Lemezismertetők

THE RETALIATION PROCESS – Downfall

Kiadó: Silverwolf Productions

Weboldal: myspace.com/theretaliationprocess

Kiadás éve: 2010

Stílus: Metalcore

 

 

A hamburgi banda – Christoph (ének), Jury (gitár), Kummer (dob), Micha (basszusgitár) és Sascha (gitár) – két éve alakult, és jelen anyaguk egyben a debütáló korong. Sok mindent lehet erre a zenére mondani, ha jobban odafigyelünk, észrevehetők pozitívumok bőven, bár sok az általános téma is. Mindenesetre egyfajta jelzőt csak tágas értelemben véve lehet erre a zenekarra alkalmazni, az pedig tömören csak ennyi, hogy core. Igen. Van benne hardcore, metalcore, deathcore meg thrashcore és ezek keveréke, meg valami plusz, és jó pár régebbi banda érezteti a hatását, mint pl. a Machine Head, Lamb of God, HateSphare vagy a Pantera. Nézzük hát magát a lemezt, mit is tartogat!

A nyitó nóta az Uprising címet viseli, egyből belecsap, nem a kímélet hangjai ezek, az biztos. A keverés jó, minden remekül van elosztva, a hangzás is kiváló ezáltal. Már ebben a számban is felfigyelhetünk a bevezetőben megállapítottakra: vannak kiemelkedő, nagyon erős, pozitív témák minden tekintetben, de ugyanakkor akad pár lerágott csont is, és ez nem tesz túl jót a szerkezetnek. Amúgy remekül tolják a srácok, minden ütem és variáció halálpontosan a helyén van, dinamikus és jól összerakott a vonalvezetés, csak az előbb említettek ne lennének. A Blindfolded jó kis tekerős nóta ismét, tele a mindenféle lehetséges core irányzat jegyeivel, de a fő irányvonal a thrashcore/deathcore mégis. Az ének karcos, de tud keményebb is lenni, az már biztos. A témák remekül követik egymást, színesítve a keretet, az alapot. Ez sem olyan „leszakad az állam” dal, viszont az biztos, hogy ezerszer „egyedibb” azoknál, amiket mostanában hallottam. Van benne bika rendesen, ahogy kell, nyilván koncerten is jól szól a cucc.

A Four Seasons of Self Mutilation modern metal kezdetére nagyon jól fekszik az ének keménysége. Jó kis alapra feszül a színezés, vannak kiemelhető részek, amik nagyon jól ütnek, de a „gyengébbek” sem rosszak. A dallamos ének jó ötlet volt két zúzós témavilág között. Ha ábrázolni kellene, akkor egy viharos képen tenném mindezt, ahol még nem sújtott le a pusztító erő, de olyan feszültség van, hogy érezzük: nem sok hiányzik hogy elszabaduljon. A Bridge End újabb kataklizma a sorban – penge zene, gyors, tempós, tele lüktető energiával, ami hatalmas pörölyként súlyt le. Kőkemény riffek szabdalják a teret, a groove-ok precízen és pontosan fekszenek alá, az ének erőteljes mondanivalója itt inkább a hardcore-ra emlékeztet, és a feeling is olyan ’90-es évek eleje/közepe környékén mocorog, de nem is akárhogyan! A mondanivaló egyértelmű, a zene pedig teljesen korrekt hozzá. Több mint egy sima futószalagról leesett dal, kevesebb picit mint egy egyedi, de a kettő között pont tökély.

A …Prozac akusztikus nyitánya érdekes színfolt a lemezen, valahogy nem ezt várja az ember: persze nem arról van szó, hogy nem lehet egy korongra a többi zúzda közé feltenni egy szál akusztikus gitárral lepengetett instrumentális dalt feltenni, mert ez hülyeség lenne. Viszont a meglepetés előnyére vált, és nem mellesleg nagyon jó kis ballada szerű dal bontakozik itt ki, amit nagyon jó hallgatni, akár többször egymás után is. A Carnal Addiction azután visszatér az eddigi zúzáshoz: súlyos témák feszülnek itt egymásnak, ledarál, felőröl minden idegsejtet ez a pusztító erő. Kicsit átlag az alap, de valahogy itt is kiemelkedik az egész, ráadásul a jól eltalált deathcore ütemek még fel is pörgetik az egészet. Az egyedi felhangok nagyon tetszetősek, remélhetőleg a kibontakozás az út során errefelé fog majd haladni. Itt is valójában a színezés az, ami igazi variációt ad az egésznek, különben egy nagy sablon lenne az egész – de végre valaki hozzátett valamit.

A Down kicsit a metalcore felé fordul vissza, és igazából itt ezt lehetne fő vonalnak nevezni. Sajnos így is marad az egész – kopott, ismert részecskék alkotják a gerincet, semmi különös újdonság, csak egy jól eltolt, szinte kötelező darab a szomorúság és a haldoklás között vergődve. On the Way Back is érdekes képekkel nyit, szinte elúszik az egész, valahová tőlünk messze, majd elered az eső…na ez a szám, amit a folytatásban talán crossover-nek lehetne nevezni, de igazából mégse, mert az is, meg nem is. Szóval dilemmában vagyok kissé. Az alaptéma elég jól ki lett agyalva, és ez a kissé stoner/grunge-os ének még csak plusz hozzá. Szaggatós, lassú riffek görögnek itt, utazva és elterülve a nyár súlyos köpenye alatt. A Written In Red Ink egy pőrgős nóta újfent, bár sajnos félig ez is olyan, amilyen – kissé gyenge itt-ott a szerkezet, bár akadnak jó kis témák, ötletek is kb. ugyanilyen számban, és ami igazán hiányzik az egészből, az a kidolgozottság. Nem arról van szó, hogy baj lenne a dinamikai résszel, a precíz pontossággal, egyszerűen csak nincs meg a konkrét ereje, ami pedig itt lappang, csak valahogy ezek az átlagtémák elveszik az erejét.

A záró tétel az Uncertain, egy belassult zúzás. Katatón állapot, ami azután előveszi a tárházból a jó kis deathcore jegyeket és máris megváltozik a kép elég erősen. Egyenszürke hangulat uralkodik el, test nélküli árnyak bukkannak fel minduntalan, és egyszerűen csak előretör az egész. Szűk utcákon hömpölyög a hangjegy áradat. Közepes hatás, de érezhető hogy mit akartak elérni vele. Itt igazán szintén az erő nem jön át valamiért, vagy csak én vagyok süket, de egy csipetnyi hiányzik még az amúgy jól összerakott és megírt dalból, amitől nem úgy üt.

Összességében egy fejlődőképes, saját, egyedi ötletekkel és hangzással rendelkező banda bemutatkozó lemezét vehetitek kézbe – érdemes is lesz rájuk odafigyelni, mert ha ez a bemutatkozás, akkor milyen lesz a folytatás? 🙂 A pont meg azért hét és fél csak, mert érződik, hogy van itt tehetség – talán egy kis idő orvosolta volna a nagyon sablon témákat.

Tracklist:

1. UPrising
2. Blindfolded
3. Four Seasons Of Self Mutilation
4. Bridge END…
5. …prozac [instrumental]
6. Carnal ADDICTION
7. Down
8. On The Way Back
9. Written In Red Ink
10. UNcertain

Pontszám: 7.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek