Lemezismertetők

THE BATALLION – Stronghold Of Men

Kiadó: Dark Essence Records

Weboldal: myspace.com/thebatallion666

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black’n’roll / Thrash metal

 

 

 

 

Noha a Dark Essence kiadó neve láttán nem támadtak magas elvárásaim (ők küldték a felejthető Panchrysia lemezt is), a zenészek kiléte már felkeltette az érdeklődésemet. Րk ugyanis olyan együttesekben játszanak/játszottak, mint az Old Funeral, a Grimfist, a Borknagar, a Taake és a Dead to This World.

A zene az elsőként említett bandára, az Old Funeralra emlékeztet leginkább: zsigeri, ösztönös black’n’roll; semmi totojázás, csak színtiszta agresszió, ugyanakkor a kellő “party feelinggel”. Másrészt jóval letisztultabb a zene; nagyszerű dallamok, harmóniák hallhatók benne – ezekről a részekről nekem elsőként a Vreid ugrott be. Egy-két nótákban az utolsó három Immortal album zakatoló thrashes riffjei is visszaköszönnek (Hate At Last Sight, Prove Your Pain.) Összességében nagyon intenzív a muzsika, és a stílus által megszabott keretekhez képest egészen változatos is.

A szövegek sajátos módon a férfiasság erényeit boncolgatják, és a promó lap is mint “a világ legférfiasabb bandáját” reklámozza őket. Érdekes imidzs; egyrészt abszolút a műfajhoz illő, másrészt mégsem a műfajban megszokott. Egy kis fantáziával, a nótákat hallgatva, még el is hiszem, amit a promó lap ír.

Az első számban rögtön egy óriási szóló van elrejtve – már-már Iron Maiden-esen dallamos -, akárcsak a harmadikban. Ez utóbbi akár egy zabolátlanabb Motörhead nótában is elférne. A négyes Man to Man (Warfare) egy remek középtempós nóta, igazi rock’n’rollos lüktetéssel, és szintén motoros szólóval.

A lemez második felében a rock’n’roll háttérbe szorul, és a zene thrashesebb lesz; az énekes Stud Bronson is többet használja ráspolyos üvöltése mellett a ’80-as éveket idéző thrashes sikítást. Ezek a nóták is jók, viszont a számok sorrendjén változtatnék úgy, hogy kb. egyenletesen legyenek eloszlatva a thrashes és a rock’n’rollos dalok. Így kicsit mintha kettészakadna a lemez. (Vigasztalásképp a záró Last Dawn még tartogat egy nagyon kellemes heavy metálos leadet.)

Azt hiszem ki lehet mondani, hogy a black/thrash ma reneszánszát éli, ez a lemez azonban eltér a szokásos formulától. Nem a ’90-es évek közepéről ismerős zenét éleszti újra, hanem annál jóval régebbre nyúlik vissza, ahhoz a definiálatlan, dühös zenéhez, amely még sem death, sem black metálnak nem nevezhető, de nagyon vad és “füstös” volt. Teszi mindezt úgy, hogy mégsem hat porosnak és naivnak – a dalokban ugyanis valahogy mégis benne van az azóta eltelt 15-20 év, így a zene abszolút mai. Nem is beszélve persze a hangzásról, amelyre szintén nem eshet kifogás. Kellően gitárközpontú, de semmi sincs túlvezérelve, a szólógitár hangzása pedig egyenesen eszményi, a rock’n’roll hangulat nagyon benne van.

Az album nem hibátlan; becsúszik a produkcióba két-három szürkébb dal is, és a lemez felépítése sem pont ideális. A lemez hiánypótló volta, egyedi megközelítése, és mindenekelőtt persze a hangulata, feledteti ezeket a hiányosságokat. Az összkép hasonló, mint amit pár héttel ezelőtt a Skeletonwitchről írtam: egy nagyon régi fajta zenébe sikerült nagyon okosan új életet lehelniük. Király album, érdemes beszerezni.

Tracklist:

1. The Spirit of Masculinity
2. Born in a Grave
3. Detonate
4. Man to Man (Warfare)
5. Victims
6. Smoke em Out
7. Hate at Last Sight
8. Tension in the Stronghold
9. March of the Veterans
10. Prove Your Pain
11. Last Dawn

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

THE BATALLION – Head Up High

Dr. Feelgood

The Batallion Interjú

Davkov

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek