Lemezismertetők

THE CROWN – Death Is Not Dead

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.thecrownofficial.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Melodic Death / Thrash Metal

Brief Sum: I didn’t need to listen too long to realize that the Swedish guys have put together an extremely heavy material. I cannot talk about hit songs, because the quality is high all over. And the tracks don’t become dull even after several listenings. The album is simply genius! It was worth the wait! It fits nicely in the row of the other ones: they have the common trait of making the listener pump the volume higher and higher!

 

Röviden összefoglalva a zenekartörténet: 1993-ban alakult a svéd fogat, akkor még Crown of Thorns néven. Két death metal mestermű után, 1998-ban a nevüket The Crown-ra módosították, ugyanis előbbi néven már létezett egy amerikai hard rock csapat. 2001-ben az eredeti énekes, Johan Lindstrand távozott, így a hatodik lemezüket Tomas Lindberg (At The Gates) üvöltötte fel. Aztán a következő lemezre, a 20 éves jubileumi Possessed 13-ra, Johan visszatért, sőt utána újra kiadták a Tomas-szal felvett albumot, az ő hangjával, majd 2004-ben feloszlott a The Crown. Johan megalapította, a The Crown közeli zenei világú One Man Army and the Unhdead Quartet-et és hat lemezt adott ki. A többség pedig az Angel Blake nevű formációban játszott könnyedebb zenét. Majd 2008-ban ismét összeállt a The Crown, akkor még Johan nélkül, készült is egy lemez. 2011-ben pedig jött a hír, hogy Johan visszatér a csapatba és új album várható. 2015-ben pedig végre meg is jelent a kilencedik (tizedik) lemez, Death is not Dead címmel.

Bármennyire is vártam az új lemezt, első hallgatásra volt bennem hiányérzet. Na nem a dalok minőségével volt gondom, inkább mennyiségre éreztem kevésnek. Felvázolom miért.

A rövid intró utáni nyitó dal, a Headhunter-t korábbról ismertem, hiszen az előzetes kislemezen már megjelent, sőt videoklip is készült hozzá. Az amúgy zseniális dalban előjönnek azok a The Crown ízek, amiket midig is imádtam a zenéjükben. Az eszetlen tempó váltások, a dallamok és valami ős rock and roll érzés modern tálalásban. A következő dal egyszerűen zseniálisan építi magába a Carmina Burana O Fortuna tételéből a fő témát, hihetetlen thrash zúzdát csinált belőle a csapat. Aztán jön a Paradise Lost átirat, az Eternal, amin már nem sokat változtattak, mindössze középtempóig kapott egy kis lendületet.

Ez a kezdő hármas elsőre nem tűnt jó húzásnak, attól függetlenül, hogy remek dalokról van szó. Elmagyarázom, milyen összetevők miatt: négy évnyi várakozás van mögöttem, ilyenkor akarva-akaratlan nagyok az elvárások, a Headhunter-t mint előzetest sikerült a lemezig kiveséznem, tehet már mint ismert szám szerepelt itt, a Carmina Burana nekem eddig erősen a Nevergreen-hez kötődött, ráadásul ugye a fő motívum megint csak egy ismert dolog, szintúgy mint a Paradise Lost dal. Szerintem nem volt szerencsés ezt a három ismert dolgot az elején egy kupacba tenni.

De mindössze ennyi negatívumot tudok mondani és azok sem a dalok minőségére vonatkoznak. Hiszen a Headhunter és az Iblis Bane erős dalok. Végighallgatva a lemezt találkozhatunk 9 eszméletlen jó The Crown dallal.

Az album hátralévő részéből a Speed Kills-t emelném ki, hatalmas lendületével nagy sláger, nagyon hozza a legjobb lemezeik hangulatát. A Ride to Ruin a The Crown féle rock and roll, ráadásul zseniális a záró riffje, kicsit utalás a következő dalra, ami igazi meglepetés.

A Meduseld egy instrumentális nóta, de azt hiszem, a legelső volt, ami megragadt bennem az új dalok közül. A meglepetés pedig azért, mert a The Crown-tól szokatlan dallamvilága van. A hangszerek között még hegedű is felbukkan, ráadásul egy kiállással van erősítve a hangja és dallama.

Nem kellett sok hallgatás, hogy rájöjjek, a svéd srácok valami iszonyat erős korongot raktak össze. Nem beszélhetek húzó dalokról, mert egységesen magas a színvonal. Ráadásul a nóták többszöri hallgatásra sem fulladnak unalomba. Egyszerűen zseniális album! Érdemes volt várni rá! Remekül beillik ez a lemez is a többiek után a sorba, megvan az a közös jellemzőjük, hogy az ember egyre csak feljebb-feljebb csavarja a hangerőt!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Reign
2. Headhunter
3. Iblis Bane
4. Eternal
5. Struck By Lightning
6. Speed Kills (Full Moon Ahead)
7. Herd Of Swine
8. Horrid Ways
9. Ride To Ruin
10. Meduseld
11. Godeater

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

THE CROWN – Royal Destroyer

Georgius

THE CROWN – Iron Crown (single)

Saint-Savin

The Crown „Headhunter” 7’’ single, új videó

KMZ

The Crown új 7’’ megjelenik októberben, infók a nyolcadik stúdiólemezről, weboldal újra él

KMZ

Hot News: The Crown – New Album in the Making / On Tour in Japan

KMZ

Hot News – The Crown: The Return Of The Royal Five!

KMZ

The Crown Interjú

Saint-Savin

THE CROWN – Doomsday King

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek