Lemezismertetők

THE DEFIANTS – The Defiants

Kiadó: Frontiers Music

Weboldal: @ Facebook

Kiadás éve: 2016

Stílus: Hard Rock

Brief Sum: Another brand new outfit of seasoned veterans put together by Frontiers Records but in this case, three of the members have already worked together prior to this band. In fact, the core of the present Danger Danger line-up and former Danger Danger vocalist Paul Laine really sound like they have always been a fully functioning unit. Instantly memorable songs, written and performed by highly skilled musicians. One of the best hard rock albums released in 2016 so far.

 

Ha a Treattel kapcsolatosan úgy nyilatkoztam, hogy az év egyik nem várt meglepetését hozta a Ghost Of Graceland album formájában, akkor a The Defiantsról azt kell írnom, hogy tőlük eleve nagy durranást vártam. Itt ugyanis a Danger Danger alapembere, Bruno Ravel basszer és gitárosa, Rob Marcello szűrte össze a levet azzal a Paul Laine-nel – pontosabban a Frontiers-keresztapa, Serafino Perugino boronálta össze őket –, aki a 90-es évek közepétől tizenegy esztendőn át énekelt a „duplán veszélyes” csapatban. Az a felállás, habár nem éppen az eredeti, néhol AOR-os színezetű hard rock vonalat folytatta, azért minőségi anyagokat tett le az asztalra. A fajsúlyosabb, de jóféle melódiákban ugyanúgy gazdag Four The Hard Way-t egyenesen a kedvenc lemezeim közé sorolom az irányzaton belül.

A The Defiants a felek újbóli együttműködésének tényén túl a zenei irányvonal miatt is nyugodtan tekinthető az akkori Danger Danger továbbgondolásának, csak éppen – sokaknak szintén jó hír lehet! – az azelőtti közös munkákra néhol jellemző borultabb, a kor szellemét tükröző beütések nélkül, az AOR jegyek felerősítésével. Persze Paullal a mikrofonnál a puhánykodás kizárt (Darkhorse és country ide vagy oda, ez az ő igazi terepe). Oké, több dalban hallható óóó-zás / na-na-naázás, a Lil’ Miss Rock N’Rollban még honky tonk zongora is, de ettől függetlenül veretes, hagyományos hard rock szól az albumon elejétől végig, feelingesen és tökösen.

Na meg roppant változatosan! A fent említett tökösségre a groove-os When The Lights Go Down és a tempós Underneath The Stars a legjobb példa, míg A Waiting On A Heartbreak – Runaway sor, valamint a That’s When I’ll Stop Loving You klasszikus AOR – irányultságában és a színvonalat tekintve egyaránt. Előbbi kettő a finomabb eresztésből a műfaj alapjai közé sorolt első két Danger Danger korong világát is híven idézi fel. A két véglet között pedig olyan csemegéket hallhatunk, mint hard rockban az év egyik csúcsnótájaként számon tartandó Love And Bullets, vagy a Take Me Back, amely előtt, ha mondjuk a Bon Jovi-műhelyből került volna ki, sorra kapitulálnának a kereskedelmi zenecsatornák és jól nevelt fogyasztóik (feltéve, ha az öreg Jon ma is képes lenne ilyet írni). E szerzemények bármelyikéhez könnyű elképzelni a harminc évvel ezelőtti MTV-recept szerint készült, sokmilliós költségvetésű klipet, benne fazonra csinosított, elképesztő ruhakölteményekben díszelgő muzsikusokkal, dögös verdákkal és még dögösebb csajokkal…

Rengetegen nyomultak ebben a stílusban annak idején, és a Frontiers is sok kiadvánnyal, köztük számos, a műfaj patinás neveiből álló projekttel igyekszik visszahozni a régi korból, amit csak lehetséges. (Érdekes módon az eredeti és jelenlegi Danger Danger hang, Ted Poley szólómunkája, a Beyond The Fade alig egy hónappal a The Defiants anyaga után jelent meg, természetesen teljes mértékig a csapat tradicionális hangzásvilágára beállítva.) Kár, hogy ezek között bőven akad szériában gyártott, semmitmondó tucattermék, a „Ravel-Laine tengely” azonban maga az élő bizonyíték arra, hogy a régisulis hard rock ma is mennyire életképes. Rob Marcello gitárjátéka pedig ugyancsak megérne egy külön tanulmányt.

Drága jó Perugino úr! Ha tehetnék egy javaslatot, próbálja meg végre újbóli aktivitásra bírni Sandi Sarayát is! Ha ehhez hasonló eredménnyel járna a kísérlet, utána egy szavam sem lenne!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro (For A Few Dollars More – Carillon’s Theme)
2. Love And Bullets
3. When The Lights Go Down
4. Waiting On A Heartbreak
5. Runaway
6. Lil’ Miss Rock’N’Roll
7. Last Kiss
8. Save Me Tonight
9. Take Me Back
10. We All Fall Down
11. That’s When I’ll Stop Loving You
12. Underneath The Stars

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek