Lemezismertetők

THE CONTORTIONIST – Intrinsic

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: myspace.com/thecontortionistband

Kiadás éve: 2012

Stílus: Progressive Metal

Brief Sum: What do you get by mixing djent, progressive metal, acid jazz and ambient music? One of the newest answeres is Intrinsic, the 2nd album of US band The Contortionist. This brand new material uses elements from the mentioned styles and others to create a unique musical experience. Heavy and complex riffs, harsh and clean vocals, insane rythms and beats and amaizing keyboard parts appear together in these ten tracks. Although the songs aren’t the easiest ones to listen to and they need some time find all the catchy moments it is worth it to pay attention. I mostly recommend this special album to the lovers of djent and progressive metal.

Az új évezredre a zeneipar eljutott arra a szintre, hogy az előadók/művészek egy adott stílus meghatározott keretein belül nehezen tudnak újat alkotni. Ha az egyediségre törekednek, sokkal egyszerűbb átlépniük ezeket a műfaji határokat és különböző irányzatokat vegyíteni. Ilyen úton jöttek létre olyan műfajok, mint a rap-rock (korai Linkin Park, Stuck Mojo), a ragga-metal (Skindred), a metalcore (KSE, As I Lay Dying, Unearth) vagy épp az electro-swing (Parov Stelar). Ma már egyáltalán nem meglepő olyan előadókat hallani, akik akár 3-4 stílust is vegyítenek a zenéjükbe. A The Contortionist is bátran sorolható az ilyen előadók közé, hiszen remekül vegyítik az őket érő sokféle hatást. Kitűnő példa erre legújabb albumuk, mely Intrinsic címmel látott napvilágot.

A borító szerintem hűen tükrözi a banda progresszív, kicsit space-hatású zenei világát. A halvány koncentrikus körökkel, háromszögekkel és egy rózsaszín vonalakból álló körrel dolgozó, középről fényesedő kép is ezt a hatást kelti. Ezt emeli még egy kicsit tudományos szintre a 3 db hatszög, amik DNS-spirált, egy agy felülnézeti rajzát és arcok sziluettjeit ábrázolnak.

A The Contortionist 2007 óta van jelen a színtéren, azóta megjelentettek két EP-t és egy teljes albumot, turnéztak különböző nagy nevekkel, de a nagy áttörés talán még nem jött el. Zenéjükben a manapság aranykorát élő deathcore és a valamivel frissebb djent hangzása, elemei érvényesülnek kellően progresszív, pszichedelikus módon. Ezeket a kissé száraz részeket ambient-zenéből ismerhető, lágy billentyű részekkel színezik, amik így egy nagyon sokszínű zenei elegyet adnak.

Az Intrinsic tízes dalcsokra továbbviszi az előző albumról már ismert összetett hangzás- és dalszerkezeti hagyományt. Akár egy-egy dalon belül is számtalan témaváltást hallhatunk, a legkülönfélébb hangszínek összeállításával. A riffek ilyen bősége mellett nem csoda, hogy a srácok kevés szám esetében adták 4 perces hossz alá. Mivel a hagyományos dalstruktúrák (versszak – refrén – versszak – szóló) nem igazán érvényesülnek, így akadnak témák, amiknek a gyors váltakozás következtében nincs ideje megülni, holott nagyon élvezetes kis részek.

Már a nyitótétel, a Holomovement első perceitől kezdve létrejön a billentyűk által biztosított elszállós-atmoszféra, ami tökéletes hátteret ad a progresszív elemeknek és ami valószínűleg a zenekar egyik védjegye lesz. Ennek hatására a lehangolt zúzás és a dallamok olyan kombinációja jön létre, ami akaratlanul is sodorja magával az embert. Hiába jön egy teljesen disszonáns hangokból álló hangzat vagy szűkített 13-as jazz akkord, amire az ember általában felkapná a fejét, ez a kellemes összhatás ellágyítja ezeket is.

A stílusbeli sokszínűségre számtalan példát találunk, akár egy dalon belül is. Vegyük mondjuk a klipesített Casuality-t, ami groove/thrash metalos, hörgős versszakokkal indít, majd egy virtuóz gitáros átvezetővel átvált emelkedett progresszív metalba. Ezt tetézi a szintis, effektes ambient-kiállás amit pedig acid jazz-es gitárszóló díszít és egy djent breakdown zár le. Az ötös számú Geocentric Confusion deathcore-os versszakai és belassult, szaggatott breakdown-jai erős kontrasztot képeznek a második rész tiszta gitáros, tiszta énekes lazulásával. Az anyagot pedig egy valóságos kozmikus utazás (Paralell Trance) zárja, ami hosszabb kiadásban meditációra is tökéletes lenne. A lemez egy-egy pillanatát hallgatva még olyan előadók is eszembe jutottak, mint a Pantera, a Watch My Dying, a Special Providence, Steve Vai vagy épp az Oceansize.

Ugyan a zenekar hivatalosan nem instrumentális stílusban alkot, a progresszivitást és a zenészek képességeit figyelembe véve akár annak is elmenne. Ezzel nem akarom az énekes, Jonathan Carpenter érdemeit elvenni (ő felelős a billentyűrészekért amúgy), hiszen vannak nagyon jó vokálok a lemezen. Mégis néha úgy érzem, hogy a hörgős részek kizökkentenek abból a hangulatból, amit a hangszeres részek keltenek. A tiszta énekre ez nem vonatkozik, hiszen ezek beágyazódva a hangzásba, még tovább erősítik azt.

Összességében egy elég erős lemezt hoztak össze az indianai srácok. Nem egy egyszerű hallgatni való, hiszen sok a váltás benne és megeshet, hogy bekapcsolás után csak akkor ocsúdunk fel, amikor vége az anyagnak. Több hallgatás is kell neki, hogy minden apró részlet a helyére kerüljön. Első sorban azoknak ajánlanám, akik szimpatizálnak a prog metallal vagy a djent-tel, de talán mások is értékes hallgatnivalót találhatnak benne.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Holomovement
2. Feedback Loop
3. Causality
4. Sequential Vision
5. Geocentric Confusion
6. Dreaming Schematics
7. Anatomy Anomalies
8. Cortical
9. Solipsis
10. Parallel Trance


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Season of Mist news – Order of Isaz, War From A Harlots Mouth, The Contortionist, Kylesa, Vera Cruz, Khonsu, Rotting Christ

KMZ

Hot News: Season of Mist news – The Contortionist, The Casualties, Hell Militia, Chaostar, Blacklodge

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek