Lemezismertetők

THE MAN-EATING TREE – Harvest

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.themaneatingtree.com

Kiadás éve: 2011

Stílus: Atmospheric Doom / Gothic

Brief Sum: This is not a fast and happy stuff. It is rather dedicated to the dark side of the soul even if it’s a bit oily at the same time. The result however is convincing.

 

Még az Amorphis turné egyik vendégeként figyeltem fel az eléggé fura nevű szintén finn The Man-Eating Tree-re. Igaz a koncerten nem voltam jelen, de így is érdekelt, hogy kiket hozott magával korunk egyik legnagyobb metal zenekara. Elöljáróban annyit, hogy egy nagyon fiatal zenekarról van szó és most a második „Harvest” című lemezük kerül bemutatásra.

A zenekar stílusát tekintve atmoszférikus gothic metalt jelölt meg a kiadó, ami végighallgatva a lemez tíz dalát többé kevésbé helytállónak is találok. Olyan zenekarok jutnak eszembe róluk mint a Katatonia, Amoprhis és a korai HIM. Mint tudjuk az északi zenekarok eléggé érzik az effajta stílust és ez a „T.M.E.T.”-vel sincs másként. A nótákat hallgatva, egy sötét, melankolikus atmoszféra veszi körbe az embert, mely tele van harmóniákkal és nem utolsósorban mézédes dallamokkal. Persze valakinek alapból feláll a hátán a szőr az efféle muzsikát hallgatva, de a magam részéről csak egy-kétszer éreztem azt, hogy egy kicsit szirupos a végeredmény. Ez nem feltétlenül a zenei rész miatt van. Persze szép számmal akadnak elszállós részek, de azért a riffek is megdörrenek ahogy kell. Így soha nem merült fel bennem kétség afelől, hogy egy metal zenekart hallgatok. Viszont Toumas Touminen hangja annak ellenére, hogy maximálisan passzol a zenei világhoz, néha túljátszottnak érzem. Viszont ha ezen túlteszi magát az ember akkor egy szép kerek albumot hallgathat meg a stílus követelményeinek maximálisan eleget téve. Ami még pozitívum, hogy viszonylag hosszúak a nótát és elég sok minden történik bennük ahhoz, hogy lekössék a hallgatót. Bár a több mint 50 perces játékidőt így is soknak érzem. A korong mindegyik dalából slágert lehetne csinálni, de akad egy-két csúcspont is. Ilyen a „At The Green Country Chapel”, remek harmóniájával, azonnal fülberagadó refrénével, vagy a zongorás kezdésű, majd utána egy remek eltalált riffel felépített „Like Mute Companions”, de ide lehetne sorolni a doom-osan lassú „Exhaled”-t is. Természetesen a többi dalban is akadnak szép momentumok.

Nem árulok el tehát nagy titkot, ez nem egy pörgős, vidám anyag. Inkább a lélek sötétebbik oldalának szól, még ha közbe kicsit nyálas is. A végeredmény engem meggyőzött, és ha „olyanom van”, bátran fordulok majd a lemez hangulatához, mert az kétségtelenül van neki. Aki vevő az efféle bánat metalra figyeljen oda a „The Man Eating Tree”-re, mert a „Harvest” meggyőző produkció.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Harvest Bell
2. At The Green Country Chapel
3. Code Of Surrender
4. Armed
5. Like Mute Companions
6. Exhaled
7. Down To The Color Of The Eye
8. Incendere
9. All You Kept Free
10. Karsikko

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Hot News – The Man-Eating Tree: Check Out Trailer #2 For “Harvest”

KMZ

Hot News – The Man-Eating Tree: Check Out Trailer #1 For “Harvest”

KMZ

Hot News – The Man-Eating Tree: Launch “Armed” Video

KMZ

Hot News – The Man-Eating Tree: Time For „Harvest“

KMZ

THE MAN-EATING TREE – Vine

REBELPROUD

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek