Lemezismertetők

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT – Holdrejtek

Kiadó: Auerbach Tonträger

Weboldal: www.themoonandthenightspirit.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Pagan Folk / Medieval

Brief Sum: The fifth album of the Hungarian pagan folk duo, The Moon and the Nightspirit was released via the legendary label of atmospheric genres, Prophecy Productions for a reason. Holdrejtek („Lunar Sanctuary”) is their most ethereal and mature album up to date marking a new milestone in the life of the band. Its lyrics dig into esoteric and philosophical depths and its music is more atmospheric than ever. It can be an inspiration for all bands who want to create similar music!

 

Nemrégiben ötödik nagylemezével jelentkezett hazánk egyik legkülönlegesebb produkciója, a The Moon and the Nightspirit duója. Az éteri, természetközeli pogány folkot játszó csapat érdekes módon csak az utóbbi pár évben kezd itthon is teret hódítani, Nyugat-Európában valahogy mindig is ismertebbek voltak. Ennek persze több oka is van, egyrészt hogy már első lemezükkel külföldöt célozták meg 2005-ben, a dalok nagy része is angol nyelvű volt ekkor, másrészt pedig ez a stílus, melyet pl. a holland Omnia, a londoni központú görög Daemonia Nymphe vagy épp a német Faun neve fémjelez, jóval elismertebb és népszerűbb tőlünk nyugatra, ahol komoly fesztiválok épülnek e vonalra. Az új anyag ezúttal egy neves német kiadó, a Prophecy Productions leánykiadójánál, Auerbach Tonträgernél jött ki. E szervezet gondozza többek között a Negură Bunget, a Falkenbach, az Empyrium, a Dordeduh, az Alcest és a Tenhi korongjait és a TMATN korábbi korongjait is újra kiadta az új CD-vel egy időben.

Az atmoszferikus zenék kiadójához pedig atmoszferikus lemez illik és a Holdrejtek e téren lekörözi elődeit is, hisz minden eddiginél elszállósabb és elbűvölőbb kilenc dalt hallhatunk! A varázslatos vokálokat, akusztikus gitárdallamokat és andalító hegedűjátékot ezúttal talán minden eddiginél többféle ütős és pengetős hangszer egészíti ki. A dalszövegek témája is mélyebbre ás, mint megszokhattuk. A hagyományos természetközeli, szinte ráolvasás- vagy bűbájolás szerű szövegeken túl Szabó Mihály filozófiai mélységekbe nyúlt: a meghatározó ókori ezoterikus gondolkodó, Háromszor Magasztos (Triszmegisztosz) Hermész Smaragdtáblája alapján a dalokban megfogalmazódik a mikrokozmosz és makrokozmosz kettőssége és egységessége. Az ősi ideák, melyek sokban meghatározták az antikvitás és a kora középkor gondolkodását, nagyszerűen illeszkednek a természeti vallások eszmerendszeréhez, így pedig tökéletesen beleillenek a TMATN zenéjébe és csodavilágába is.

Az alapvetően lassú anyag a vége felé felgyorsul némileg, a Bolyongó-Tavaszhozó-Álomszövő hármasban érezhető igazán az az őserő, ami engem leginkább magával ragad a pár zenéjében. Azt kicsit sajnálom, hogy Misi sámánisztikus énekére–kántálására nem épít komolyabban a csapat, holott igazán magával ragadó vokális megoldásai vannak és a kitűnő fafúvósokból is szívesen hallanék többet; ez utóbbiak most csak a Magban alvóban kaptak szerepet. Mindez persze nem valódi hiányosság, pusztán szubjektív meglátás, a lemez értékéből pedig nem von le semmit.

A szokásosnál is varázslatosabb Holdrejtek szervesen illeszkedik a zenekar diszkográfiájába és töretlen fejlődési ívébe. Bízok benne, hogy hamarosan nem csak külföldi zenekarok sokaságának, hanem hazai csapatok számára is inspirációként fog szolgálni a duó és gyökeret ver hazánkban is e stílus – mindenesetre a van kire felnézniük és joggal lehetünk büszkék a The Moon and the Nightspiritre!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Mohaszentély
2. Égnyitó
3. Magban alvó
4. Bolyongó
5. Mikrokozmosz pt.1
6. Tavaszhozó
7. Mikrokozmosz pt.2
8. Álomszövő
9. Holdrejtek


Pontszám: 9.5

Kapcsolódó cikkek

The Moon and the Nightspirit – új album júniusban

KMZ

The Moon And The Nightspirit – Az Elsö Tündér Megidézése

KMZ

The Moon and the Nightspirit – Aktuális hírek

KMZ

Hot News: The Moon And The Nightspirit – New album „Holdrejtek” and back catalogue reissues out in August

KMZ

Hot News: The Moon And The Nightspirit sign with Auerbach Tonträger / Prophecy Productions

KMZ

The Moon and the Nightspirit Interjú

ST. Toma

Folk-Rock-Maraton 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Wolves in the Throne Room, The Moon and the Nightspirit – Koncertbeszámoló

Hermes

Corvus Corax, Yava, The Moon And The Nightspirit – Koncertbeszámoló

Hermes

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek