltam túltenni magam ezen a valójában nem is túl hosszú részen és a folytatásra koncentrálni. A macskabagzásra emlékeztető hidegrázós idegtánc nem is tért vissza, de a magával ragadó atmoszféra, a nyomasztó füst és hullám nem érkezett meg. Szokatlannak szokatlan a lemez egészét abszolút dominanciával meghatározó gitárjáték, ám a kezdeti ismerkedés során kohéziót, dalszerkezetet, sőt, zeneiséget is alig tudtam felfedezni benne, annyira egyszerű skála-ismételgetésnek hatott. Ez aztán persze el is vette a kedvemet a mélyebbre merüléstől, így pár hétig csak fanyalogva és igen ritkán böktem a telefonom képernyőjén erre a rézmetszetes kódexek lapjairól koppintott névre.

Aztán egy nap végre megint busszal utaztam a szokásosnál hosszabb távon és mivel a határidő már igencsak szorított, megint előszedtem a szentséges fehér zajt – ami megjegyzem igen félrevezető cím, mivel a zaj, a zajosság alig játszik szerepet az albumon – és láss csodát, mintha egy másik albumot raktam volna be. Ráadásul ekkora már sikerült a kritika kezdését megírnom, ami ráadásul igen jól sikerült, nagyon büszke voltam rá. Csakhogy a véleményem ezen a buszúton gyökeresen megváltozott a lemezt illetően, így éreztem, hogy ez a remek iromány most bizony egy poros kamra felső polcára kerül.

Míg eleinte a lemez a tavalyi év egyik legjobb alkotásából – vagyis az Altar of Plagues Teethed Glory and Injury-jából – merített ihlet gyengécske manifesztációjának tűnt, a későbbi hallgatások felfedték a valóságot, miszerint a Sacred White Noise jóval kevésbé rideg és embertelen és valójában rengeteg muzikalitással megáldott korong. Nem tudom, hogy mi volt az, ami az első hallgatások folyamán olyan nagy távolságot ékelt a lemez és közém, de most már áttörtem rajta és így kifejezetten állítom, ez egy igen jó kiadvány. Igaz, azokat a véleményeket, melyek az év legjobb lemezének nevezik, kicsit még mindig túlzónak érzem. A zenészi teljesítmény és az eredetiség ugyan megkérdőjelezhetetlen és indokolttá tenne egy ilyen elismerést, viszont egy fontos elem nekem hiányzik a tökéletességhez, ez pedig az atmoszféra, a hangulat. Többszöri figyelmes hallgatás után arra jutottam, hogy ezen kiteljesedés útjában nem más áll, mint a túlságosan tiszta produkció. Az éneken ugyan van némi visszhang és persze alapból elég vad, fröcsögős vokálokkal van dolgunk, így viszont annál inkább háttérbe szorulnak az éles, tiszta gitárjáték mellett, ami rendkívül központi szerepénél fogva eléggé agyonüti azt a klausztrofób, fekete-fehér, kételyektől mardosott atmoszférát amit a borító és különben kiváló vonós betétek adnak. Nem azt mondom, hogy hangulatnak teljesen híján van a korong, de az többnyire elsüllyed a gitárriffek tengerében, csak egy-egy pillanatig tud diadalmaskodni, mint például az albumot nagyjából középen kettéválasztó Eternally Falling vagy a záró Lost in Static between Worlds elején. Ezek a részek erős, emelkedett de mégis black metalhoz illően negatív képet festenek lelki szemeink elé, ami alapján érezhető, hogy a csapat nem csak technikásan és intelligensen tud zenét írni, de az érzelmekre is ügyesen tudna hatni, csupán a mérleg az előző irányába billent a Sacred White Noiseon.

Összeségében tehát azt gondolom, hogy a Thantifaxathra mindenképpen érdemes figyelni a jövőben, és a Sacred White Noiseba is érdemes beleásni magunkat, mégha nem is adja meg magát egykönnyen az anyag. A zenei tehetség megkérdőjelezhetetlen, ez pedig ritka dolog, de az atmoszféra hiányából fakadó csorbaság miatt nem tud teljesen érvényesülni.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Bright White Nothing at the End of the Tunnel
2. Where I End and the Hemlock Begins
3. Gasping in Darkness
4. Eternally Falling
5. Panic Becomes Despair
6. Lost in Static Between Worlds


Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek